Οι Ευρωπαϊκές Επιτροπές “Δικαιοσύνη και Ειρήνη ”
ενωμένες στο κάλεσμα για την προστασία του νερού
Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη ” ανέδειξε τη «Φροντίδα για τη Δημιουργία» ως μέρος της ετήσιας διεθνούς συνάντησης εργασίας της (Σεμιναρίου) και της αντίστοιχης Γενικής της Συνέλευσης. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Νερό: Πηγή Ζωής, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ευθύνης για την Ευρώπη». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης, σε επίπεδο κορυφής, αφιέρωσε τη συνάντησή της στο θέμα του νερού.
Επικεφαλής των επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη», από όλη την ήπειρο, ήταν παρόντες μαζί με εκπροσώπους πολιτειακών αρχών και ειδικών. Μεταξύ αυτών, ο σεβ. Jean Claude Hollerich, Αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου, απερχόμενος Πρόεδρος της «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης και πρόεδρος της COMECE, ο καρδινάλιος Juan José Omella, αρχιεπίσκοπος της Βαρκελώνης, ο σεβ. Joan Enric Vives, αρχιεπίσκοπος του La Seu d’Urgell της Ανδόρας και πρώην υπεύθυνος της «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» στην Ιεραρχία της Ισπανίας, ο σεβ. Sebastià Taltavull, επίσκοπος της Μαγιόρκα και νυν υπεύθυνος Επίσκοπος για την «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ισπανίας, ο σεβ. Angelo Massafra, Αρχιεπίσκοπος Scutari-Pult, Μέλος της Επιτροπής για την Ποιμαντική Κοινωνική Δράση και Μέλος του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) και ο κ. Tebaldo Vinciguerra, συνεργάτης του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Ο τελευταίος παρουσίασε τα ζητήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό στο πλαίσιο των βασικών αρχών του CST και επέμεινε στη σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής αυτού του δικαιώματος, της εκπαίδευσης, του τρόπου ζωής και της κουλτούρας. Υπογράμμισε επίσης ότι οι αναφορές του Πάπα και της Αγίας Έδρας στο θέμα τονίζουν συχνά το νερό και την πνευματικότητα (Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σαλεσιανό Ιεροσπουδαστήριο.
Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» αποτελείται από ένα δίκτυο 31 εθνικών επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη», που είναι ορισμένες από τις Συνόδους των Επισκόπων τους.
Για να σηματοδοτήσει τις εργασίες, ένας συνασπισμός επιτροπών δικαιοσύνης και οικολογίας οργάνωσαν μια Ευρωπαϊκή συμβολική δράση. Η δράση, με τίτλο “Via Aqua”, έφερε τους ηγέτες να διασχίσουν την περιοχή του Δέλτα του ποταμού Llobregat βλέποντας το νερό ως «αδελφό» τους, ακολουθώντας τα λόγια του Αγίου Φραγκίσκου.
Η δράση οργανώθηκε από την Επιτροπή «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης, την αντίστοιχη, Ισπανική Επιτροπή, την Επιτροπή «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» της Βαρκελώνης, το Διεθνές Περιβαλλοντολογικό Καθολικό Κίνημα, και το κίνημα «Συνδεθείτε για τη Δικαιοσύνη».
Η τοποθεσία της δράσης ήταν σημαντική. Το Δέλτα του ποταμού Llobregat είναι προστατευόμενη φυσική περιοχή. Η διαδρομή επέτρεψε στους μετέχοντες να δουν από κοντά την ανάκαμψη των ποταμών που είχαν μολυνθεί και να εμβαθύνουν για το πώς οι κοινές, μακροπρόθεσμες προσπάθειες προστάτευσαν αυτό το έργο του Δημιουργού και το διατήρησαν για τις μελλοντικές γενιές.
Οι επικεφαλής των εθνικών επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» έφεραν από τις χώρες καταγωγής τους «ιστορίες για το νερό».
- Η Εθνική Επιτροπή της Σκωτίας έφερε την κραυγή του «αδελφού νερού» της Παραλίας Kilninian στη Νήσο του Mull, όπου η ρύπανση από τα πλαστικά έχουν φτάσει στην παρθένα λευκή άμμο της παραλίας, απειλώντας θαλασσοπούλια, ψάρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα.
- Η ισπανική Επιτροπή έφερε την κραυγή του «αδελφού νερού» από το νότο της Ισπανίας, όπου η έλλειψη πόσιμου νερού για κατανάλωση και για γεωργική χρήση οδηγεί στη σύγκρουση μεταξύ των κοινοτήτων.
- Η Επιτροπή της Μάλτας έφερε την κραυγή του «αδελφού νερού» μέσα από το θαλασσινό νερό των παραλιών της Μάλτας, οι οποίες ακούν τις εκκλήσεις για βοήθεια από εκείνους που διασχίζουν τη θάλασσα αναζητώντας μια νέα ζωή.
