22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μια νέα επαρχία ιδρύεται στα πλαίσια διοικητικής αναδιάρθρωσης του Τάγματος Ιησού

Στις 30 του περασμένου Ιουλίου, παραμονές της εορτής του αγίου Ιγνατίου Λογιόλα, ιδρύθηκε μια νέα διοικητική επαρχία του Τάγματος Ιησού: η επαρχία της Δυτικής Γαλλόφωνης Ευρώπης, που συνενώνει 532 ιησουίτες- εκ των οποίων οι 40 δόκιμοι- από 42 κοινότητες σε Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελλάδα και Μαυρίκιο. Το γεγονός εορτάστηκε στο πανεπιστήμιο της Namur του Βελγίου από τις 29 ως τις 31 Ιουλίου, σε μια μεγάλη συνάντηση της «Ιγνατιανής οικογένειας», παρουσία του Γενικού Ηγουμένου του Τάγματος, π. Arturo Sosa. Στο πνευματικό και εορταστικό αυτό γεγονός συμμετείχαν συνολικά πάνω από 700 άτομα – ιησουίτες, συνεργάτες τους, οικογένειες και φίλοι του Τάγματος του Ιησού.

Στην ομιλία του ο Γενικός Ηγούμενος ανέφερε: «Η παρουσία σας στη Namur –φίλοι, οικογένειες, συνεργάτες στο πλευρό πολλών ιησουιτών – με κάνει να σκέπτομαι ότι ο καθένας σας είχε την τύχη να βιώσει τη συνάντηση με τον Χριστό στη ζωή του, ότι ο καθένας σας γεύθηκε την εμπειρία της παρουσίας του Θεού, και ότι αυτό σας γέμισε με χαρά! Ίσως να αγαπάτε το Τάγμα του Ιησού. Πάνω απ’ όλα, όμως, ελπίζω ότι αγαπάτε τον Ιησού Χριστό, ελπίζω ότι έχετε βιώσει την αγάπη του. Κάθε σύντροφος του Ιησού έχει βιώσει αυτή την εμπειρία. Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος να αφιερώσει τη ζωή του ολόκληρη, αν όχι επειδή στη ζωή του συνέβη μια ανατρεπτική συνάντηση που τον κατακτάει ολοκληρωτικά!


Ο Γενικός Ηγούμενος μαζί με τον Έπαρχο της νεοσυσταθείσας επαρχίας

 Κατά τη Γενική Συνέλευση του Τάγματος, τον Οκτώβριο του 2016, ο πάπας Φραγκίσκος μας τίμησε με την παρουσία του, ενώ όλα τα μέλη της Συνέλευσης αναρωτιούνταν τι επρόκειτο να πει. Μας εξέπληξε, υπογραμμίζοντας πρώτα αυτό το σημείο: «Ζητάτε με επιμονή στον Θεό την παρηγορία!». Και προσέθεσε: «Η Καλή Είδηση δεν μπορεί να αναγγελθεί με θλιμμένο πρόσωπο». Σας υπενθυμίζω αυτό το κάλεσμα του Πάπα. Μαζί με τον Ιησού Χριστό η χαρά γεννιέται ξανά και ξανά, πάντοτε. Η αναγγελία του Ευαγγελίου και η συμμετοχή σ’ αυτό εξακολουθούν να είναι ο λόγος ύπαρξης και της αποστολής του Τάγματος: είθε οι άνθρωποι να αναγγείλουν και να αγαπήσουν τον Ιησού Χριστό και είθε η αγάπη του Χριστού να είναι πηγή ζωής για όλους. Είναι η βαθύτερη επιθυμία μας». Το Τάγμα δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί, παρά μόνο με την συνεργασία άλλων ανθρώπων. «Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία και δεν επιθυμούμε απλώς να αναζητήσουμε άλλα άτομα για να συνεργαστούν μαζί μας και στα έργα μας. Δε μας ενδιαφέρει να είμαστε εκείνοι που έχουν τον τελευταίο λόγο. Στα πλαίσια της συνεργασίας, ίσως η σωστότερη λέξη να μην είναι «συνεργάτες», αλλά «σύντροφοι». Αν, ως ιησουίτες, θέλουμε να συνεργαστούμε γενναιόδωρα μαζί με τους άλλους – στο εσωτερικό αλλά και έξω από την Εκκλησία- είναι επειδή συμμετέχουμε σε μια αποστολή που δεν προέρχεται από εμάς και που δεν είναι «δική μας». Είναι η αποστολή του Χριστού! Και συμμετέχουμε σ’ αυτήν μαζί με τόσους άνδρες και γυναίκες αφιερωμένους στην υπηρεσία των άλλων. Η παρουσία σας εδώ είναι, λοιπόν, σημαντική! Από τη μια πλευρά δείχνει ότι η κοινή μας δέσμευση στην αποστολή του Χριστού είναι ήδη πραγματικότητα: δεν χρειάστηκε αυτό το γεγονός της συνάντησής μας ώστε ιησουίτες, λαϊκοί και άνθρωποι αφιερωμένοι στον Θεό να εργαστούν μαζί, είτε στην Ελλάδα, είτε στο Λουξεμβούργο ή τον Μαυρίκιο, το Βέλγιο και τη Γαλλία! Σας ενθαρρύνω, λοιπόν, να συνεχίσετε και να εμβαθύνετε το έργο που πραγματοποιείτε ήδη. Από την άλλη πλευρά, σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να υπενθυμίζετε στους ιησουίτες ότι πρέπει να συνεργάζονται, ότι πρέπει να εργάζονται πρώτα μαζί ως σύντροφοι –και όχι μόνοι τους στη γωνιά τους- αλλά κυρίως να εργάζονται μαζί σας!». Τέλος, αναφερόμενος στις πολύπλευρες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, υπογράμμισε: «Η τόλμη μας είναι να προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε εκείνο που μοιάζει αδύνατο, να πιστέψουμε σε μια ανθρωπότητα συμφιλιωμένη εν δικαιοσύνη, η οποία ζει εν ειρήνη σε μια κοινή κατοικία, την οποία φροντίζουμε και όπου υπάρχει θέση για όλο τον κόσμο, διότι είμαστε αδέλφια και παιδιά του ίδιου και μοναδικού Πατέρα. Είναι η τόλμη της πίστης μας!».

