20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μια καθολική καλόγρια στην Μιανμάρ

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, μια φωτογραφία από τη Μιανμάρ έκανε τον γύρο του κόσμου, όταν μια καθολική καλόγρια σταμάτησε μια ομάδα αστυνομικών και οχημάτων των δυνάμεων ασφαλείας από το να επιτεθούν σε διαδηλωτές γονατίζοντας μπροστά τους και καλώντας τους να μην κάνουν συλλήψεις και να μην καταφύγουν στη βία.

Η φωτογραφία έφερε στο μυαλό εικόνες από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκινου, όταν στις 5 Ιουνίου του 1989,  ένας μοναχικός άνθρωπος στάθηκε μπροστά στα τανκς εμποδίζοντας του  το δρόμο, μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην Κίνα.
 
Η αδελφή Ann Nu Thawng, μέλος των Ιεραποστόλων του Αγίου Φραγκίσκου Ξαβέριου της Myitkyina, γονάτισε δακρυσμένη μπροστά σε μια ομάδα αστυνομικών και οχημάτων των δυνάμεων ασφαλείας για να τους παρακαλέσει να σταματήσουν τη βία.
 
Από την ημέρα που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, την 1η Φεβρουαρίου, με το οποίο δόθηκε τέλος στα διστακτικά βήματα της Μιανμάρ προς μια δημοκρατική διακυβέρνηση, οι δρόμοι της χώρας γέμισαν με διαδηλωτές που ζητούν την επαναφορά στην εξουσία της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και του κόμματος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.
 
Το 2015, η Μιανμάρ, που προηγουμένως ονομαζόταν Βιρμανία, διεξήγαγε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα τη νίκη της Σου Τσι. Πολλοί χαιρέτισαν την εκλογή της ως ένα αξιοσημείωτο βήμα προς την καθιέρωση ενός σταθερού δημοκρατικού συστήματος στη Μιανμάρ, η οποία από το 1962 έως το 2011 βρισκόταν υπό στρατιωτική κυριαρχία.
 
Ο στρατός της χώρας υπερασπίζεται το πραξικόπημα του Φεβρουάριου, κατηγορώντας τη Σου Τσι και το κόμμα της για μη επαρκή διερεύνηση ισχυρισμών εκλογικής νοθείας στις εκλογές του Νοέμβριου του 2020, τις οποίες κέρδισε το κόμμα της με συντριπτική πλειοψηφία.
 
Η αστυνομία καταφεύγει όλο και περισσότερο στη βία για να σταματήσει τους διαδηλωτές, αφήνοντας πίσω της πολλούς νεκρούς. Η πιο αιματηρή ημέρα ήταν η Κυριακή, όταν τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ο στρατός άνοιξε πυρ σε διαφορετικές περιοχές της Γιανγκόν, όταν άλλα μέτρα, όπως βομβίδες κρότου, δακρυγόνα και πυροβολισμοί στον αέρα, απέτυχαν να διαλύσουν το πλήθος.
 
Ο καρδινάλιος Charles Bo,  αρχιεπίσκοπος της Γιανγκόν, δημοσίευσε αρκετές φωτογραφίες από τα γεγονότα στο Twitter, γράφοντας σε ένα tweet της 28ης Φεβρουαρίου ότι «περίπου 100 διαδηλωτές μπόρεσαν να ξεφύγουν από την αστυνομία» λόγω της παρέμβασης της αδελφής Nu Thawng.
 
Ο καρδινάλιος Bo, ο οποίος καταγράφει το πραξικόπημα και τις διαμαρτυρίες από το λογαριασμό του στο Twitter από την αρχή, δημοσίευσε πολλά tweets περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή, γράφοντας σε μία δημοσίευση, συνοδευόμενη από εντυπωσιακές φωτογραφίες των διαδηλώσεων ότι «Δεν είναι σκηνή μίας ταινίας. Είναι η πραγματικότητα στη Μιανμάρ σήμερα».
 
«Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το διαμαρτυρόμενο πλήθος. Είναι νέοι άνθρωποι που μάχονται ενάντια στην πιο βάναυση στρατιωτική δικτατορία. Οι νέοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν άλλες ζωές», ανέφερε στο tweet.
 
