22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η χριστιανική καινοτομία συνίσταται στο να συγχωρούμε και να αγαπούμε τους εχθρούς

Από τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, ο Πάπας Φραγκίσκος διέσχισε κατά μήκος της λεωφόρου Vittorio Emanuele II με το αυτοκίνητο, στο βάθος της οποίας βρίσκεται η Αγία Τράπεζα για την τέλεση της Ευχαριστίας με την οποία ολοκληρώνει και την επίσκεψή του στο Μπάρι.

Μεταξύ των παρόντων στη θεία Λειτουργία, οι τοπικές αρχές και  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella.

Στη χθεσινή Θεία Λειτουργία της 7ης Κυριακής της κοινής περιόδου του έτους παρουσιάστηκε η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, στο οποίο ο Ιησούς προτρέπει τους οπαδούς του να αγαπούν χωρίς μέτρο, μια αγάπη που περιλαμβάνει και τους εχθρούς. Στην ομιλία ο Ποντίφικας υπενθύμισε ότι ο παλαιός νόμος του Μωυσή δίδασκε «μάτι για μάτι, δόντι για δόντι και ότι αυτό ήταν ήδη πρόοδος επειδή έθεσε ένα όριο στην εκδίκηση, αλλά ο Ιησούς φέρνει έναν άλλο νόμο και λέει να μην αντιστεκόμαστε στους κακούς και να παραιτηθούμε από τη βία.

Μπορούμε να σκεφτούμε ότι η διδασκαλία του Ιησού ακολουθεί μια στρατηγική: τελικά ο κακός θα αντισταθεί. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ιησούς ζητάει να αγαπάμε ακόμη και εκείνους που μας κάνουν κακό. Ποιος είναι ο λόγος; Ότι ο Πατέρας μας, αγαπά πάντα τον καθένα, ακόμη και αν δεν ανταποκριθεί. Κάνει τον ήλιο του να φωτίζει και  τον κακό και το καλό, και στέλνει τη βροχή στους δίκαιους και τους άδικους».

Να αγαπάτε ελεύθερα, όπως έκανε ο Ιησούς

Το μοντέλο του Χριστιανού είναι ο ίδιος ο Θεός και είναι ιερό. Ο Ιησούς μας έδωσε ένα παράδειγμα, παρατήρησε  ο Πάπας, ανοίγοντας τα χέρια του στο σταυρό σε όσους τον καταδίκασαν και συγχωρώντας και εκείνους που τον κάρφωσαν στο σταυρό.

Επομένως, αν θέλουμε να γίνουμε μαθητές του Χριστού, αν θέλουμε να αποκαλούμαστε χριστιανοί, αυτός είναι ο τρόπος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αγαπημένοι από το Θεό, καλούμαστε να αγαπήσουμε. Συγχωρημένοι, να συγχωρούμε, αγγιγμένοι από την αγάπη, να προσφέρουμε κι εμείς αγάπη, να μην περιμένουμε να ξεκινήσουν οι άλλοι. Λυτρωμένοι από το Θεό δωρεάν να μη ζητούμε αντάλλαγμα για το καλό που κάνουμε στους άλλους.

Η χριστιανική καινοτομία είναι η αγάπη προς τους εχθρούς

Ο πειρασμός για μας είναι να σκεφτούμε ότι ο Ιησούς υπερβάλλει όταν λέει ότι πρέπει να αγαπούμε ακόμη και τους εχθρούς, να προσευχόμαστε για τους διώκτες μας. Αλλά ο Πάπας εξηγεί ότι “ο Ιησούς εδώ δε μιλά παράδοξα, δε χρησιμοποιεί περιστροφές. Είναι άμεση και ξεκάθαρη η διδασκαλία του και τα λόγια του επίσης καθαρά, όπως και οι λέξεις που χρησιμοποιεί. Η αγάπη προς τον εχθρό είναι «η χριστιανική καινοτομία». Είναι αυτή που κάνει τη  χριστιανική διαφορά. “Η αγάπη του Ιησού είναι αγάπη χωρίς μέτρο και μας ζητά να έχουμε το θάρρος να αγαπούμε κι εμείς χωρίς να ζητούμε ανταλλάγματα”.

