Μαρτυρίες και απόψεις για το διάλογο μεταξύ των χριστιανών
Αδελφοποίηση με την Επισκοπή του Φολίνιο στην Ούμπρια.
Το βράδυ της Κυριακής 18 Ιανουαρίου, αναχωρήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη, με το πλοίο, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, για τη γειτονική μας Ιταλία. Πρώτος προορισμός μας η πόλη Ουτζέντο, μιά από τις νοτιότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου, στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στη γνωστή μας πόλη Λέτσε. Η νότια Ιταλική αυτή πόλη, με τις ιδιαίτερες παραδόσεις της και την ελληνική και βυζαντινή κληρονομιά της, για τις οποίες όλοι οι κάτοικοί της καυχώνται και αισθάνονται περήφανοι, μας υποδέχτηκε με πραγματική αδελφική αγάπη και φιλόξενα αισθήματα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, είχε προσκληθεί για να μιλήσει και να δώσει μαρτυρία, σχετικά με το θέμα της ενότητας των χριστιανών και το διαχριστιανικό διάλογο, στην επίσημη επιτροπή του οποίου συμμετέχει ως μέλλος, σε μια από τις εκδηλώσεις, που η Επισκοπή του Ουτζέντο-Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα, είχε προγραμματίσει για την εβδομάδα προσευχής για την ενότητα των χριστιανών.
Μας υποδέχτηκε ο Επίσκοπος της πόλης Σεβ. Βίτο Αντζούλι, οι ιερείς και οι ιεροσπουδαστές. Τις δύο μέρες που είχαμε τη χαρά να είμαστε φιλοξενούμενοί τους, διαπιστώσαμε το πραγματικό ενδιαφέρον όλων σε ό,τι αφορά το θέμα του διαχριστιανικού διαλόγου και της πορείας των εκκλησιών προς την ενότητα. Με τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη, επισκεφθήκαμε ενορίες, προσκηνήματα και μοναστήρια της επισκοπής, όπου με την εμπειρία του στα θέματα του διαλόγου κατατόπισε και ενημέρωσε λαϊκούς, ιερείς και μοναχούς της Επισκοπής. Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου το απόγευμα, παρουσία των τοπικών αρχών, του Επισκόπου, αρκετών Ιερέων και πλήθους ενδιαφερομένων, στον προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας στο χωριό Ταουρισάνο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ανέπτυξε το θέμα του διαλόγου ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες, καθώς και μια σύντομη ιστορία των αιτιών και λόγων του σχίσματος με την ανατολή, αλλά και των προσπαθειών ενότητας στη διάρκεια των αιώνων. Με πολύ ενδιαφέρον όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την ομιλία του Σεβ. Ιωάννη, και αμέσως μετά, με την προτροπή του Επισκόπου τους Σεβ. Βίτο, προσευχηθήκαμε όλοι για την ενότητα των χριστιανών και την ειρήνη στον κόσμο.
Το ταξίδι συνεχίστηκε προς την Ιταλική πρωτεύουσα, όπου ο Σεβ. Ιωάννης θα έκανε μια ομιλία σε ένα συμπόσιο που διοργάνωνε το πανεπιστήμιο των Φραγκισκανών, το γνωστό «Αντονιάνουμ», με θέμα και πάλι σχετικό με την ενότητα των χριστιανών και την πορεία του διαλόγου ανάμεσα στις χριστιανικές Εκκλησιές.
Τελικός προορισμός της διαδρομής μας, η πόλη της ιταλικής Ούμπριας, το Φολίνιο. Εκεί, από καιρό είχε προγραμματιστεί από την τοπική αλλά και την Ιταλική «Κάριτας», η αδελφοποίηση ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας και την Κάριτας της Επισκοπής της πόλης. Η Ιταλική «Κάριτας» μετά από προτροπή του τότε Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, στην οποία καλούσε τις επισκοπές της Ιταλίας να συνδράμουν την Ελλάδα που μαστίζονταν από την κρίση, αποφάσισε να προχωρήσει σε αδελφοποιήσεις με τις Καθολικές Επισκοπές στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να συντρέξει, μέσω των οργάνων της ελληνικής Κάριτας, όσους συνανθρώπους χρειάζονταν άμεση βοήθεια ή και μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Κλιμάκιο της εκεί Κάριτας είχε επισκεφτεί τις Καθολικές Επισκοπές στην Ελλάδα και φυσικά και τη δική μας Αρχιεπισκοπή στην Κέρκυρα, όπου και είχαμε την ευκαιρία τότε να προγραμματίσουμε αυτή την αδελφοποίηση και να συντάξουμε έναν τρόπο δράσης που θα μας επέτρεπε να πραγματοποιήσουμε τα όσα προέβλεπε αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις επισκοπές μας.
