21 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μία ανανεωμένη δέσμευση της Εκκλησίας

 «Δεν είναι μόνο μια ήττα των χριστιανικών αρχών, αλλά μια ήττα για την ανθρωπότητα». Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας, είπε, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία που το αποτέλεσμά του νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων: «Λυπάμαι πολύ για αυτό το αποτέλεσμα». Στη συνέχεια, αναφερόμενος σε δήλωση του Αρχιεπισκόπου του Δουβλίνου, πρόσθεσε: «Η Εκκλησία πρέπει να λάβει υπ’ όψιν αυτή την πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να το κάνει με την ενίσχυση της δέσμευσής της για τον ευαγγελισμό»  και του ευαγγελισμού του πολιτισμού μας.

Ο Καρδινάλιος έκανε αυτές τις δηλώσεις όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους το απόγευμα της Τρίτης, 26 Μαΐου, στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Rethinking τα κύρια χαρακτηριστικά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής», που διοργάνωσε το ίδρυμα Centesimus Annus Pro Pontifice στη Ρώμη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη Σύνοδο των Επισκόπων, ο Καρδινάλιος Parolin τόνισε ότι η οικογένεια πρέπει πάντα να είναι στο επίκεντρο και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την υπερασπιστούμε, να την προστατεύσουμε και να την προωθήσουμε. Επειδή, όπως είπε, «το μέλλον της ανθρωπότητας και της Εκκλησίας, ακόμη και μπροστά στα πρόσφατα γεγονότα, εξαρτάται από την οικογένεια». «Το να μην υποστηρίζουμε την οικογένεια είναι σαν να αφαιρούμε τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομείται το μέλλον».

Ο Καρδινάλιος μίλησε επίσης για την επικείμενη έκδοση της εγκυκλίου που Φραγκίσκου αφιερωμένη στην προστασία της δημιουργίας. «Ο Πάπας θα θυμίσει τις ηθικές αρχές που αποτελούν τη βάση της δέσμευσης προς το περιβάλλον, και οι οποίες πρέπει να είναι κοινές για όλους» είπε. Ενώ, συνέχισε δηλώνοντας ότι όλες οι παπικές εγκύκλιοι για κοινωνικά θέματα επιμένουν έντονα στον κεντρικό ρόλο του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «ιδέα που η Εκκλησία προτείνει και ξαναπροτείνει».

Η διεθνής συνάντηση εστιάζει σε θέματα που αφορούν πλούσιες και φτωχές οικονομίες καλύπτοντας θέματα όπως:

-Μπορεί η ανάπτυξη να συνεχίσει χωρίς ψυχαναγκαστική κατανάλωση;

-Αξία και κίνδυνοι της «άτυπης» Οικονομίας

-Ένα επείγον μήνυμα για τον σημερινό κόσμο: Μπορεί η Καθολική κοινωνική διδασκαλία να διαδοθεί  ακόμη και χωρίς τη Χριστιανική Πίστη;

Στην ομιλία του την Τρίτη το βράδυ, ο καρδινάλιος Parolin είπε ότι το θέμα της συνάντησης υπενθυμίζει την πρόκληση του πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ για την «περαιτέρω και βαθύτερη σκέψη σχετικά με την έννοια της οικονομίας και των στόχων της, καθώς και μια βαθιά και διορατική αναθεώρηση του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης, προκειμένου να διορθωθούν οι δυσλειτουργίες και οι αποκλίσεις τους» (από την Εγκύκλιο “Η Αγάπη εν Αληθεία”). Τόνισε ότι το «κύριο σημείο αναφοράς πρέπει να είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου και η προώθηση του κοινού καλού».

Ο Καρδινάλιος Parolin σημείωσε ότι και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο μίλησαν για τις ανησυχίες του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με την τρέχουσα κρίση, η οποία «δεν είναι μόνο οικονομική και χρηματοπιστωτική αλλά έχει τις ρίζες της σε μια ηθική και ανθρωπολογική κρίση». Και συνέχισε: «Σε αυτές τις δύο ημέρες, με πειθαρχημένο προβληματισμό, εμβαθύνατε σε αυτές τις παρατηρήσεις του Πάπα Φραγκίσκου. Μελετήσατε ζητήματα που συνδέονται με τον κόσμο της εργασίας, αλλά και οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν μια τέτοια δραστηριότητα μακριά από την κλήση της στην υπηρεσία της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης».

ΠΗΓΕΣ:  L' Osservatore Romano, Ραδιόφωνο του Βατικανού.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Κέρκυρα: Κάλεσμα για προσευχή για τα αδέλφια μας που υποφέρουν

Επόμενο Άρθρο

“Το τρένο των παιδιών” φτάνει στο Βατικανό για να συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο

You might be interested in …

π. Λομπάρντι: Ο Πάπας δεν είπε ότι σκοπεύει να εισάγει τη χειροτονία γυναικών διακόνων

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας:«Ο Πάπας δεν είπε ότι σκοπεύει να εισάγει τηχειροτονία γυναικών διακόνων» Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εξήγησε ότι ο πάπας Φραγκίσκος δεν […]

Ακόμα περισσότεροι θάνατοι μεταναστών στην Mεσόγειο

Ακόμα περισσότεροι θάνατοι μεταναστών στην Mεσόγειο Η Υπηρεσία των Ιησουιτών Πατέρων για τους πρόσφυγες καλεί την ΕΕ να αναλάβει δράση   Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας […]

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ επέστρεψε στον Οίκο του Πατέρα

Σε γραπτή ανακοίνωση του ο Ματέο Μπρούνι, επικεφαλής των υπηρεσιών Τύπου της Αγίας Έδρας, ανακοίνωσε τον θάνατο του πρώην πάπα Βενεδίκτου του ΙΣΤ’ : «Με θλίψη σας ανακοινώνω ότι ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος 16ος, απεβίωσε […]