9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας καλεί για τερματισμό της βίας εναντίον διαδηλωτών της Μιανμάρ

 
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση για τον τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών στη Μιανμάρ και καλεί τη στρατιωτική χούντα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει το ταξίδι της προς τη δημοκρατία.
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος ύψωσε για άλλη μια φορά τη φωνή του υπέρ του λαού της Μιανμάρ σήμερα Τετάρτη, μετά τη θανατηφόρα καταστολή των διαδηλωτών.
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 30 άτομα που συμμετείχαν σε πορείες υπέρ της δημοκρατίας μετά  το στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου.
Εκφράζοντας την βαθιά του θλίψη για τις θανατηφόρες συγκρούσεις, ο Πάπας κάλεσε την κυβερνώσα στρατιωτική χούντα να σταματήσει τη βία.
 
«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των εμπλεκόμενων αρχών στο γεγονός ότι ο διάλογος υπερισχύει της καταπίεσης και η αρμονίας έναντι της διαφωνίας», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Προέτρεψε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξασφαλίσει ότι οι φιλοδοξίες του λαού της Μιανμάρ δεν θα καταπνιγούν από τη βία».
«Είθε να δοθεί στους νέους αυτής της αγαπητής γης η ελπίδα ενός μέλλοντος όπου το μίσος και η αδικία θα δώσουν χώρο στη συνάντηση  και στη συμφιλίωση», είπε.
 
Απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων
 
Ο στρατός της Μιανμάρ, κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, συλλαμβάνοντας πολλούς πολιτικούς ηγέτες.
Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, εκλεγμένη κυβερνήτης, και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, συνελήφθη και αντιμετωπίζει αρκετές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η πρόκληση “φόβου και πανικού” και κατοχή παράνομα εισαγόμενου εξοπλισμού επικοινωνιών.
 
Στην έκκλησή του, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τη στρατιωτική χούντα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
 
«Τέλος, επαναλαμβάνω την ευχή που εξέφρασα πριν από ένα μήνα», ανέφερε, «είθε ο δρόμος προς τη δημοκρατία που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η Μιανμάρ να μπορέσει να συνεχιστεί μέσω της χειρονομίας απελευθέρωσης των διαφόρων πολιτικών ηγετών που φυλακίστηκαν».
 
Βίαιη καταστολή
Η έκκληση του Πάπα έρχεται αμέσως μετά από την πρόσφατη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
 
Μετά από σχεδόν ένα μήνα ειρηνικών διαδηλώσεων εναντίον του πραξικοπήματος, οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να χρησιμοποιούν αληθινά πυρομαχικά εναντίον διαδηλωτών σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
 
Μόλις την Τετάρτη, την ίδια ημέρα με την έκκληση του Πάπα στη Γενική Ακρόαση, η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 9 άτομα που συμμετείχαν σε πορείες υπέρ της δημοκρατίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συνολικός φόρος αίματος ανέρχεται σε περίπου 30 άτομα από την 1η Φεβρουαρίου.
Προηγούμενο Άρθρο

Μια καθολική καλόγρια στην Μιανμάρ

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος ζητά την προσευχή των πιστών για την επίσκεψή του στο Ιράκ

You might be interested in …

Η βία δεν αποτελεί ποτέ λύση

Μετά τη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, οι Πατριάρχες και οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ ζητούν την άμεση παύση κάθε βίας και στρατιωτικής δραστηριότητας, επαναλαμβάνοντας ότι με τον […]

Το Ιδιόβουλο του πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ για την εκλογή του νέου Πάπα

  Δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25/02/02013 αποστολική επιστολή του Πάπα Βενεδίκτου σε μορφή ιδιόβουλου, «Normas nonnulas» (περί τινών διατάξεων), σχετικό με κάποιες τροποποιήσεις στους κανόνες εκλογής του Ρωμαίου Ποντίφικα, οι οποίες αποβλέπουν στην καλύτερη διεξαγωγή […]