Προστάτης της νέας Επαρχίας ορίστηκε ο Pierre Favre, που ανακηρύχθηκε άγιος το Δεκέμβριο του 2013 από τον πάπα Φραγκίσκο. Ήταν ένας από τους πρώτους συντρόφους του Ιγνατίου Λογιόλα ο οποίος έζησε μια ιεραποστολική ζωή σε ολόκληρη την Ευρώπη, διασχίζοντας σύνορα και χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους. Με έμπνευση το πνεύμα του αγίου Favre, η δημιουργία της Επαρχίας Δυτικής Γαλλόφωνης Ευρώπης ανταποκρίνεται στην αποστολική επιθυμία του Τάγματος Ιησού να συναντά άνδρες και γυναίκες του σήμερα στην αναζήτηση της πίστης, στις διαπολιτισμικές και θρησκευτικές συναντήσεις και στη δίψα τους για δικαιοσύνη.

Πιστή στην κλήση της, η νέα Επαρχία θα επικεντρωθεί πρωτίστως στις ακόλουθες αποστολές: τη μόρφωση των νέων, την πνευματική αποστολή, το έργο κατανόησης της πίστης, τη δέσμευση για έναν κόσμο δικαιότερο.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Νερό και Κλίμα. Ο Πάπας ζητά μια παγκόσμια προσέγγιση

Επόμενο Άρθρο

Βανδαλισμοί στο Καθολικο Νεκροταφείο των Χανίων

You might be interested in …

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουλίου) του Προέδρου της Κάριτας Ελλάς, π. Αντώνιου Βουτσίνου

Με αφορμή την 20ή Ιουνίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, θα ήθελα να τονίσω τη συμβολή της Κάριτας Ελλάς στην αντιμετώπιση της λεγόμενης «προσφυγικής κρίσης» που βιώνει η πατρίδα μας και η […]

Ο πάπας Φραγκίσκος, προς τις πολιτικές αρχές και το διπλωματικό σώμα της Πορτογαλίας

Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στις πολιτικές αρχές και το διπλωματικό σώμα της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα, μοιράστηκε τα «όνειρά» του για μια πιο ειρηνική και συμπεριληπτική Ευρώπη και παροτρύνει τους νέους που παρευρίσκονται στην Παγκόσμια Ημέρα […]

Αντώνιος Σιγάλας (1890-1981): Δικαίωση 77 χρόνια μετά από το Α.Π.Θ

Οι περισσότεροι Χριστιανοί Καθολικοί και ιδιαίτερα οι Συριανοί (καθότι γεννήθηκε στην Άνω Σύρο) έχουμε ακούσει το όνομα του καθολικού καθηγητή Αντωνίου Σιγάλα, από δημοσιεύσεις του ιστορικού Μάρκου Ρούσσου–Μηλιδώνη. Αυτές τις μέρες όλη η Ελλάδα είχε […]