20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη : Τελετή του Θείου Λόγου και παράδοση της Αγίας Γραφής

thess_agiagrafi_01

Τελετή του Θείου Λόγου

και παράδοση της Αγίας Γραφής

 thess_agiagrafi_01

Την περασμένη Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 στις 7 μ.μ. έλαβε χώρα στον Καθολικό Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη, η Τελετή του Θείου Λόγου με παράδοση της Αγίας Γραφής, από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας και τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ιωάννη Σπιτέρη.

thess_agiagrafi_02

Εδώ και αρκετό καιρό η Ενορία μας ξεκίνησε μία πορεία Σύναξης κατά την οποία πρόκειται να μελετηθούν τα τέσσερα βασικά στοιχεία της πρώτης χριστιανικής Κοινότητας της Ιερουσαλήμ. Το 1ο μέρος της Ενοριακής Σύναξης είχε σαν θέμα μελέτης το Λόγο του Θεού, ο οποίος εμπνέει όλη τη χριστιανική ζωή. Ο κάθε θεσμός και οι διάφορες γλωσσικές ομάδες της Ενορίας, μελέτησαν αυτό το θέμα, προσωπικά και ομαδικά και μερικοί απάντησαν και γραπτώς στις ερωτήσεις. Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και βαθειάς κατάνυξης, οι ενορίτες της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας παρευρέθησαν σε αυτήν την ιδιαίτερη και πρωτότυπη τελετή, η οποία ξεκίνησε με την εισαγωγή του Επισκόπου: «Ο Θεός μας είναι ένας Θεός που μιλά, αυτή είναι η θαυμάσια πραγματικότητα του Θεού που αποκαλύπτεται στην Παλαιά Διαθήκη, και κυρίως του Θεού που μας αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός (…). Σήμερα η κοινότητά μας συγκεντρώθηκε για να λάβει επίσημα το δώρο της Αγίας Γραφής (…). Αφήστε, αγαπητοί μου το λόγο του Θεού να εισέλθει μέσα στο σπίτι σας, δώστε του την πρέπουσα θέση αλλά κυρίως ανοίξτε την καρδιά σας στην καθημερινή ακρόασή του».

Με βαθειά ευλάβεια οι πιστοί ακούσανε τα αναγνώσματα από τον προφήτη Ησαΐα και το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο.

thess_agiagrafi_03

«Ο λόγος του Θεού είναι μια δύναμη… Ελάτε σε Μένα… Εγώ σας δίνω τροφή για την ψυχή σας», υπογράμμισε ο σεβασμιότατος Ιωάννης Σπιτέρης.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 15 λεπτών οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις σκέψεις τους πάνω στο λόγο του Θεού και πολλοί από αυτούς απεύθυναν προσευχές εμπνευσμένες από τα αναγνώσματα της Λειτουργίας.

Κατά την παράδοση της Βίβλου οι ενορίτες πλησίασαν το Ιερό Βήμα για να παραλάβουν από τον Επίσκοπο την Αγία Γραφή: «Λάβετε το Λόγο του Θεού. Αυτός ας ηχεί χαρούμενα στο σπίτι σας, ας ζεσταίνει την καρδιά σας, ας είναι φως στα βήματά σας».

thess_agiagrafi_04

Η δύναμή του να σας διαφυλάττει στην αγιότητα, να απαλύνει τον πόνο σας, να σας στηρίζει στις δοκιμασίες της ζωής. Να δίνει περιεχόμενο στη χαρά σας, να αναπτερώνει την ελπίδα σας, να είναι ο καθημερινός σας φίλος», είπε χαρακτηριστικά. Η Τελετή του Θείου Λόγου έκλεισε με την Ευλογία των άρτων από τον Σεβασμιότατο, τους οποίους τεμάχισε και μοίρασε στους πιστούς.

Αμέσως μετά την ευλογία των άρτων ο εφημέριός μας π. Γιάννους Ζβολίνσκι, CM, ο π. Ιωάννης Λούβαρης, CM, o π. Μάρεκ Όβσιακ, CM, o π. Αγαπήτ Εμπιαγκένα και ο π. Σιμονέλ καθώς και ο αδελφός Ιωάννης Πρίντεζης, CM, ο αδελφός Νικόλαος Πρίντεζης, οι αδελφές της Μητέρας Τερέζας και οι ενορίτες, παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη φωτισμένη ομιλία του Επισκόπου Ιωάννη Σπιτέρη στην ενοριακή αίθουσα, πάνω στο «Λόγο του Θεού» ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο θέμα της Ενοριακής μας Σύναξης. Ο Σεβασμιότατος, μίλησε επίσης για το Έτος της Πίστης το οποίο θα αρχίσει τον Οκτώβριο. «Είμαστε αναλφάβητοι όσον αφορά την Πίστη μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

thess_agiagrafi_06

Πριν τη λήξη της παρουσίασης, ο σεβασμιότατος μίλησε για το βιβλίο «Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας», το οποίο αποτελεί σπουδαίο εφόδιο για ένα χριστιανό. Τέλος, με ιδιαίτερη χαρά παρουσίασε CD που περιέχει την Καινή Διαθήκη και το μοίρασε σε όλους του παρευρισκόμενους.

Angela Ma. Arbeláez

Προηγούμενο Άρθρο

Θεσσαλονίκη : Εκδημία του μακαριστού Αδελφού Ιωάννη Πρίντεζη

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα : Εορτή Αγίου Ιωάννου

You might be interested in …

thess12_01

Δραστηριότητες από το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Μετά την έναρξη του λειτουργικού έτους οι διάφορες εκδηλώσεις των ενοριών και των θεσμών κορυφώνονται, οδεύοντας προς τα Χριστούγεννα. Οι θεσμοί βρίσκονται στην καρδιά του προγράμματος δράσης τους και ετοιμάζονται για τον απολογισμό δράσης του […]

vic_adl

Θεσσαλονίκη : Εκδημία του μακαριστού Αδελφού Ιωάννη Πρίντεζη

Αδ. Ιωάννης Πρίντεζης (1938-2012)     Η κοινότητα των Πατέρων της Αποστολής (Λαζαριστές) και ο Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης Σεβ. Ιωάννης Σπιτέρης, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας     αναγγέλλουν την εκδημία του μακαριστού Αδελφού Ιωάννη Πρίντεζη […]

Αποστολές βοήθειας από την Κάριτας Ελλάς και την Κάριτας Θεσσαλονίκης

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καθολική Εκκλησία δεν μπορούσε να μένει αδιάφορη στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης που είναι υποχρεωμένοι να βιώνουν οι πρόσφυγες, […]