Οι επικεφαλής των επιτροπών, σε μια συμβολική κίνηση για τη δέσμευσή τους, βύθισαν τα χέρια τους σε ένα δοχείο με νερό, την “Πηγή των δακρύων” που αντιπροσώπευαν τα βάσανα του “αδελφού ύδατος” και την υπόσχεσή τους να το προστατεύσουν.
Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται στην «Εποχή της Δημιουργίας», μια περίοδο προσευχής και δράσης για την προστασία της δημιουργίας. Η «Εποχή» είναι μια οικουμενική γιορτή που μοιράζονται πολλοί Χριστιανοί. Τελείται κάθε χρόνο από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος είναι ο προστάτης της οικολογίας σε πολλές παραδόσεις. Το θέμα της φετινής γιορτής ήταν “Περπατώντας Μαζί”.
Ο σεβ. Jean-Claude Hollerich, απερχόμενος Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» δήλωσε: «Η φετινή συμβολική δράση ήταν μια συγκινητική εμπειρία. Η προσευχή και η σιωπηλή πορεία μέσα στο εύθραυστο οικοσύστημα του Δέλτα του ποταμού Llobregat μας επέτρεψε να συνδεθούμε καλύτερα ο ένας με τον άλλο, με τη φύση και με το Θεό. Μας επέτρεψε να ακούσουμε καλύτερα την κραυγή του αδελφού νερού».
Η Cecilia Dall’Oglio, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Global Catholic Climate Movement (Διεθνές Περιβαλλοντολογικό Καθολικό Κίνημα), που βοήθησε στην οργάνωση της συμβολικής δράσης, ενθάρρυνε την εκδήλωση λέγοντας: «Οι Επιτροπές Δικαιοσύνη και Ειρήνη κατέδειξαν την ισχυρή τους βούληση να πιέσουν τις Συνόδους Καθολικών Ιεραρχιών να υλοποιούν το “Δοξασμένος Να’ Σαι” στις καθολικές κοινότητες, ιδιαίτερα με την ευκαιρία της Εποχής της Δημιουργίας».
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Περιβαλλοντολογικό Καθολικό Κίνημα είναι ένα δίκτυο με πάνω από 650 οργανώσεις μέλη και χιλιάδες Καθολικούς που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για δράση μέσα από την Εγκύκλιο Επιστολή του «Δοξασμένος Να’ Σαι» (Laudato Si).
###
Συνεισφορά άλλων Εθνικών Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη»
στην κραυγή του «αδελφού νερού» στην ανωτέρω εκδήλωση
== Η Επιτροπή της Αυστρίας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» των Άλπεων.
Η έλλειψη χιονιού, λόγω χαμηλών βροχοπτώσεων ή των υψηλών θερμοκρασιών, είναι μια τεράστια πρόκληση για τους τουριστικούς προορισμούς χειμερινών σπορ και ιδιαίτερα για τις ορεινές σιδηροδρομικές εταιρείες. Η παραγωγή τεχνητού χιονιού είναι η κεντρική στρατηγική προσαρμογής στις αυξανόμενες θερμοκρασίες, τον ενισχυμένο οικονομικό ανταγωνισμό και τις αυξανόμενες απαιτήσεις των χειμερινών τουριστών. Η αύξηση της παραγωγής τεχνητού χιονιού στις Άλπεις ήταν δραματική τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις στην αειφόρο χρήση του νερού και δεν φαίνεται να είναι βιώσιμο τόσο από οικολογική όσο και οικονομική άποψη.
= Η γαλλόφωνη Επιτροπή του Βελγίου φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού».
Η Γαλλόφωνη επιτροπή «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» του Βελγίου φέρνει την κραυγή του αδελφού νερού του Βελγίου, όπου έχουν εγκατασταθεί μετρητές διανομής νερού σε 2000 νοικοκυριά. Αποσκοπεί στον περιορισμό της πρόσβασης στο νερό για τους φτωχότερους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για το νερό, επηρεάζοντας πολύ σοβαρά την καθημερινότητά τους.
== Η Επιτροπή της Δανίας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» του Mørkøv.
Στην περιοχή του Mørkøv, λάσπη έχει μολύνει τα νερά και όλη η ζωή στο ρεύμα έχει πεθάνει. Επίσης, μετά από ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι, όταν τελικά οι βροχές ήρθαν, μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων πέρασαν στα υπόγεια ύδατα, μολύνοντας πολλά πηγάδια και καθιστώντας το νερό ακατάλληλο.
== Η Επιτροπή της Γερμανίας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» της Βαλτικής Θάλασσας.