Πόσες φορές έχουμε παραμελήσει τα αιτήματά του, ενεργώντας όπως όλοι οι άλλοι! Ωστόσο, η εντολή της αγάπης δεν είναι απλή πρόκληση, είναι στην καρδιά του Ευαγγελίου. Στην αγάπη για τους εχθρούς, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν κηρύττουμε άνετη σύνεση. Ο Κύριος δεν είναι συνετός, δεν συμβιβάζεται, μας ζητά τον εξτρεμισμό αγάπης. Είναι ο μόνος νόμιμος χριστιανικός εξτρεμισμός: ο εξτρεμισμός της αγάπης.

Αφοπλίστε την καρδιά σας

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τον καθένα να κοιτάξει την καρδιά του και να εφαρμόσει την αγάπη προς τους εχθρούς “στους ανθρώπους που μας αντιμετωπίζουν άσχημα ή που μας ενοχλούν, τους οποίους αγωνιζόμαστε να δεχτούμε”. Δεν πρέπει να ανησυχούμε  για την κακία των άλλων, αλλά για τη δική μας καρδιά που πρέπει να αφοπλίσουμε για την αγάπη του Ιησού.

Η λατρεία στον Θεό είναι το αντίθετο της κουλτούρας του μίσους. Και η κουλτούρα του μίσους παλεύει εναντίον της λατρείας του θρήνου. Πόσες φορές διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτό που δε λαβαίνουμε, γι’ αυτό που δε μας αρέσει. Μεγάλο λάθος! Ο Ιησούς γνωρίζει ότι πολλά πράγματα είναι λάθος, ότι θα υπάρξει πάντα κάποιος που θα θέλει το κακό μας, ακόμα ότι κάποιος θα μας καταδιώξει. Αλλά μας ζητά μόνο να προσευχόμαστε και να αγαπάμε. Αυτή είναι η επανάσταση του Ιησού, η μεγαλύτερη σε όλη την ανθρώπινη ιστορία: από το να μισούμε τον εχθρό στο να τον αγαπούμε, από τη λατρεία του θρήνου στην καλλιέργεια του δώρου. Αν ανήκουμε στον Ιησού, αυτός είναι ο τρόπος! Δεν υπάρχει άλλος.

Στη σημερινή Γεθσημανή, στον αδιάφορο και άδικο κόσμο μας, όπου φαίνεται να γίνεται μάρτυρας της αγωνίας της ελπίδας, ο χριστιανός δεν μπορεί να κάνει σαν εκείνους τους μαθητές, που πρώτα πήραν το σπαθί και στη συνέχεια έφυγαν. Όχι, η λύση δεν είναι να τραβήξουμε το σπαθί μας εναντίον κάποιου και ούτε να φύγουμε από τις εποχές που ζούμε. Η λύση είναι ο τρόπος του Ιησού: ενεργή αγάπη, ταπεινή αγάπη, αγάπη “μέχρι το τέλος”.

Ας ζητήσουμε από το Θεό  τη δύναμη και την ικανότητα να αγαπάμε

Η απαίτηση του Ιησού είναι μεγάλη, αλλά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα τόσο μεγάλο στόχο; Ο Πάπας λέει ότι είναι “μια χάρη που πρέπει να ζητηθεί”. Πρέπει να ζητήσουμε από τον Κύριο να μας μάθει να αγαπάμε και να συγχωρούμε.

Ο Πάπας κατέληξε με την προτροπή να επιλέξουμε το μονοπάτι της αγάπης, ακόμα κι αν κοστίζει, και να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να «επηρεάζονται από την κοινή σκέψη». Αν δεχτούμε “την πρόκληση του Ιησού θα είμαστε αληθινοί Χριστιανοί και ο κόσμος θα είναι πιο ανθρώπινος”.

+ Ν/kantam.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας προς τους επισκόπους στο Μπάρι: Έκκληση προς τους κυβερνόντες να προστατεύσουν τη θρησκευτική ελευθερία

Επόμενο Άρθρο

Νέος Γραμματέας της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Καθολικές Εκκλησίες της Ανατολής

You might be interested in …

Ξαναρχίζει ο διάλογος ΗΠΑ και Ρωσίας για τα πυρηνικά. Η προσευχή της Εκκλησίας

    Χθες στη Βιέννη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για την ανανέωση της συνθήκης που περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο υπερδυνάμεων. Υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια και θα λήξει τον επόμενο […]

Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το έτος 2021-22 συγκεντρωθήκαμε ανά ενορίες ή Επισκοπές και ακούσαμε ότι ένα σημαντικό γνώρισμα της Εκκλησίας είναι η «συνοδικότητα», που σημαίνει: βαδίζουμε μαζί στην […]