21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα: Κάλεσμα για προσευχή για τα αδέλφια μας που υποφέρουν

+ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΙΤΕΡΗΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 

ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΖΑΚΥΝΘΟΥ & ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 

 

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

 

Αγαπητές Αδελφές, αγαπητοί αδελφοί,

 

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες απάνθρωπων εικόνων στα διάφορα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν το δράμα, το βίαιο εκτοπισμό και τη δολοφονία διαφόρων χριστιανικών κοινοτήτων στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες πληγωμένες περιοχές που έχει καταλάβει το Ισλαμικό τόξο. Διάφορες Ιεραρχίες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά και ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας μας καλούν, με δραματικό τρόπο, να ενωθούμε στην προσευχή με τα αδέλφια μας που υποφέρουν, και να τους αφιερώσουμε μία αγρυπνία την Πεντηκοστή 30 Μαΐου 2015.

 

Η Σύνοδος των Επισκόπων της Ιρλανδίας σε ένα μήνυμά της αναφέρει πως μόνο τη χρονιά που πέρασε, τουλάχιστον 100.000 Χριστιανοί θανατώθηκαν εξαιτίας της χριστιανικής τους πίστης, 273 δηλαδή νεκροί την ημέρα! Άλλοι βασανίζονται, άλλοι ακρωτηριάζονται, άλλοι φυλακίζονται σε στρατόπεδα υποχρεωτικής εργασίας, άλλοι αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες, βλέποντας τους χώρους λατρείας τους και σπουδαία θρησκευτικά μνημεία, ήδη από τον 4ο αιώνα, να παραδίδονται στην καταστροφική μανία των διωκτών τους. Ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία που σήμερα μετρά τους περισσότερους σύγχρονους μάρτυρες, ενώ οι χριστιανοί που ομολογούν την πίστη τους, δέχονται διακρίσεις και διωγμούς σε 110 χώρες του κόσμου.

 

Πρόσφατα, στις 14 Μαΐου, η Αδελφή Diana Momeka, δομινικανή από το Ιράκ, μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο για τις εξελίξεις στο Ιράκ και στη Συρία, εκεί που πραγματοποιείται σήμερα, με την ανοχή και την αδιαφορία των Κυβερνήσεων του «πολιτισμένου» κόσμου, μία ανελέητη γενοκτονία: «άνδρες, γυναίκες, παιδιά, θανατώνονται, ξεριζώνονται, απομακρύνονται με τη βία. Άνθρωποι αναγκάζονται να αφήσουν το βιός τους, φεύγοντας μόνο με τα ρούχα που φοράνε, εκκλησίες, ευαγή έργα και ιδρύματα καταστρέφονται ή βομβαρδίζονται, στερώντας από τον παγκόσμιο πολιτισμό μερικά από τα πιο σημαντικά και αρχαία του μνημεία. Σχέδιο του ισλαμικού τόξου είναι να αφανίσει τις περιοχές που καταλαμβάνει από κάθε χριστιανική κοινότητα, εκεί όπου οι χριστιανοί ζούσαν για αιώνες, πριν ακόμα από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους».

 

Παράδειγμα αποτελεί η αρχαία Μονή του 4ου αιώνα Mar Behnam, που πρόσφατα μετατράπηκε σε άμορφη σωρό ερειπίων. Αλλά ας μην ξεχνάμε και την πολιτισμένη και πάντα ανοιχτή να αφομοιώσει Ευρώπη, εκεί που κατεβαίνουν οι εικόνες από τα σχολεία, που απαγορεύουν στα παιδιά να φορούν έναν σταυρό στο λαιμό για να μην θιγεί η ετερότητα των μη χριστιανών συμμαθητών τους, εκεί όπου απαγορεύουν στους παιδικούς σταθμούς τις χριστουγεννιάτικες γιορτές ή το στήσιμο μιας φάτνης.

 

Κανείς δεν θέλει να σκορπίσει το φόβο, το μίσος ή τη μισαλλοδοξία, οφείλουμε όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι, ότι απαιτείται εγρήγορση και προσευχή. Γι’ αυτό, ας κάνουμε το αυτονόητο σαν χριστιανοί. ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ. Η Αγρυπνία της Πεντηκοστής ας είναι μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την τραγική κατάσταση και μοίρα των αδελφών μας στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική και να ενδυναμώσουμε την πίστη μας, αντλώντας δύναμη από την πίστη αυτών των νέων μαρτύρων.

 

Εύχομαι σε όλες και όλους μία καλή και Αγία Πεντηκοστή και το Πνεύμα το Άγιο να δώσει σε όλους μας το θάρρος να μαρτυρούμε την πίστη μας καθημερινά,  σε έναν κόσμο που αποχριστιανοποιείται διαρκώς.

 

Η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η αγάπη του Θεού και η Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος ας είναι μαζί σας

 

+ Ιωάννης Σπιτέρης

Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας

Τοποτηρητής Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης

 

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας: ας μπει ένα τέλος στο «απαράδεκτο έγκλημα» των διώξεων των Χριστιανών

Επόμενο Άρθρο

Μία ανανεωμένη δέσμευση της Εκκλησίας

You might be interested in …

Συνάντηση των πατέρων Καπουκίνων τής Επαρχίας της Βενετίας

    Το Τάγμα των Πατέρων Φραγκισκανών ιδρύθηκε από τον «φτωχούλη του Θεού», τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ενώ το τάγμα των Πατέρων Καπουκίνων προέκυψε από μια μεταρρύθμιση του πρώτου Φραγκισκανικού τάγματος κατά τη δεύτερη δεκαετία […]