7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Καθολικοί Επίσκοποι Τουρκικής καταγωγής!

Γνωρίζουμε ότι η γειτονική μας χώρα έχει λίγο πάνω από 50.000 καθολικούς, οι περισσότεροι των οποίων λατινικού τυπικού και δυτικής προέλευσης και, λιγότεροι, μετανάστες και πρόσφυγες, που ακολουθούν λειτουργικά τυπικά των αρμενικής, συριακής, χαλδαιϊκής και ελληνόρρυθμης εκκλησίας. Οι εκκλησίες αυτές εξυπηρετούνται από ιεραποστόλους και ως τώρα, δεν είχαμε ακούσει για γηγενείς ιερείς! Και όμως υπάρχουν, αλλά φαίνεται ότι είναι όλοι, πλέον, ιεράρχες!

Πριν λίγες μέρες ο Πάπας όρισε τον 51χρονο Ιησουίτη π. Antuan Ilgit ως βοηθό Επίσκοπο του, ήδη 75χρονου, Αποστολικού Βικαρίου Ανατολίας Paolo Bizzeti. O, φλωρεντίνος και επίσης Ιησουίτης, Ιεράρχης, από το 2014 στο Ισκέντερουμ, γνώρισε τον νέο βοηθό του πριν πολλά χρόνια στην Ιταλία και ανάπτυξαν πολύ φιλικές σχέσεις. Ο π. Ilgit προέρχεται από μουσουλμανική οικογένεια και γνώρισε το χριστιανισμό όταν σπούδαζε δημόσια διοίκηση στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα και ενώ είχε ενταχθεί στο Τάγμα, ο π. Ilgit σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στη Ρώμη και συνέχισε με μάστερ στην Ηθική της Ιατρικής και διδακτορικό στην Ηθική Φιλοσοφία στις ΗΠΑ. Δίδαξε σε Καθολικά πανεπιστήμια της Ιταλίας, ώσπου, πριν 2 χρόνια, το Τάγμα του ζήτησε να προσφέρει υπηρεσίες στην πατρίδα του. Όντας ο μόνος Τούρκος υπήκοος – καθολικός ιερέας, είναι υπεύθυνος κλήσεων και νεολαίας για την Καθολική Ιεραρχία και συνόδεψε, πριν ένα μήνα, καθολικούς νέους από την Τουρκία στην ΠΗΝ της Λισαβόνας. Η επισκοπική χειροτονία του θα γίνει τον Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανακοίνωση, στα ΜΜΕ του Βατικανού, για την επισκοπική ανάδειξη του π. Ιλγκίτ μας πληροφόρησε ότι θα είναι ο δεύτερος Τούρκος Ιεράρχης μετά τον Αρχιεπίσκοπο Julio Murat! Μια έρευνα στο διαδίκτυο, έδειξε ότι ο Σεβ/τατος Murat, γεννηθείς το 1961 στη Σμύρνη και χειροτονηθείς το 1986 στην ίδια πόλη, είναι στέλεχος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Αγίας Έδρας! Επέλεξε να σπουδάσει Κανονικό Δίκαιο και να παρακολουθήσει την Εκκλησιαστική Ακαδημία για μελλοντικούς Νουντσίους. Έχει ήδη πολύχρονη καριέρα, αναδειχθείς τιτουλάριος Αρχιεπίσκοπος το 2012, από τον πάπα Βενέδικτο.

Από πέρυσι είναι Νούντσιος σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Σουηδία, Ισλανδία, Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία).

Ως τουρκικής καταγωγής Ιεράρχης αναγράφεται και ο, Αρχιεπίσκοπος από το 2014 και Αποστολικός Διαχειριστής της Αρχιεπισκοπής Αρμενίων Καθολικών στην Κωνσταντινούπολη, Boghos Levin Zekiyan, γεννηθείς το 1943 στην ίδια πόλη. Μέλος των Μεχταριανών Πατέρων (αρμενικού μοναχικού τάγματος στην παράδοση των Βενεδικτίνων), διαπρεπής αρμενολόγος, φιλόσοφος και πανεπιστημιακός, έζησε για δεκαετίες στη Βενετία και δίδαξε σε Βενετία, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη. Διακρίνεται στον οικουμενικό διάλογο, τον οποίο συνεχίζει στη γενέτειρα πόλη, όπου έχει την ευθύνη 3500 περίπου Αρμενίων πιστών. Μιλά αρμενικά (παλαιά και σύγχρονα), τουρκικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, λατινικά, εβραϊκά (της Βίβλου) αρχαία ελληνικά ενώ καταλαβαίνει ρωσικά, γεωργιανά και νέα ελληνικά!!!

Πληροφόρηση από Vatican News και Wikipedia

Φωτογραφίες από Vatican Media

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ / μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Προηγούμενο Άρθρο

Ολοκλήρωση εορτασμού 50στης επετείου των εγκαινίων του Ιερού Ενοριακού Ναού στη Βάρη

Επόμενο Άρθρο

Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»: Ένας από τους πλέον δυναμικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Σύρου

You might be interested in …

Σύνοδος για την Συνοδικότητα. Αρχίζουν οι εργασίες για την προετοιμασία του Instrumentum laboris

Περίπου είκοσι θεολόγοι από όλο τον κόσμο έφτασαν στη Ρώμη για να αρχίσουν να εργάζονται πάνω στο Instrumentum laboris για τη δεύτερη σύνοδο της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων. Με το έγγραφο […]

Διεθνές Συνέδριο των Φραγκισκανών Πατέρων στην Κωνσταντινούπολη

Ισλάμ και Χριστιανισμός: Θεολογική προσέγγιση και Βιοματική Εμπειρία στη Μέση Ανατολή και Τουρκία Στις 16-30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη Διεθνές Συνέδριο του Τάγματος των Φραγκισκανών Πατέρων με γενική θεματολογία «Οικουμενικός και Διαθρησκευτικός Διάλογος», επικεντρώνοντας ιδιαίτερα […]