Συνέπεσε η παρουσία μας στο Φολίνιο, με τους πανηγυρικούς εορτασμούς για τον Προστάτη της πόλης, τον Άγιο Μάρτυρα Φελικιανό. Αφού μας υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα και μεγάλη αδελφική ζεστασιά, από τον Επίσκοπο της Πόλης Σεβ. Γκουαλτιέρο Σιγκισμόντι, τον υπεύθυνο της Κάριτας διάκονο Μάουρο Μασιότι έως και όλους τους συνεργάτες τους, μας ξενάγησαν στους χώρους της επισκοπής και στα έργα της Κάριτας, τα οποία είναι πολλά και πραγματικά εμπνευσμένα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης προήδρευσε στον πρώτο Εσπερινό προς τιμήν του Αγίου Φελικιανού, στον Καθεδρικό Ναό της Πόλης τον αφιερωμένο στον Άγιο. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, συνυπέγραψε με τον Επίσκοπο Γκουαλτιέρο την περγαμηνή όπου αναφέρονταν η επίσημη αδελφοποίηση ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας και την Κάριτας του Φολίνιο. Ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε στον Επίσκοπο Γκουαλτιέρο μια Εικόνα του Ιησού Χριστού Διδασκάλου και στον υπεύθυνο της εκεί Κάριτας μια εικόνα του Αγίου προστάτη μας Σπυρίδωνα ως προστάτη των φτωχών, τις οποίες είχε φιλοτεχνήσει για το σκοπό αυτό αγιογράφος στην Κέρκυρα. Ακολούθησαν άλλες ανταλλαγές δώρων και βιβλίων που αφορούσαν την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, τα οποία μας είχαν προσφέρει με πολλή γενναιοδωρία, τόσο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών ΚΚ Νεκτάριος, όσο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος. Όλοι θαύμασαν τις ομορφιές και τις παραδόσεις του τόπου μας και πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να μας επισκεφτούν σύντομα. Άλλωστε η αδελφοποίηση που υπογράφηκε προβλέπει φυσικά και όλα αυτά.
Ακολούθησε δείπνο στους χώρους της Κάριτας, εκεί όπου οι εθελοντές και τα στελέχη της Κάριτας του Φολίνιο προσφέρουν καθημερινά γεύμα και δείπνο σε πάνω από 150 αναγκεμένους αδελφούς μας. Στο δείπνο παρευρέθησαν και τους γνωρίσαμε προσωπικά, αντιπρόσωποι από όλες τις τοπικές Κάριτας της γειτονικής Ιταλίας, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλληλοβοήθειας με την Ελλάδα. Ανταλλάξαμε απόψεις μαζί τους και είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν στον Αρχιεπίσκοπο και σ’ εμένα τις δράσεις τους και τα προγράμματα που θα υλοποιήσουν σε σχέση με το σκοπό αυτό.
Την επομένη, Σάββατο 24 Ιανουαρίου, ημέρα της Πανήγυρης του Αγίου Μάρτυρα Φελικιανού, πριν από την επίσημη πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία, συνοδευόμενοι από τα στελέχη της τοπικής Κάριτας, επισκεφθήκαμε αρκετά από τα έργα τους εκτός της πόλης του Φολίνιο, τη διδακτική Φάρμα, όπου εργάζονται πρώην άνεργοι νέοι και η παραγωγή της οποίας προσφέρεται σε ιδρύματα της πόλης, το σπίτι για τους αστέγους, το Ελληνικό Εστιατόριο «Νέος Κόσμος», όπως το ονόμασαν, και που σε λίγο καιρό θα αρχίσει τη λειτουργία του, προσφέροντας φαγητό σε άτομα που έχουν ανάγκη με την εθελοντική εργασία Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα φιλοξενούνται σε ένα πανέμορφο σπίτι που ετοιμάζεται για αυτό το σκοπό. Ο Αρχιεπίσκοπος κι εγώ ενθουσιαστήκαμε πραγματικά με την εφευρετικότητα και τη δημιουργική αγάπη των ανθρώπων αυτών που εμπνέονται από τη χριστιανική τους πίστη και κάνουν προσφορά αγάπης όλο τον ελεύθερο χρόνο τους. Την Επίσημη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολούθησε μια μεγαλειώδη και εορταστική πομπή λιτανείας του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Φελικιανού στους δρόμους της πόλης και ακολούθησε ένα λιτό αλλά γεμάτο εγκαρδιότητα γεύμα στο πνευματικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού, ετοιμασμένο και αυτό από τους ένθερμους και πρόθυμους εθελοντές.
Τις απογευματινές ώρες είχαμε συναντήσεις για μια ακόμη φορά με τους εκπροσώπους των τοπικών κλιμακίων της Κάριτας Ιταλίας που αφορούσαν το θέμα της αδελφοποίησης και της υλοποίησης των προγραμματισμένων ενεργειών ανάμεσα στην Κάριτας Ιταλίας και την Κάριτας Ελλάδας.
Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου είχαμε μια ακόμη χαρά, αυτή του να βρεθούμε σε μια ενορία της πόλης, όπου ο Αρχιεπίσκοπος προήδρευσε στην καθιερωμένη Κυριακάτικη Λειτουργία. Η ζωντάνια της ευχαριστιακής σύναξης, η ορχήστρα και η χορωδία των παιδιών και νέων της ενορίας, η παρουσία πολλών παιδιών και νέων που με ένθερμη πίστη συμμετείχαν στη Θεία λειτουργία, μας έδωσαν ακόμη μια ώθηση πνευματική για να έχουμε ως εμπειρία από το ταξίδι μας αυτό.
Γεμάτοι από εμπειρίες θετικές και από την αδελφική έμπρακτη αγάπη όλων όσοι μας συνάντησαν στον τόπο αυτό, αναχωρήσαμε για την επιστροφή μας στην Κέρκυρα.
Π. Μάριος Ρήγος