Σε άλλη δημοσίευση του σημείωσε ότι στη πόλη της Μονγκιάι στο βορρά , η αστυνομία έκλεισε τους κεντρικούς δρόμους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι διέσχισαν ένα ποτάμι για να φτάσουν στις διαδηλώσεις.
Εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στη Μιανμάρ, η οποία έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της αποκατάστασης της Σούου Κίι στην εξουσία και της επιστροφής στη δημοκρατία, συμμετέχουν ενεργά στις διαδηλώσεις, με ομάδες ιερέων και καλογριών να παρελαύνουν στους δρόμους κρατώντας πινακίδες που γράφουν, «Σώστε τη Μιανμάρ», «Ειρήνη στη Μιανμάρ» και «Πείτε Όχι στο Στρατιωτικό Πραξικόπημα».
 
Οι επίσκοποι της Μιανμάρ υποστηρίζουν σταθερά την ειρήνη και την αποφυγή βίαιων μέτρων και ενεργειών από την αρχή του πραξικοπήματος.
 
Στην Κυριακάτικη ομιλία του,  και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις, ο καρδινάλιος Μπο σημείωσε ότι «Το μίσος φαίνεται να διεισδύει στις ειρηνικές πορείες. Προσευχόμαστε να μην υπάρξει βία. Αθώο αίμα να μην χυθεί σε αυτή τη γη».  «Έχω επαναλάβει πολλές φορές: Το μίσος δεν απομακρύνει ποτέ το μίσος: μόνο η αγάπη. Το σκοτάδι ποτέ δεν διώχνει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να διαλύσει το σκοτάδι. Το Οφθαλμόν Αντί Οφθαλμού θα κάνει ολόκληρο τον κόσμο τυφλό. Ας πιστέψουμε όλοι στη δύναμη της αγάπης και της συμφιλίωσης», ανέφερε.
 
«Ως Χριστιανοί, το πρώτο μας καθήκον είναι να φέρουμε ειρήνη. Το μίσος δεν έχει θέση στον Χριστό. Κανένα μίσος δεν κερδίζει τίποτα. Τον τελευταίο ένα μήνα, απευθύναμε εκκλήσεις προς όλους: Η ειρήνη είναι ο μόνος τρόπος. Η ειρήνη είναι εφικτή», ανέφερε, επιμένοντας ότι όσοι καλούν σε βίαιες συγκρούσεις «δεν επιθυμούν το καλό αυτού του έθνους».
 
Αν και εντυπωσιακές οι κινήσεις όπως αυτή της αδελφής Nu Thawng την Κυριακή, ο αντίκτυπος που θα έχουν σε σχέση με την ευρύτερη εικόνα είναι άγνωστος. Η εντυπωσιακή της κίνηση, όμως, είναι μια υπενθύμιση ότι όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και πάντα, όπου υπάρχει ανάγκη, η Εκκλησία θα είναι εκεί για να υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο.
  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Greek → Greek…
       
    • Create a new word list…
  • Copy
Προηγούμενο Άρθρο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου: Αναβολή Επισκοπικής Χειροτονίας

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας καλεί για τερματισμό της βίας εναντίον διαδηλωτών της Μιανμάρ

You might be interested in …

Τελευταίες ημέρες της διακονίας του πάπα Βενεδίκτου

  Πόλη του Βατικανού, 26 Φεβρουαρίου 2013 (VIS)  Ο Βενέδικτος ΙΣΤ' θα είναι "πρώην (επίτιμος) Ποντίφικας" ή "πρώην (επίτιμος) Πάπας”, όπως ανέφερε ο π. Federico Lombardi τΙ, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, σε […]

Προσευχηθείτε για αυτούς που υποφέρουν από τη φρίκη του πολέμου

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους Χριστιανούς να προσευχηθούν για όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη φρίκη του πολέμου και να επικαλεστούν την ειρήνη για τον κόσμο μας. «Για άλλη μια φορά, αδελφοί και αδελφές, […]