Τα αδελφά ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας που συνδέουν τους ανθρώπους στη Βόρεια Ευρώπη, απειλούνται από τη διεύρυνση των ζωνών θανάτου. Ο τρόπος παράγωγης στη γεωργία και τη βιομηχανική πνίγει τη θάλασσα. Εκτός αυτού, χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων χημικών όπλων, σαπίζουν στη θάλασσα. Απειλούν το περιβάλλον και τους αλιείς.
Κύριε, δώσε μας την ικανότητα να συνεργαστούμε ως γείτονες για χάρη όλων.
== Η Επιτροπή της Ιρλανδίας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» της χώρας
Ως κοινωνίες, ανακαλύπτουμε τις ζημιές που προκαλούμε στο περιβάλλον μας και τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν για όλους. Ως θρησκευτικές κοινότητες, καλούμαστε να διευρύνουμε την κατανόηση της πίστης μας και να συμπεριλάβουμε την ευθύνη για την προστασία της δημιουργίας. Καλούμαστε να μετανοήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους έχουμε βλάψει τα νερά της γης αλλά και σε έναν τρόπο ζωής που θα σέβεται το «αδελφό νερό».
Αυτό το καλοκαίρι η Ιρλανδία γνώρισε έναν ασυνήθιστα ζεστό καιρό με αποτέλεσμα την έλλειψη νερού. Αυτό έφερε μπροστά στα μάτια μας την έλλειψη αυτού που συχνά θεωρούμε δεδομένο. Επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κατανάλωση και ο κόσμος ήταν προσεκτικός και δεν σπαταλούσαν νερό. Ωστόσο, αυτό δεν προτάθηκε ως μια δια βίου δέσμευση, αλλά ως μια προσωρινή δράση. Φανταστείτε τα οφέλη για τον εαυτό μας και για το περιβάλλον μας αν αυτός ο τρόπος και οι συμπεριφορές γίνονταν συνήθεια. Καθώς τα νερά μολύνονται όλο και περισσότερο, αυτό έχει δραματικά δυσμενείς επιπτώσεις στη βιομηχανία αλιείας και γεωργίας που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ιρλανδίας, καθώς καταστρέφονται οι πηγές τροφίμων και τα θαλάσσια οικοσυστήματά μας. Καθώς το νερό γίνεται λιγότερο διαθέσιμο, υπάρχει αντίστοιχα ο κίνδυνος εμπορευματοποίησης και αυξήσεων στις τιμές τροφίμων που θα επηρεάσουν τους φτωχούς της κοινωνίας μας πάνω απ ‘όλους.
== Η Επιτροπή της Ιταλίας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» του ποταμού Τιρίνου.
Στον ποταμό Τιρίνο, διαπράττεται μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες καταστροφές, τα τελευταία χρόνια, στην Ιταλία. Μια τεράστια χωματερή από χημικά απόβλητα, παρόλο που έχει ασφαλιστεί, εξακολουθεί να ρυπαίνει τη γη και τον ποταμό.
== Η Επιτροπή του Λουξεμβούργου φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» του Λουξεμβούργου
Στη μικρή μας χώρα μόνο το 2% των υδάτινων οδών θεωρείται ότι είναι “καλό” σύμφωνα με την ΕΕ. Νιτρικά άλατα, φωσφορικές ενώσεις, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και μολυσμένες περιοχές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα βλαβερό κοκτέιλ. Η ανησυχία μας για την ποιότητα των υδάτων εξελίσσεται σε έναν αγώνα χωρίς τέλος.
== Η Επιτροπή της Μάλτας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» των ακτών της
Η ιεράρχηση των οικονομικών κερδών και η έλλειψη βούλησης να αλλάξουμε τις μεθόδους κατανάλωσης, καθιστά όλο και περισσότερο τη θάλασσα λιγότερο υγιεινό περιβάλλον για κολύμβηση. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός πλοίων που διέρχονται από τα νησιά, ρυπαίνει τα ύδατά μας, με ορυκτά καύσιμα, οι ιχθυοκαλλιέργειες καταστρέφουν τις περιοχές του θαλάσσιου βυθού και κάθε μέρα, η λάσπη από αυτόν τον κλάδο, ξεπλένεται στις ακτές μας. Αυτή η κραυγή είναι επίσης η κραυγή του λαού που διασχίζει αυτά τα νερά για να αναζητήσει μια νέα ζωή, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν εχθρότητα και θάνατο σε αυτά τα νερά.
== Η Επιτροπή της Πορτογαλίας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» της πορτογαλικής επικράτειας
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, το 58,3% της πορτογαλικής επικράτειας περνούσε σοβαρή ξηρασία και το 29,1% το 2003 μέτρια ξηρασία, 6,4% ακραίες ξηρασίες, 5,6% αδύναμη ξηρασία και 0,6% βρισκόταν σε φυσιολογική κατάσταση για την περίοδο. Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά, σύμφωνα με τον Πορτογάλο υπουργό περιβάλλοντος, αναμένεται ότι οι περίοδοι ξηρασίας θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στο μέλλον.
