9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οικογένειες και επίσκοποι μαζί στην Ευρώπη

COMECE και FAFCE υπογράφουν μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας στις οικογενειακές πολιτικές

Η COMECE και η FAFCE υπέγραψαν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα των οικογενειακών πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ, όπως υπογράμμισε ο Καρδινάλιος Hollerich: «είναι σημαντικό να στηρίξουμε τις οικογένειες και να εξετάσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Την συμφωνία υπογράψαν ο καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich τΙ, Πρόεδρος της Επιτροπής των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), και ο Vincenzo Bassi, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθολικών Οικογενειακών Ενώσεων στην Ευρώπη (FAFCE).

Με αυτή τη νέα εποχή στην συνεργασία τους, θα επωφεληθούν αμοιβαία. Η FAFCE θα συσφίξει τη σχέση της με τους εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχοντας ως μέλος-παρατηρητής στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της COMECE. Οι επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επωφεληθούν από την εμπειρία βάσης στον τομέα της οικογενειακής πολιτικής που προσφέρουν οι πολλές εθνικές οργανώσεις που είναι μέλη της FAFCE.

«Είμαστε ευγνώμονες για τις υπηρεσίες που προσφέρει η FAFCE στην Εκκλησία της Ευρώπης», δήλωσε ο καρδινάλιος Hollerich. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνοδικής πορείας. Μαζί, σε συνθήκες μιας κατακερματισμένης και ατομικιστικής κοινωνίας, επιθυμούμε να προσφέρουμε τη συμβολή μας στο κοινό καλό. Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τις οικογένειες και να εξετάσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», συνέχισε ο πρόεδρος της COMECE.

«Αυτό το μνημόνιο είναι ένα παράδειγμα για το πώς οι ποιμένες και οι χριστιανικές οικογένειες και οι οικογενειακές ενώσεις μπορούν να βαδίσουν μαζί και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βρουν νέους τρόπους να επικοινωνήσουν την ομορφιά της οικογένειας, καθώς και να καλέσουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εξετάσουν τη θεμελιώδη λειτουργία της οικογένειας ως δομικό στοιχείο του μέλλοντος» ανέφερε ο πρόεδρος της FAFCE, Vincenzo Bassi.

Το μνημόνιο θεσμοθετεί μια ζωηρή συνεργασία που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και έχει ήδη οδηγήσει σε κοινά έγγραφα και εκδηλώσεις. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι το έγγραφο προβληματισμού για το ρόλο των ηλικιωμένων σε περιόδους δημογραφικών αλλαγών και η εκδήλωση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα.

Οι Επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συγκεντρωθούν στη Ρώμη στις 22-24 Μαρτίου 2023 για να εκλέξουν το νέο τους Προεδρείο. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Εαρινής Συνέλευσης της COMECE· στο πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνεται συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο και συζήτηση με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Προηγούμενο Άρθρο

«Ανακαλύπτοντας τα Ταλέντα σου», Κέντρο Νεολαίας Νέου Κόσμου

Επόμενο Άρθρο

Διημερίδα για τη Βίβλο στο Ποιμαντικό Κέντρο «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία

You might be interested in …

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ολομέλειας του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ολομέλειας του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) που πραγματοποιήθηκαν στη Μάλτα από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου της Μάλτας, Charles J. SCICLUNA. Οι πρόεδροι των […]

Φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση των Ιεραρχών της COMECE [2007]

Με την συμμετοχή 24 Ιεραρχών, εκπρόσωπων των Ι. Συνόδων της ΕΕ πραγματοποιήθηκε,  από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου, η φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση της COMECE στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα:  Η εξωτερική δράση της ΕΕ: […]