Οι αλλαγές θα αφαιρούσαν αναφορές στις μητέρες από το σύνταγμα, καθώς και τη διεύρυνση του ορισμού της οικογένειας.
Ο λαός της Ιρλανδίας απέρριψε με ηχηρό τρόπο δύο προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου. Και στα δύο μέτρα είχαν αντιταχθεί οι Ιρλανδοί επίσκοποι.
Η πρώτη τροπολογία θα διεύρυνε τον ορισμό της «οικογένειας», ώστε να συμπεριλάβει «μόνιμες σχέσεις» εκτός του γάμου. Ενώ η ηλεκτρονική έκδοση catholicreview.org σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το μέτρο αυτό θα περνούσε, ενώ τελικά συγκέντρωσε μόλις 32,3% υπέρ και 67,7% κατά.
Οι Ιρλανδοί Καθολικοί Επίσκοποι τάχθηκαν σθεναρά κατά της αλλαγής, σημειώνοντας ότι το ιρλανδικό Σύνταγμα θεωρεί την οικογένεια ως «ηθικό θεσμό» που απολαμβάνει «αναφαίρετα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα». Εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει τη σημασία αυτής της μοναδικής σχέσης:
«Ανησυχούμε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση του Συντάγματος για την οικογένεια μειώνει τη μοναδική σημασία της σχέσης μεταξύ γάμου και οικογένειας στα μάτια της κοινωνίας και του κράτους και είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του κινήτρου για τους νέους να παντρευτούν».
Εργαζόμενες μητέρες
Η δεύτερη θα άλλαζε μια συνταγματική προστασία του 1937 για να αποτρέψει την ένταξη των μητέρων στο εργατικό δυναμικό μέσω της «οικονομικής ανάγκης». Αυτή η τροπολογία θα άλλαζε τη διατύπωση αυτής της πρόβλεψης «να διασφαλιστεί ότι οι μητέρες δεν θα υποχρεώνονται από οικονομική ανάγκη να ασχοληθούν με την εργασία παραμελώντας τα καθήκοντά τους στο σπίτι». Η νέα φράση θα είχε ως εξής:
«[Το κράτος] αναγνωρίζει ότι η παροχή φροντίδας, από τα μέλη μιας οικογένειας το ένα στο άλλο λόγω των δεσμών που υπάρχουν μεταξύ τους, παρέχει στην κοινωνία μια στήριξη χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί το κοινό καλό, και θα προσπαθήσει να υποστηρίξει την παροχή αυτή».
Αυτή η δεύτερη τροπολογία υποστηρίχθηκε σθεναρά από το κυβερνών κόμμα και έλαβε μεγάλη υποστήριξη και από την αντιπολίτευση, με την Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας να στέκεται ως μία από τις λίγες αντίθετες απόψεις. Οι επίσκοποι σημείωσαν ότι αυτή η αλλαγή στο σύνταγμα θα είναι περιττή, καθώς δεν εμποδίζει τις γυναίκες να κάνουν οτιδήποτε:
«Η παρούσα συνταγματική διατύπωση δεν εμποδίζει με κανέναν τρόπο τις γυναίκες να εργαστούν ή να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνική και δημόσια ζωή. Σέβεται, ωστόσο, τις συμπληρωματικές και διακριτές ιδιότητες που προκύπτουν φυσιολογικά μέσα στην Οικογένεια. Ο ρόλος της μητέρας θα πρέπει να συνεχίσει να τιμάται στο Σύνταγμά μας», έγραψαν οι Ιρλανδοί επίσκοποι.
Οι Ιρλανδοί πολίτες απέρριψαν την πρόταση αυτή σε ποσοστό 73,9%, το υψηλότερο «όχι» στην ιστορία της Ιρλανδίας. Οι επίσκοποι χαιρέτισαν αυτή τη νίκη, καθώς υποστήριξαν ότι η αλλαγή «θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση κάθε αναφοράς στη μητρότητα στο Σύνταγμα» και θα αποσιωπούσε «την ανυπολόγιστη κοινωνική συνεισφορά των μητέρων στο σπίτι…».
Πηγή: aleteia.org