21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Νέες τραγωδίες με μετανάστες στο Τέξας και στα σύνορα της Ισπανίας

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη συμπαράστασή του στα θύματα της τραγωδίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο Σαν Αντόνιο του Τέξας των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα φορτηγό, σε μια απόπειρα, όπως φαίνεται, διακίνησης ανθρώπων στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια στην Κεντρική και Νότια Αμερική συχνά μπαίνουν σε μια διαδικασία επικίνδυνων και δαπανηρών ταξιδιών προσπαθώντας να διασχίσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, με την ελπίδα να φθάσουν σε μια καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους σε αυτά τα ταξίδια, και αν τους σταματήσουν, τους κρατούν και τους στέλνουν πίσω πριν φτάσουν στον προορισμό τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Σαν Αντόνιο, Charles Hood, άλλα 16 άτομα -μεταξύ των οποίων 4 παιδιά- που βρέθηκαν στη νταλίκα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται με εξάντληση και θερμοπληξία.

Η τραγωδία φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα της απελπισίας και πιθανώς της καυτής ζέστης που επικρατεί στη πολιτεία του νότου, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 39 βαθμούς εδώ και μέρες.

Το όχημα με τις πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας ανακαλύφθηκε από πράκτορες της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας δίπλα σε σιδηροδρομικές γραμμές σε απομακρυσμένη περιοχή στα νότια προάστια της πόλης. Τρία άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για το περιστατικό.

Η εγγύτητα του πάπα Φραγκίσκου

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την εγγύτητά του στα θύματα της τραγωδίας της Δευτέρας μέσω ενός tweet που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του (@pontifex) την Τρίτη.

Το tweet έχει ως εξής:

«Με θλίψη άκουσα την είδηση της τραγωδίας των μεταναστών στο Τέξας και τη Μελίγια. Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί για αυτούς τους αδελφούς και τις αδελφές που πέθαναν ακολουθώντας την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή- και για εμάς τους ίδιους, είθε ο Κύριος να ανοίξει τις καρδιές μας ώστε αυτές οι τραγωδίες να μην ξανασυμβούν ποτέ».

Οι επίσκοποι της ΕΕ θρηνούν τα θύματα της τραγωδίας στα σύνορα της Ισπανίας με το Μαρόκο

Οι επίσκοποι της ΕΕ εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων κατά την απόπειρα διέλευσης των συνόρων μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας και ζητούν το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικής Ιεραρχίας της Ε.Ε. (COMECE) εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο δεκάδων μεταναστών και αιτούντων άσυλο κοντά στη Ναντόρ του Μαρόκου, καθώς προσπάθησαν να περάσουν το φράχτη στην ισπανική πόλη Μελίγια, καθώς και για το θάνατο δύο αστυνομικών.

Σύμφωνα με αναφορές, περίπου 1500 – 2000 μετανάστες εισέβαλαν την Παρασκευή στα βαριά οχυρωμένα σύνορα μεταξύ της μαροκινής περιοχής Ναντόρ και του ισπανικού θύλακα, με την ελπίδα να περάσουν στο ισπανικό έδαφος. Στο χάος που ακολούθησε, περισσότεροι από 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Η Μελίγια και η Θέουτα, ο άλλος μικροσκοπικός βορειοαφρικανικός θύλακας της Ισπανίας, είναι τα μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, γεγονός που τις καθιστά δυνητική πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική. Αυτή η απόπειρα διέλευσης είναι η μεγαλύτερη τέτοια τραγωδία που έχουν δει οι δύο θύλακες.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα και υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας της COMECE, π. Manuel Barrios Prieto, οι επίσκοποι αναφέρουν ότι προσεύχονται για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Οι επίσκοποι της ΕΕ, ωστόσο, δεν παρέλειψαν να ζητήσουν την ταυτοποίηση των θυμάτων και την επιστροφή των θυμάτων στις οικογένειές τους, καθώς και μια «ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα για το τι συνέβη σε αυτό το τραγικό επεισόδιο».

Σεβασμός της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των μεταναστών

Η απόπειρα διέλευσης των συνόρων την Παρασκευή έχει προκαλέσει όλο και περισσότερες εκκλήσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, στον απόηχο των αναφορών για τη χρήση βίας στη «σύγκρουση» μεταξύ της μαροκινής αστυνομίας και των ανθρώπων που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Η COMECE, στην ανακοίνωσή της, καταδίκασε «τη χρήση βίας από ανθρώπους που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα και ζητά αναλογική χρήση βίας από τα όργανα επιβολής του νόμου».

Οι επίσκοποι επέμειναν επίσης στον «απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων», καθώς και στην «διευκόλυνση του κατάλληλου ελέγχου των ατόμων που είναι νόμιμοι αιτούντες άσυλο».

Η διαχείριση της μετανάστευσης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της «δεν μπορεί να συνίσταται στην παροχή λευκής επιταγής σε γειτονικές χώρες που δεν σέβονται την αναφαίρετη αξιοπρέπεια των μεταναστών και των προσφύγων», δήλωσε η COMECE.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων της Ισπανίας εξέφρασε επίσης τη οδύνη της για την απώλεια ζωών στα σύνορα και ζήτησε τον εξανθρωπισμό και την εφαρμογή νέων μεταναστευτικών πολιτικών που θα λαμβάνουν υπόψη τη σοβαρότητα της μεταναστευτικής πίεσης.

Οι Ισπανοί επίσκοποι επέμειναν ότι οι μετανάστες δεν είναι «εισβολείς», αλλά «άνθρωποι που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, φεύγοντας από τους πολέμους και την πείνα, που επιδεινώνονται από τις συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, την ξηρασία και τις αναταραχές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή».

Προηγούμενο Άρθρο

«Η οικογένεια είναι το μέρος όπου μαθαίνουμε να αγαπάμε»

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας στέλνει 430 οικογένειες της «Νεοκατηχουμενικής Πορείας» σε ιεραποστολή

You might be interested in …

Προχωρούν οι μακαριωνυμίες των ιδρυτών της κοινότητας πάπας Ιωάννης 23ος και Κινήματος Φοκολαρε

«Έκλεισε» το πρώτο στάδιο, σε επίπεδο επισκοπικό, για την μακαριωνυμία δύο μεγάλων μορφών της καθολικής εκκλησίας του περασμένου αιώνα, του ντον Oreste Benzi και της Chiara Lubich, αντίστοιχα. Οι αντίστοιχοι φάκελοι θα κατατεθούν πλέον στη […]

Οβολός Του Αγίου Πέτρου: Χρηματοδότηση Έργων Αξίας Δέκα Εκατομμύριων Ευρώ

Δημοσιεύτηκε ο απολογισμός του 2021 των οικονομικών προσφορών που υποστηρίζουν τη διακονία και τη φιλανθρωπία του Πάπα στον κόσμο με έσοδα περίπου 47 εκατομμυρίων ευρώ. Μια στήριξη που κατανεμήθηκε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε 67 […]

“Sources Chrétiennes”: ελληνική και λατινική συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα.

  “Sources Chrétiennes”: ελληνική και λατινική συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, θεσμικός φορέας των Ιησουιτών στην Ελλάδα, διοργανώνει για πρώτη φορά στη χώρα, σε συνεργασία […]