== Η Επιτροπή της Σκωτίας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» της παραλίας Kilninian, Isle of Mull
Στην Παραλία Kilninian στη Νήσο του Mull, η ρύπανση από τα πλαστικά έχει φτάσει στην παρθένα λευκή άμμο της παραλίας, καταστρέφοντας την ομορφιά της, απειλώντας θαλασσοπούλια, ψάρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα.
== Η Επιτροπή της Σλοβακίας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» της περιοχής “Žitný ostrov”
Στην ανωτέρω περιοχή η αδιαφορία των ανθρώπων και η απροσεξία των πολιτειακών αρχών οδήγησαν σε μια παράνομη χωματερή που δημιουργεί μια σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και το πόσιμο νερό στη νοτιοδυτική περιοχή της Σλοβακίας. Το Žitný ostrov είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή πόσιμου νερού στη Σλοβακία.
== Η Επιτροπή της Ισπανίας φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» της Νότιας Ισπανίας
Εκεί η έλλειψη νερού για πόση από τον άνθρωπο και τη γεωργική χρήση δημιουργεί ζητήματα εξορθολογισμού του εφοδιασμού αλλά και συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων Αυτόνομων Κοινοτήτων λόγω της άντλησης νερού από τις υδροφόρες τους λεκάνες (Guadalquivir, Tajo, Segura).
Ομοίως, το νερό της Μεσογείου μεταφέρει ανθρώπους που υποφέρουν από φτώχεια, διωγμούς, βία. Ρίχνουν τους εαυτούς τους στη θάλασσα (το σώμα τους και τις ψυχές), διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να φτάσουν σε μια άλλη ακτή όπου οι ελπίδες τους μπορούν να ευδοκιμήσουν.
== Η “Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπης” φέρνει την κραυγή του αδελφού νερού του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής
Τον Ιανουάριο 2018, ο Γενικός Γραμματέας της Δ&Ε είχε το προνόμιο να ταξιδέψει στο Κέιπ Τάουν. Εκείνη την εποχή η περιφερειακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής θα έμενε χωρίς νερό μέχρι τις 20 Απριλίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την “ημέρα μηδέν” – την στιγμή που τα επίπεδα του φράγματος θα ήταν τόσο χαμηλά ώστε να απενεργοποιήσουν τις βρύσες του Κέιπ Τάουν και να στείλουν τους ανθρώπους στα δημόσια σημεία παροχής νερού. Σήμερα τα φράγματα έχουν φτάσει και πάλι σε επίπεδο του 75% της χωρητικότητάς τους, αλλά η κατάσταση που βίωσαν οδήγησε τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση νερού έως 50 λίτρα ανά άτομο. Καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται, οι πόλεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να καταλάβουμε πώς να κάνουμε περισσότερα με λιγότερο νερό. Η πολύ-επίπεδη απάντηση του Δυτικού Ακρωτηρίου, θα εξυπηρετήσει ως πρότυπο για τις πόλεις που βρίσκονται, όπως το Κέιπ Τάουν, να κοιτούν σχεδόν άδεια φράγματα.
== Το Διεθνές Περιβαλλοντολογικό Καθολικό Κίνημα φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» της ινδικής χερσονήσου
Το Περιβαλλοντολογικό Καθολικό Κίνημα φέρνει την κραυγή του «αδελφού νερού» της Ινδίας και του Πακιστάν, όπου οι έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν ακραίες και συχνότερες ξηρασίες και πλημμύρες. Η Ινδία είναι αντιμέτωπη ταυτόχρονα, τόσο με την κρίση των υδάτων στη Μπανγκαλόρ, όπου οι πραγματικές ποσότητες νερού είναι στο ελάχιστο και μειώθηκαν κατά 85 τοις εκατό κατά την τελευταία δεκαετία, όσο και με ακραίες πλημμύρες στην Κεράλα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μετακινήθηκαν και τουλάχιστον 445 άλλοι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των συντριμμιών, των κατεστραμμένων κτιρίων και της έλλειψης τροφίμων και νερού. Η κατάσταση είναι σοβαρή και στο Πακιστάν, όπου οι υδάτινοι πόροι στεγνώνουν σε ανησυχητικό ρυθμό. Η παραγωγικότητα και η γονιμοποίηση της γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας επηρεάζονται σοβαρά και η έλλειψη πόσιμου νερού έχει κάνει τις ζωές των ανθρώπων άθλια με μια μεγάλη αύξηση των φυσικών ασθενειών που προκαλούνται από μολυσμένο και μη επεξεργασμένο νερό.