22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Καρινάλιος Παρολίν: Για τον Πάπα, η διαπραγμάτευση δεν είναι παράδοση, αλλά προϋπόθεση για δίκαιη και διαρκή ειρήνη

Μετά τη συνέντευξη του Πάπα Φραγκίσκου για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Radio Télévision Suisse, ο Καρδινάλιος Γενικός Γραμματέας Pietro Parolin συζητά το θέμα με την ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera”, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης.

Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στον Gian Guido Vecchi ο καρδινάλιος Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας Pietro Parolin, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ερ: Εξοχότατε, είναι σαφές ότι ο Πάπας καλεί σε διαπραγμάτευση και όχι σε παράδοση. Αλλά γιατί απευθύνεται μόνο σε ένα από τα δύο μέρη, την Ουκρανία, και όχι στη Ρωσία; Και δεν υπάρχει ο κίνδυνος η αναφορά σε “ήττα” του επιτιθέμενου μέρους ως κίνητρο για διαπραγμάτευση να είναι αντιπαραγωγική;

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, αναφερόμενος στα λόγια του Αγίου Πατέρα στις 25 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, η έκκληση του Πάπα είναι να “δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια διπλωματική λύση στην επιδίωξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης”.

Είναι προφανές ότι η ευθύνη για τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών δεν ανήκει μόνο σε ένα από τα δύο μέρη, αλλά και στα δύο, και η πρώτη προϋπόθεση μου φαίνεται ότι είναι ακριβώς ο τερματισμός της επιθετικότητας.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το πλαίσιο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα ερώτημα που απευθύνεται στον Πάπα. Εκείνος, απαντώντας, μίλησε για διαπραγμάτευση και, ειδικότερα, για το θάρρος της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν είναι ποτέ παράδοση.

Η Αγία Έδρα ακολουθεί αυτή τη γραμμή και συνεχίζει να ζητάει την κατάπαυση του πυρός -και θα πρέπει πρώτα να σταματήσουν τα πυρά οι επιτιθέμενοι- και στη συνέχεια την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο Άγιος Πατέρας εξηγεί ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη. Δεν είναι παράδοση, αλλά θάρρος.

Και μας λέει ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εκτίμηση για την ανθρώπινη ζωή, για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που έχουν θυσιαστεί σε αυτόν τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτά είναι λόγια που ισχύουν τόσο για την Ουκρανία όσο και για τους Αγίους Τόπους και για τις άλλες συγκρούσεις που πλήττουν τον κόσμο.

Ερώτηση: Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα διπλωματικής λύσης; Δεδομένου ότι πρόκειται για αποφάσεις που εξαρτώνται από την ανθρώπινη βούληση, παραμένει πάντα η πιθανότητα επίτευξης διπλωματικής λύσης.

Ο πόλεμος που εξαπολύθηκε εναντίον της Ουκρανίας δεν είναι αποτέλεσμα μιας ανεξέλεγκτης φυσικής καταστροφής, αλλά αποκλειστικά και μόνο της ανθρώπινης ελευθερίας. Η ίδια ανθρώπινη ελεύθερη βούληση που προκάλεσε αυτή την τραγωδία έχει επίσης τη δυνατότητα και την ευθύνη να λάβει μέτρα για τον τερματισμό της και να ανοίξει το δρόμο για μια διπλωματική λύση.

Ερ: Ανησυχεί η Αγία Έδρα για την κλιμάκωση; Αυτό είναι κάτι που αναφέρατε και εσείς ο ίδιος, λέγοντας ότι “η υπόθεση της εμπλοκής των δυτικών χωρών” είναι τρομακτική.

Η Αγία Έδρα ανησυχεί για τον κίνδυνο διεύρυνσης του πολέμου. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης, το ξέσπασμα νέων πολεμικών συγκρούσεων και η κούρσα των εξοπλισμών είναι δραματικά και ανησυχητικά σημάδια από αυτή την άποψη.

Η διεύρυνση του πολέμου θα σήμαινε νέα δεινά, νέο πένθος, νέα θύματα και νέες καταστροφές, που θα προστεθούν σε αυτά που ο ουκρανικός λαός, ιδιαίτερα τα παιδιά, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και οι άμαχοι, βιώνουν τώρα από πρώτο χέρι, πληρώνοντας το υπερβολικά υψηλό τίμημα αυτού του άδικου πολέμου.

Ερ: Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επίσης μιλήσει για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, επικαλούμενος την “ευθύνη” και των δύο πλευρών. Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο καταστάσεις;

Οι δύο καταστάσεις έχουν σίγουρα κοινό το γεγονός ότι έχουν διευρυνθεί επικίνδυνα πέρα από κάθε επιτρεπτό όριο, ότι δεν μπορούν να επιλυθούν, ότι έχουν επιπτώσεις σε διάφορες χώρες και ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Ανησυχώ για το μίσος που δημιουργούν. Πότε θα επουλωθούν τόσο βαθιές πληγές;

Ερ: Σχετικά με το θέμα της κλιμάκωσης, ο Πάπας έχει μιλήσει αρκετές φορές για τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης, λέγοντας: “Αρκεί ένα περιστατικό”. Είναι αυτός ο βαθύτερος φόβος της Αγίας Έδρας; Ένα “περιστατικό” όπως στο Σεράγεβο το 1914;

Ο κίνδυνος μιας μοιραίας “διολίσθησης” προς τον πυρηνικό πόλεμο είναι υπαρκτός. Αρκεί να δείτε πόσο τακτικά ορισμένοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις απειλές. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι πρόκειται για στρατηγική προπαγάνδα και όχι για “προειδοποίηση” για κάτι πραγματικά πιθανό.

Όσον αφορά τον ” υποβόσκων φόβο” της Αγίας Έδρας, πιστεύω ότι είναι περισσότερο ότι οι διάφοροι παράγοντες σε αυτή την τραγική κατάσταση μπορεί να οχυρωθούν ακόμη περισσότερο στα δικά τους συμφέροντα, χωρίς να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτύχουν μια δίκαιη και σταθερή ειρήνη.

Πηγή: www.vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Το 2023 οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών την τελευταία δεκαετία

Επόμενο Άρθρο

Οι Ιρλανδοί ψήφισαν “όχι” στις συνταγματικές αλλαγές για την οικογένεια

You might be interested in …

H Ιερά Σινδόνη Το Πάσχα η έκτακτη προσκύνησή της

    Αυτό το εντελώς διαφορετικό Πάσχα που πρόκειται να ζήσουμε, μια είδηση θερμαίνει τις καρδιές μας και μας γεμίζει με ενθουσιασμό. Το απόγευμα του Μεγάλου Σάββατου, θα είναι δυνατόν όλος ο κόσμος να δει […]

Στην Σεούλ, η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας το 2027

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για κάθε έναν που κατέστησε δυνατή «αυτή τη γεμάτη χάρη εκδήλωση» ανακοινώνοντας την ασιατική χώρα ως τον […]

Δεν αρκεί να αναγνωρίσουμε την ισότητα

  Ο μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη της Ελβετίας, Αρχιεπίσκοπος Ivna Jurkovic, μετείχε στην 36η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα : Οι επιπτώσεις των φυλετικών διακρίσεων στα ανθρώπινα […]