21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Νέο Προεδρείο της COMECE

Ο σεβασμιότατος Mariano Crociata (Ιταλία) είναι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE). Εξελέγη την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 από τους αντιπροσώπους επισκόπους των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της ΕΕ, που συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για την εαρινή ολομέλεια της COMECE. Επίσης, εκλέχθηκαν και οι τέσσερις Αντιπρόεδροι: Hérouard, Brás da Silva Martins, Norvila, Kozon.

Ο σεβάσμ. Crociata, 70 ετών, αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου από τον καρδινάλιο Jean-Claude Hollerich τΙ για την περίοδο 2023-2028. Κατά την εκλογή του, ο Επίσκοπος της Λατίνα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη της Συνέλευσης για την εμπιστοσύνη τους. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και την Εκκλησία. Η ενότητα και η αλληλεγγύη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Θα πρέπει να μας καθοδηγήσουν μέσα από τις πολλές μεταβάσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας», είπε ο σεβάσμ. Crociata.

«Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19, φροντίζοντας να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, καθώς και να ανανεώσουμε την κλήση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης και υπόσχεση ειρήνης για την αγαπημένη μας ήπειρο και τον κόσμο», συνέχισε.

Ο νέος πρόεδρος είναι ο αντιπρόσωπος της Ι. Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας στην COMECE από το 2017. Τα τελευταία πέντε χρόνια διετέλεσε πρώτος αντιπρόεδρος της COMECE.

Η Συνέλευση εξέλεξε επίσης τέσσερις Αντιπροέδρους, αντικατοπτρίζοντας τη γεωγραφική και πολιτιστική ποικιλομορφία της Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Αντιπρόεδροι είναι οι εξής: Οι σεβασμιότατοι: Antoine Hérouard (Γαλλία), Nuno Brás da Silva Martins (Πορτογαλία), Rimantas Norvila (Λιθουανία), Czeslaw Kozon (Σκανδιναβική Επισκοπική Διάσκεψη).

Μετά την εκλογή της νέας Προεδρίας, η Συνέλευση καλωσόρισε τον Καρδινάλιο Αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας Pietro Parolin. Μαζί αντάλλαξαν απόψεις για τις ανθρωπιστικές, γεωπολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και για τους τρόπους με τους οποίους η Καθολική Εκκλησία μπορεί να ενθαρρύνει και να συμβάλει στο ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα ειρήνης.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, η νέα Προεδρία, καθώς και όλοι οι αντιπρόσωποι των επισκόπων της ΕΕ και τα μέλη της Γραμματείας της COMECE, θα γίνουν δεκτοί από τον πάπα Φραγκίσκο.

Η ακρόαση θα αποτελέσει μια ευκαιρία να συζητηθούν με τον Άγιο Πατέρα ορισμένα από τα πιο κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ειρήνης, στις πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο και στις εκλογές του 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ίδια ημέρα, οι επίσκοποι της ΕΕ θα έχουν επίσης συνάντηση διαλόγου με την πρέσβειρα της ΕΕ στην Αγία Έδρα κα Alexandra Valkenburg,. Το απόγευμα, ο καρδινάλιος Paul Gallagher, Γραμματέας για τις σχέσεις με τα κράτη θα απευθύνει ομιλία στους Επισκόπους της COMECE. Το βράδυ, θα επισκεφθούν την Ιταλική Σύνοδο Ιεραρχίας(CEI) και θα τελέσουν τη Θεία Λειτουργία με τον πρόεδρό της καρδινάλιο Matteo Zuppi.

Τέλος, η Συνέλευση της COMECE θα έχει συνάντηση διαλόγου με τον Antonio Tajani, Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προηγούμενο Άρθρο

Χίλια δέντρα αφιερωμένα στην ΠΗΝ Λισαβόνα 2023

Επόμενο Άρθρο

Η Έκθεση Φωτογραφίας της Κάριτας Ελλάς, «Αθήνα, η πόλη μου» ταξιδεύει στην Κέρκυρα

You might be interested in …

Επιτροπή Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (COMECE). Ολομέλεια και συζήτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου, οι αντιπρόσωποι των Καθολικών Συνόδων Ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχουν στη φθινοπωρινή ολομέλεια της COMECE στις Βρυξέλλες «για μια εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές και γεωπολιτικές […]

COMECE: Ας συνεχίσουμε να οικοδομούμε την Ευρώπη μαζί

Οι επίσκοποι της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) στη Λομζά στηρίζουν τις μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ: «Ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας για τους πολίτες που αναζητούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη». Με […]