9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κάριτας Ευρώπης: Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στον ανθρωπιστικό τομέα

Δελτίο Τύπου της Κάριτας Ευρώπης

5.12.2023

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στον ανθρωπιστικό τομέα

Η νέα έκθεση της Κάριτας Ευρώπης «Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις: Αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ δεσμεύσεων και πρακτικών στην τοπική ανθρωπιστική δράση» αποκαλύπτει ότι, μόνο τρεις από τους κορυφαίους κυβερνητικούς χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας παρακολουθούν την άμεση ροή των κεφαλαίων τους σε τοπικές ΜΚΟ, και μόνο ένας πληροί τον στόχο της διάθεσης του 25% της χρηματοδότησής τους σε αυτές. Η Κάριτας Ευρώπης απευθύνει επείγουσα έκκληση αποκέντρωσης του τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ανθρωπιστικής Δράσης (CHA), η έκθεση αναλύει τη σημαντική διαφορά μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας στην υποστήριξη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και παρουσιάζει έναν καινοτόμο δείκτη κατάταξης 20 κορυφαίων κυβερνητικών δωρητών, οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών ΜΚΟ με βάση την ποιότητα της δέσμευσής τους για αποκέντρωση του συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το 2016 στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε και η Μεγάλη Συμφωνία των πιο σημαντικών παγκόσμιων χορηγών ανθρωπιστικής βοήθειας για την απευθείας διάθεση του 25% της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας σε τοπικές οργανώσεις. Επτά χρόνια μετά, το 2022, εκτιμάται ότι διανεμήθηκε αποτελεσματικά μόνο το 1,2%. Όπως δείχνουν μαρτυρίες δύο τοπικών παραγόντων, της Κάριτας Λιβάνου και Κάριτας Κολομβίας που εμφανίζονται στην έκθεση, το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωτικό και η εξουσία λήψης αποφάσεων παραμένει στον Παγκόσμιο Βορρά.

Κύρια πορίσματα

Ο δείκτης της έκθεσης αξιολογεί τους δέκα κορυφαίους κυβερνητικούς δωρητές, μεταξύ των οποίων μόνο τρεις παρακολουθούν την άμεση ροή των κεφαλαίων τους σε τοπικές ομάδες, με τη Γαλλία να είναι η μόνη χώρα που επιτυγχάνει το 25% του στόχου. Συγκριτικά με τους κυβερνητικούς δωρητές, η διαθεσιμότητα των δεδομένων των διεθνών οργανισμών είναι καλύτερη, αλλά οι επιδόσεις τους εξακολουθούν να έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, καθώς πολλοί έχουν θεσπίσει πολιτικές για τη μετατόπιση της εξουσίας σε τοπικούς οργανισμούς, αλλά περιορισμένη παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Ακόμη και οι τρεις φορείς με τις καλύτερες επιδόσεις (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, WFP και UNICEF) συγκέντρωσαν μόνο 66 στους 100 βαθμούς, με βαθμολογίες βασισμένες σε έρευνα αυτοαντίληψης, τεκμηριωμένες αναφορές και αξιολόγηση από τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Συστάσεις

Η Κάριτας Ευρώπης μαζί με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και τις Διεθνής ΜΚΟ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δωρήτριες κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στην παρακολούθηση του τρόπου διανομής των κονδυλίων και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του 25%. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει επίσης να αποδεχθούν τους περισσότερους από τους οικονομικούς κινδύνους και τους κινδύνους ασφάλειας που επωμίζονται οι τοπικές οργανώσεις. Οι διεθνείς δωρητές πρέπει επίσης να ηγούνται συνεπώς των τοπικών φορέων στα φόρα λήψης αποφάσεων.

«Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα και οι εθελοντές βρίσκονται εκεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις κρίσεις. Η μεταφορά εξουσίας σε αυτούς δεν είναι απλά οικονομικά αποδοτική. Είναι μια σημαντική απόδειξη των αξιών της αυτοδιάθεσης, της επικουρικότητας και της δικαιοσύνης».

Σεβ/τατος Michael Landau,

Πρόεδρος της Κάριτας Ευρώπης

 Σημειώσεις

Η έκθεση αναλύει τις ακόλουθες οντότητες:

  • Οι δέκα κορυφαίες δωρήτριες κυβερνήσεις: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Πέντε μεγάλες υπηρεσίες του ΟΗΕ: UNHCR, UNICEF, UNRWA, WFP, WHO.
  • Πέντε κορυφαίες διεθνείς ΜΚΟ: International Rescue Committee, Médecins Sans Frontières, Norwegian Refugee Council Save the Children, World Vision International.

Πλήρης έκθεση διαθέσιμη εδώ

φωτογραφία: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεξιοτήτων, Malawi, SCIAF (Κάριτας Σκωτίας)

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας προσεύχεται για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Επόμενο Άρθρο

2ο Άρθρο για τη Συνθετική έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

You might be interested in …

30 χρόνια αλληλεγγύης, Ετήσια Περιφερειακή Διάσκεψη της Κάριτας Ευρώπης

Στη Ρώμη στις 10 Μαΐου 2023, η Κάριτας Ευρώπης (Caritas Europa) πραγματοποίησε την Ετήσια Περιφερειακή Διάσκεψη, η οποία αποτελεί το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικτύου που αποτελείται από 49 μέλη από 46 χώρες. […]

“Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία”, Επίσκεψη/ξενάγηση της Κάρτιτας Αθήνας στην ομώνυμη έκθεση

  «ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ» ΕΠΙΣΚΕΨΗ/ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Stefan Heße, στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο

Το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο επισκέφθηκαν την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, ο Αρχιεπίσκοπος Dr. Stefan Heße, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας και άλλοι […]