
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ καλεί κάθε ενορία και κάθε εκκλησιαστική ομάδα ή ένωση να συμμετάσχει σε μια «επανάσταση» φροντίδας και ευγνωμοσύνης, επισκεπτόμενη τακτικά τους ηλικιωμένους.
«Η χριστιανική ελπίδα μάς προτρέπει πάντα να είμαστε πιο τολμηροί, να σκεφτόμαστε μεγαλόπνοα, να μην αρκούμαστε στα υπάρχοντα», γράφει ο Πάπας στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, μια Ημέρα που για την εκκλησία θα εορτασθεί στις 27 Ιουλίου.
«Αυτή η ημερα μάς προτρέπει να εργαστούμε για μια αλλαγή που θα αποκαταστήσει την εκτίμηση και την αγάπη που δικαιούνται οι ηλικιωμένοι», γράφει στο μήνυμά του που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου.
Το μήνυμα του Πάπα αναπτύσσει το θέμα που επιλέχθηκε για την φετινή παγκόσμια ημέρα, το οποίο προέρχεται από το Βιβλίο της Σοφίας Σειράχ: «Μακάριοι όσοι δεν έχασαν την ελπίδα».
Ο εφετινός εορτασμός αποτελεί την πέμπτη Παγκόσμια Ημέρα για τους Παππούδες και τις Γιαγιάδες μας αλλά και το πρώτο μήνυμα του Πάπα Λέοντα για την ημέρα αυτή. Ο Πάπας Φραγκίσκος καθιέρωσε την παγκόσμια ημέρα το 2021. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Κυριακή του Ιουλίου, κοντά στην εορτή των Αγίων Ιωακείμ και Άννας.
Απελευθέρωση από τη μοναξιά
Στο μήνυμά του για τον φετινό εορτασμό, ο Πάπας Λέων είπε ότι το Ιωβηλαίο Έτος, που αποτελεί μια περίοδο απαλλαγής από την αδικία και την ανισότητα, είναι η κατάλληλη στιγμή για όλους τους πιστούς να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να «βιώσουν την απαλλαγή, ειδικά από τη μοναξιά και την εγκατάλειψη».
Για να βοηθήσει όλους να συμμετάσχουν στο Άγιο Έτος, ειδικά εκείνους που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν κάποιο προσκύνημα στη Ρώμη, η Ποντιφική Σύνοδος για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή δημιούργησε ένα ποιμαντικό πακέτο με προτάσεις για τη διοργάνωση εορτασμών του Ιωβηλαίου σε χώρους όπου ζουν ηλικιωμένοι.
«Η χάρη του Ιωβηλαίου είναι πάντα για όλους!» έγραψε η Σύνοδος, υποδεικνύοντας ότι οι ποιμαντικές προτάσεις είναι διαθέσιμες στο www.laityfamilylife.va.
+ Ποιμαντικές Προτάσεις (αγγλικά) ΕΔΩ
+ Ποιμαντικές Προτάσεις (ιταλικά) ΕΔΩ
«Οι κοινωνίες μας παντού στον κόσμο συνηθίζουν πολύ συχνά να αφήνουν αυτό το σημαντικό και ευεργετικό κομμάτι της ζωής τους να περιθωριοποιείται και να ξεχνιέται», γράφει ο Πάπας Λέων, αναφερόμενος στους ηλικιωμένους.
«Δεδομένης αυτής της κατάστασης, απαιτείται μια αλλαγή που θα είναι εύκολα ορατή στην ανάληψη ευθύνης από την πλευρά ολόκληρης της Εκκλησίας», γράφει.
«Κάθε ενορία, ένωση και εκκλησιαστική ομάδα καλείται να γίνει πρωτεργάτης μιας “επανάστασης” ευγνωμοσύνης και φροντίδας, που θα επιτευχθεί με τακτικές επισκέψεις στους ηλικιωμένους, τη δημιουργία δικτύων υποστήριξης και προσευχής για εκείνους, και μαζί τους τη δημιουργία σχέσεων που μπορούν να αποκαταστήσουν την ελπίδα και την αξιοπρέπεια σε όσους αισθάνονται ξεχασμένοι», έγραψε.
«Γι’ αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος ήθελε η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων να εορτάζεται κυρίως με μια προσπάθεια να αναζητηθούν ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι», έγραψε ο Πάπας Λέων. «Για το λόγο αυτό, όσοι δεν μπορούν να έρθουν στη Ρώμη για προσκύνημα κατά τη διάρκεια αυτού του Ιερού Έτους μπορούν να λάβουν τα λυσίποινα αν επισκεφθούν για ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, κάνοντας, κατά μία έννοια, προσκύνημα στον Χριστό που είναι παρών μέσα τους».
Οι προσκυνητές μπορούν να λάβουν λυσίποινα κατά τη διάρκεια του Αγίου Έτους επισκεπτόμενοι μία από τις τέσσερις παπικές βασιλικές στη Ρώμη ή άλλους καθορισμένους χώρους και συμμετέχοντας σε προσευχή, λειτουργική τελετή ή στο μυστήριο της εξομολόγησης.
Ο Πάπας Λέων έγραψε ότι «η επίσκεψη σε έναν ηλικιωμένο είναι ένας τρόπος να συναντήσουμε τον Ιησού, ο οποίος μας απελευθερώνει από την αδιαφορία και τη μοναξιά».
«Η αγκαλιά των ηλικιωμένων μάς βοηθά να καταλάβουμε ότι η ζωή είναι κάτι περισσότερο από την παρούσα στιγμή και δεν πρέπει να σπαταλάται σε επιφανειακές συναντήσεις και φευγαλέες σχέσεις», είπε στο μήνυμά του.
«Αν είναι αλήθεια ότι η αδυναμία των ηλικιωμένων χρειάζεται τη δύναμη των νέων, είναι εξίσου αλήθεια ότι η απειρία των νέων χρειάζεται τη μαρτυρία των ηλικιωμένων για να χτίσουν το μέλλον με σοφία», ανέφερε στο μήνυμά του.
Παραδείγματα πίστης
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μάς προσφέρουν παραδείγματα «πίστης και αφοσίωσης, πολιτικής αρετής και κοινωνικής δέσμευσης, μνήμης και επιμονής εν μέσω δοκιμασιών», έγραψε. «Η πολύτιμη κληρονομιά που μας έχουν μεταδώσει με ελπίδα και αγάπη θα είναι πάντα πηγή ευγνωμοσύνης και πρόσκληση για επιμονή».
Μιλώντας ως ηλικιωμένος, ο Πάπας Λέων, ο οποίος θα γίνει 70 ετών τον Σεπτέμβριο, έγραψε: «Διαθέτουμε μια ελευθερία που καμία δυσκολία δεν μπορεί να μας στερήσει: είναι η ελευθερία να αγαπάμε και να προσευχόμαστε» και να είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον στην πίστη ως «λαμπερά σημεία ελπίδας».
«Ας μεταδώσουμε με αγάπη την πίστη που βιώνουμε εδώ και τόσα χρόνια στις οικογένειές μας και στις καθημερινές μας συναναστροφές με τους άλλους», έγραψε. «Ας δοξάζουμε πάντα τον Θεό για την καλοσύνη Του, ας καλλιεργούμε την ενότητα με τους αγαπημένους μας, ας ανοίγουμε τις καρδιές μας σε όσους βρίσκονται μακριά και, ιδίως, σε όσους έχουν ανάγκη».
«Με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε σημεία ελπίδας, ανεξάρτητα από την ηλικία μας», έγραψε.