19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μεξικό: Οι Επίσκοποι για τους μετανάστες, «η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που πωλούνται για ένα πιάτο φακές», η κυβέρνηση «υποτάχτηκε στις αμερικανικές πιέσεις»

 

Η αξιοπρέπεια των μεταναστών, ως ανθρώπων και παιδιών του Θεού, «έχει πωληθεί για ένα πιάτο φακές». Το Μεξικό, «που δεν διαθέτει μια πραγματική μεταναστευτική πολιτική, υποτάχτηκε στα κριτήρια και τις επιταγές της αμερικανικής κυβέρνησης, αποδεχόμενο το παράλογο της ανάμειξης των επιχειρήσεων με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη μετανάστευσης, για την αναζήτηση μιας ευκαιρίας για μια καλύτερη ζωή» .

Αυτή είναι η σκληρή κατηγορία που απευθύνει στη μεξικανική κυβέρνηση η Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας του Μεξικό(Cem), σε μήνυμά της με τίτλο «Η αξιοπρέπεια των μεταναστών», υπογεγραμμένο από τον σεβασμ. José Guadalupe Torres Campos, πρόεδρο της συνοδικής επιτροπής για την ανθρώπινη κινητικότητα, τον Επίσκοπο Ciudad Juárez, καθώς και τον γενικό γραμματέα, σεβασμ. Alfonso Miranda Guardiola, βοηθό επίσκοπο του Μοντερέι. 

Το μήνυμα συνεχίζει αναφέροντας την παρότρυνση του πάπα Φραγκίσκου να υποδεχθούν, να προστατεύσουν, να προωθούν και να ενσωματώνουν: «Τα τείχη δεν προστατεύουν μόνο, αλλά και απομονώνουν τους ανθρώπους από την συνάντηση. Η ανύψωση ενός τοίχου σημαίνει ότι αφήνουμε να μας καταβάλει ο φόβος και η αβεβαιότητα. Τα τείχη δεν οικοδομούνται μόνο με πέτρες και τούβλα, αλλά χτίζονται και με αρνητικές στάσεις, όπως η ανάπτυξη χιλιάδων μελών της Εθνικής Φρουράς στα σύνορα». Ένα τείχος «δεν αντιμετωπίζει τις ρίζες και τις πραγματικές αιτίες του μεταναστευτικού φαινομένου. Η καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, στο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική, φαίνεται να έχει αντικατασταθεί από το φόβο των άλλων, οι οποίοι είναι αδέλφια μας».

Οι Μεξικανοί επίσκοποι επιμένουν: «Η αξιοπρέπεια και η κυριαρχία του έθνους μας, καθώς και η αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, προηγούνται οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Η Εκκλησία και η κοινωνία υποστήριζαν πάντα την «μη ποινικοποίηση» των μεταναστών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αγωνίζονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια στις τάσεις και με σημαντικούς κινδύνους για τη δική τους ασφάλειας και ζωής».

Συνεπώς, ακόμη και γνωρίζοντας «τη νομιμότητα και τη αναγκαιότητα αποφυγής της επιβολής δασμών* στα μεξικανικά προϊόντα», η Εκκλησία πιστεύει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αψηφώντας την εθνική κυριαρχία, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και την εργασία για το κοινό καλό των χωρών».

 

*Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει το Μεξικό ότι εφόσον δεν τηρήσει πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, θα του επιβάλει κλιμακούμενους δασμούς, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 25%. Αρχές Ιουνίου έγινε ανακοίνωση συμφωνίας από τον Τραμπ έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Ουάσινγκτον. «Το Μεξικό (…) δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό (…) θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ.

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος: Συνάντηση με τους πατέρες Ιησουίτες

Επόμενο Άρθρο

Τουρισμός Καρδινάλιος Turkson, «πολλοί εργάζονται σε παράνομες και επισφαλείς συνθήκες»

You might be interested in …

Η Σιγκαπούρη υποδέχεται τον Πάπα Φραγκίσκο στο τελικό στάδιο του 45ου Αποστολικού Ταξιδιού

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε το τέταρτο και τελευταίο σκέλος του 12ήμερου Αποστολικού Ταξιδιού του στην Ασία και την Ωκεανία – το μεγαλύτερο του μέχρι στιγμής – το οποίο τον έφερε στην Ινδονησία, την Παπούα Νέα […]

Τα κυριότερα σημεία της επίσκεψης του Πάπα στην Κούβα και τις ΗΠΑ

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα μακρύ, σύνθετο, αλλά υπέροχο ταξίδι. Το σχόλιό του έγινε […]

Ο πάπας Φραγκίσκος γιόρτασε τα 83α γενέθλιά του με τις ευχές και τις προσευχές να φτάνουν από όλο τον κόσμο

 Ο Δεκέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας για τον πάπα Φραγκίσκο: πριν από λίγες μέρες, γιόρτασε τα 50 χρόνια ιεροσύνης, και την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου έγινε 83 ετών. Η Εκκλησία και ο κόσμος γιορτάζουν μαζί του […]