14 Μαΐου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι ιερείς πρέπει να είναι άνθρωποι της ειρήνης και της συμφιλίωσης

Με αφορμή την 500ή επέτειο από την εκλογή του πάπα Αδριανού ΣΤ’, του προτελευταίου Πάπα που προέρχεται από τα Γερμανικά Φύλα, τα Γερμανικά φύλα ή Γερμανικοί λαοί ήταν αρχαία ομάδα ανθρώπων που ζούσαν στην Κεντρική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους Γερμανούς ιερείς να είναι άνθρωποι της ειρήνης και της συμφιλίωσης τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και στη διακονία τους.

Οι ιερείς που συναντήσαν τον Πάπα στις 7 Απριλίου σπουδάζουν στη Ρώμη στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Santa Maria dell’ Anima. Ο πάπας Αδριανός ΣΤ’, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το 1459 και εξελέγη Πάπας το 1522, και έχει ταφεί στην εκκλησία του Ινστιτούτου. Ο επόμενος Πάπας που εξελέγη από τα «γερμανικά φύλα» ήταν ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ το 2005.

Εκλεγμένος μόλις πέντε χρόνια αφότου ο Μαρτίνος Λούθηρος πυροδότησε την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση με τη δημόσια ανάρτηση των 95 Θέσεών του, ο πάπας Αδριανός «επιδίωξε πάνω απ’ όλα τη συμφιλίωση στην εκκλησία και στον κόσμο», είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

Έστειλε τον νούντσιό του στη Δίαιτα της Νυρεμβέργης «για να συμφιλιώσει τον Λούθηρο και τους οπαδούς του με την εκκλησία και ζήτησε ρητά συγχώρεση για τις αμαρτίες των ιεραρχών της Ρωμαϊκής Κουρίας», είπε ο Πάπας, προσθέτοντας αστειευόμενος: «Θαρραλέος! Θα είχε πολλή δουλειά σήμερα!»

Αλλά, είπε, ο πάπας Αδριανός θα μείνει πάντα στη μνήμη μας «ως ένας ατρόμητος και ακούραστος εργάτης για την πίστη, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη».

Υπενθυμίζοντας την «μέριμνα του πάπα Αδριανού για την προώθηση της ομόνοιας και της συμφιλίωσης», ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους ιερείς να καταστήσουν αυτό το μέλημα προτεραιότητα στη διακονία τους, ιδίως μέσω του μυστηρίου της μετάνοιας.

«Αυτό είναι σημαντικό: το καθήκον του εξομολογητή είναι να συγχωρεί, όχι να βασανίζει», τους είπε. «Να είστε φιλεύσπλαχνοι, να είστε μεγάλοι στο να συγχωρείτε, αυτό θέλει η εκκλησία να είστε».

Ένας ιερέας, είπε, πρέπει να αφιερώνει χρόνο στο να ακούει εξομολογήσεις «και να το κάνει καλά, με αγάπη, με σοφία και με μεγάλο έλεος».

«Αλλά όχι μόνο αυτό. Αυτή η διακονία περιλαμβάνει επίσης το κήρυγμα, την κατήχηση και την πνευματική συνοδεία», είπε ο Πάπας.

Αλλά, πρόσθεσε, «απαιτεί πρώτα απ’ όλα μαρτυρία».

«Για να είναι καλός υπηρέτης της συγχώρεσης του Χριστού, ένας ιερέας πρέπει να ξέρει πώς να συγχωρεί τους άλλους», είπε ο πάπας Φραγκίσκος. «Πρέπει να είναι ελεήμων στις σχέσεις του. Πρέπει να είναι άνθρωπος της ειρήνης και της κοινωνίας».

Προηγούμενο Άρθρο

«Τα Οχυρά δεν παραδίδονται» // Πρόγραμμα Επετειακών Εκδηλώσεων

Επόμενο Άρθρο

Ο υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού στις Εκκλησιαστικές μας Επαρχίες, Κυριακή 10 Απριλίου

You might be interested in …

Η δύναμη της οικονομίας και των μίντια

  Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου ο Άγιος Πατέρας επισκέφθηκε το Σεμινάριο της Ρώμης με την ευκαιρία της γιορτής της προστάτιδάς του, Madonna della Fiducia, η γιορτή της οποίας ήταν το Σάββατο. Ο Άγιος Πατέρας επισκέφθηκε […]

Πορτογαλία: Η οικογένεια και η ποιότητα της επικοινωνίας

Πορτογαλία – Παρουσιάζοντας το μήνυμα του Πάπα για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικών Επικοινωνιών ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Ι. Συνόδου της Πορτογαλίας για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, δήλωσε ότι «η οικογένεια αποτελεί […]

Ο πάπας Φραγκίσκος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα

  Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για την επιθέσεις την Κυριακή του Πάσχα στη Σρι Λάνκα. Επιθέσεις που συμφώνα με τα τελευταία στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 290 και με […]