Ο Αρχιεπίσκοπος Hollerich μιλά για τη νέα σύμβαση που αφορά θρησκευτικές κοινότητες, τα κατηχητικά μαθήματα στα σχολεία, και τη μείωση της οικονομικής βοήθειας.
Την Δευτέρα 26 Ιανουάριου υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης του Xavier Bettel, ο οποίος ηγείται ενός κυβερνητικού συνασπισμού των Πρασίνων της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, και του «Συμβουλίου των αναγνωρισμένων θρησκειών» που αντιπροσωπεύουν τις εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες, την Καθολική Εκκλησία, καθώς και την προτεσταντική, την Αγγλικανική, και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή η μίνι-σύμβαση έχει διάρκεια 20 ετών. Τα τρία σημεία της σύμβασης προβλέπουν ότι η εθνική οικονομική στήριξη στις θρησκευτικές κοινότητες θα μειωθεί σταδιακά από 24,6 εκατομμύρια σε 8.300.000 ευρώ (6,75 εκ των οποίων για την Καθολική Εκκλησία, που σήμερα λαμβάνει 23,72), η μουσουλμανική κοινότητα, η οποία μέχρι σήμερα δεν επωφελούνταν του μέτρου, αναγνωρίζεται σήμερα ως αποδέκτης της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, η Καθολική Εκκλησία θα χρησιμοποιεί την επιδότηση για την αμοιβή των ιερέων και των συνεργατών στις ποιμαντικές ευθύνες. Δεύτερον, τα μαθήματα των θρησκευτικών και της ηθικής διαμόρφωσης θα αντικατασταθούν από μια σειρά μαθημάτων στο πρόγραμμα με θέμα «Εκπαίδευση στις αξίες». Τρίτον: Οι εκκλησιαστικοί φορείς (εκτός από τον καθεδρικό ναό, τη Βασιλική Echternach και το «Κέντρο Ιωάννης XXIII») θα είναι υπό την πλήρη οικονομική ευθύνη της Εκκλησίας, και όχι των δημοτικών αρχών. Η Sarah Numico του Sir Europa, πήρε συνέντευξη από τον αρχιεπίσκοπο του Λουξεμβούργου, σεβασμιότατο Jean-Claude Hollerich, μιλώντας για την νέα αυτή συμφωνία.
- Η «Σύμβαση» περιγράφεται ως μια συμβιβαστική λύση που επετεύχθη με τον πολιτικό κόσμο, αλλά για την Καθολική Εκκλησία φαίνεται να αντιπροσωπεύει μια ήττα από πολλές οπτικές γωνίες.
«Σαφώς, υπάρχουν μερικές πολύ επώδυνες πτυχές. Το πιο οδυνηρό για μένα είναι ότι η θρησκεία δεν διδάσκεται πλέον στα σχολεία. Επίσης, η κρατική χρηματοδότηση θα μειωθεί σταδιακά στο 30% της τρέχουσας κατανομής. Για την Εκκλησία αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει το σύνολο των θρησκευτικών κτιρίων που έχει τώρα. Είναι φυσικά επώδυνο για τον αρχιεπίσκοπο να πρέπει να εγκαταλείψει κάποια εξ αυτών. Αλλά θα έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία στο μέλλον. Η Εκκλησία θα συνεχίσει να λαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση και οι θρησκείες θα συνεχίσουν να είναι εγγεγραμμένες στο Σύνταγμα του Λουξεμβούργου. Έτσι η Εκκλησία θα είναι σε θέση να ζήσει και να συνεχίσει την αποστολή της τα επόμενα 20 χρόνια».
- Οι θρησκευτικές κοινότητες μαζί ήταν πρόθυμες να αναλάβουν την ευθύνη για τη θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία: γιατί δεν έχει καταστεί δυνατόν να γίνει κάτι για το θέμα αυτό;
«Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ορισμένα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα καταργήσουν το μάθημα των θρησκευτικών. Έχοντας πλειοψηφία η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο δεν το διαπραγματεύτηκε μαζί μας. Αντ’ αυτού το Συμβούλιο των Θρησκειών θα συμμετάσχει στον καθορισμό των προγραμμάτων της εκπαίδευσης στις αξίες. Δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα.
- Θα είναι μια φτωχότερη Εκκλησία …
«Δεν φοβάμαι αυτή τη μορφή της φτώχειας. Ακούμε τι λέει ο πάπας Φραγκίσκος και πώς μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο. Οι δυνατότητές μας στην κήρυξη του Ευαγγελίου είναι περισσότερες όταν είμαστε φτωχοί».
- Ποια είναι η εμπειρία του Λουξεμβούργου σχετικά με το ρόλο των θρησκειών στη σημερινή Ευρώπη;
«Σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες οι πιστοί γίνονται μια μειοψηφία, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που δεν πιστεύουν. Θα πρέπει να επανατοποθετηθούμε στην κοινωνία, και σε σχέση με το κράτος. Εμείς το κάναμε. Το γεγονός ότι οι θρησκείες ενώθηκαν στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης είναι ένα θετικό γεγονός, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τις διαδηλώσεις εναντίον του Ισλάμ, όπως συμβαίνει τώρα στη Γερμανία. Αυτή η ένωση των θρησκειών δεν είναι συγκρητισμός, αντιθέτως, αυτό σημαίνει σεβασμό για τους άλλους, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη θρησκεία μαζί και να το μεταφράσουμε στην κοινωνία που ολοένα και λιγότερο δεν μπορεί να κατανοήσει τις θρησκείες και αυτούς που συμμετέχουν σε αυτές».
- Η εκκοσμίκευση των ευρωπαϊκών κρατών έχει σοβαρές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο. Αρκεί να δούμε τις επιθέσεις στο Παρίσι και τη σφαγή των χριστιανών στη Νιγηρία. Πώς πρέπει να το δούμε αυτό;
«Η Ευρώπη έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος. Η Ευρώπη δεν καταλαβαίνει πλέον τις θρησκείες και κόβει τις ρίζες της. Δεν θέλω να κοιτώ στο παρελθόν και στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης όλη την ώρα, αλλά αυτό ήταν και το νόημα της ομιλίας του Πάπα στο Στρασβούργο. Εάν η Ευρώπη κόβει τις ρίζες της δεν θα έχει πλέον ρόλο στο υπόλοιπο της ανθρωπότητας».
- Είστε επίσης πρόεδρος της Επιτροπής «Δικαιοσύνης και Ειρήνης» Ευρώπης: ποιος δρόμος θα φέρει τη δικαιοσύνη και την ειρήνη;
«Θα πρέπει να προσφέρουμε τη δικαιοσύνη για τις διάφορες θρησκείες, ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά, και πρέπει να προσχωρήσουμε πέρα από την ανοχή προς τον αμοιβαίο σεβασμό, αλλιώς θα έχουμε διχασμένες κοινωνίες στην Ευρώπη».
πηγή : Sir Europa, 30 Ιανουαρίου 2015