Περισσότεροι από 245 εκατομμύρια χριστιανοί υπέστησαν τον περασμένο χρόνο σοβαρούς διωγμούς στις Χώρες τους σε όλο τον κόσμο. 4.305 άτομα σκοτώθηκαν για λόγους που συνδέονται με την πίστη τους και 3.150 συνελήφθηκαν, καταδικάστηκαν και κρατήθηκαν χωρίς δίκη. 1.847 Ναοί και κτήρια συνδεμένα με τους Ναούς δέχτηκαν επίθεση.
Η Βόρεια Κορέα, το Κράτος με τις περισσότερες διώξεις
Είναι δραματικοί οι αριθμοί και σε συνεχή αύξηση, που αναδύονται από την έρευνα που έκανε η διεθνής οργάνωση Porte Aperte(Ανοιχτές Πόρτες), που κάθε χρόνο παρουσιάζει τη «μαύρη λίστα» των 50 Χωρών – από 150 που ελέγχονται – όπου οι πιστοί χριστιανοί είναι οι πιο καταπιεσμένοι, παρενοχλημένοι και σε διακρίσεις, αντικείμενο πίεσης και βίας μέχρι και φόνου, περιορισμένοι στην ιδιωτική και δημόσια ζωή τους, εξ αιτίας του θρησκευτικού τους «πιστεύω». Συνολικά σε 35 Ασιατικές Χώρες, 15 Αφρικανικές και 2 Νοτιοαμερικανικές.
Ακραίες διώξεις σε 11 Χώρες
Στην κορυφή της κατάταξης των εθνών με τις πιο ανελεύθερες Χώρες στο πεδίο της θρησκείας είναι η Βόρεια Κορέα, όπου φαίνεται ότι ακόμη υπάρχουν 50- 70 χιλιάδες χριστιανοί κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αναγκαστικών έργων. Ακολουθεί το Αφγανιστάν και η Σομαλία διότι είναι φονταμενταλιστικές ισλαμικές κοινωνίες και πολιτικής ενδημικής αστάθειας, ακολουθεί η Λιβύη, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Υεμένη, το Ιράν, η Ινδία και η Συρία. 11 Χώρες, όπου ο οργανισμός Porte Aperte, συνάντησε μία πραγματικότητα «ακραίων» διωγμών εναντίον των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων.
Απολυταρχισμοί , εθνικισμοί και Ισλαμικός ριζοσπαστισμός
Πριν από πέντε χρόνια σ’ αυτή την κατηγορία βρισκόταν και η Βόρεια Κορέα, σημείο ενός διωκτικού κλίματος που συνεχώς αυξανόταν σε πολλές περιφέρειες του πλανήτη, και οφειλόταν κυρίως στον κρατικό απολυταρχισμό στην συνεχώς αυξανόμενη ισλαμική καταπίεση και στην άνοδο του θρησκευτικού εθνικισμού, ιδιαίτερα του ινδουισμού στην Ινδία και του Βουδισμού στην Myanmar αλλά και στις κομμουνιστικές και μετακομμουνιστικές αντιθέσεις στη Κίνα και το Βιετνάμ και στην κοινωνική μισαλλοδοξία απέναντι στους εκπροσώπους των Εκκλησιών που αντιμετωπίζουν τις διαφθορές και τα καρτέλ των ναρκωτικών, στο Μεξικό και την Κολομβία και επίσης στις αγροτικές περιοχές για λόγους φυλετικού ανταγωνισμού.
Νιγηρία, σφαγή χριστιανών
Μεταξύ των ηπείρων που κινδυνεύουν περισσότερο από τον θάνατο είναι η Αφρική, όπου σε μια χώρα τη Νιγηρία εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των δολοφονιών των Χριστιανών, που ήταν 3.731 πέρυσι. Και η κατάσταση επιδεινώνεται και στο βορρά στη Λιβύη, την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μαρόκο και στο Κέρας της Αφρικής στην Αιθιοπία και την Ερυθραία.
Η Ινδία, επιθέσεις και καθημερινές διώξεις
Στην Ασία, ένας στους τρεις χριστιανούς μπορεί να θεωρηθεί ως διωγμένος. Η Κίνα, βρίσκεται στην 27η θέση στον κατάλογο και την πρώτη θέση για τις φυλακίσεις και η Ινδία στην 9η θέση διακρίνεται για τους νόμους κατά των αλλαγών που έχουν εγκριθεί σε οκτώ κράτη, οπότε δεν περνάει μέρα –όπως καταγγέλλει ο οργανισμός Porte Aperte– που κάποιος χριστιανός ή κάποιος ναός να μην υφίσταται επιθετικότητα σε αυτή τη χώρα. Στην κεντρική Ασία αναφέρονται το Uzbekistan και το Turkmenistan για επιθέσεις σε ναούς και απαγορεύσεις σε συγκεντρώσεις χριστιανών. Στη λίστα περιλαμβάνει επίσης την Ρωσική Ομοσπονδία στην 41η θέση για ορισμένους περιοριστικούς νόμους σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία και τις επιθέσεις σε Ναούς στο Νταγκεστάν και την Τσετσενία.
Όχι στην «συναισθηματική κώφωση»
Οι ανοιχτές πόρτες παροτρύνουν τη διεθνή κοινότητα να δεχθεί την έκκληση 245 εκατομμυρίων Χριστιανών που διώκονται και ζητά από το κοινό του ελεύθερου κόσμου να δείξει κατανόηση γ’ αυτήν την τραγωδία: “να πούμε όχι στη συναισθηματική κώφωση”.
+Ν /kantam.gr