22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι Μεσογειακές Κάριτας κάνουν έκκληση για ασφαλείς και ανοικτούς διαύλους νόμιμης εισόδου στην ΕΕ

Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 

20 Ιουνίου 2014

 

Οι Μεσογειακές Κάριτας κάνουν έκκληση για ασφαλείς και ανοικτούς διαύλους νόμιμης εισόδου στην ΕΕ

Η Κάριτας Ευρώπης, μαζί με την Κάριτας Ιταλίας ως διοργανώτρια του Migramed (τακτική συνάντηση των μεσογειακών Κάριτας, η τελευταία συνάντηση έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα) και υπό το φως της επικείμενης Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να παρέχουν ασφαλή και νόμιμη είσοδο στους πρόσφυγες που ζητούν διεθνή προστασία, καθώς επίσης και στους μετανάστες που αναζητούν εργασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

          Η Κάριτας προτρέπει την ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της να εγκρίνουν τα ακόλουθα συγκεκριμένα μέτρα:

 

  • Καθιέρωση ανθρωπιστικής βίζας που να είναι προσιτή και εύκολα προσβάσιμη μέσω των πρεσβειών των χωρών προέλευσης και διέλευσης.
     
  • Διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να ξανασμίξουν με τις οικογένειές τους σε χώρες της ΕΕ.
     
  • Διερεύνηση της δυνατότητας εναλλαγής των πρεσβειών των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ, ώστε να επιτρέπεται σε αυτές ευκολότερα η πρόσβαση σε τρίτες χώρες.
     
  • Επέκταση των ανθρωπιστικών προγραμμάτων βοήθειας.
     
  • Κίνητρα επανεγκατάστασης στις χώρες προέλευσης.

 

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα λειτουργήσουν σωστά μόνο εφόσον η ΕΕ εφαρμόσει. μαζί με αυτά. τις νόμιμες οδούς για την εργασία και τη μετανάστευση.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορά της, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και διάσωσης.

Η βία κατά των μεταναστών (από την αστυνομία ή άλλους φορείς) –της οποίας οι οργανώσεις της Κάριτας έχουν γίνει μάρτυρες στα σύνορα των χωρών- πρέπει να σταματήσει στις χώρες προέλευσης, διέλευσης ή προορισμού και η ΕΕ να επιβάλει την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων όλων των εμπλεκομένων

          Καλούμε λοιπόν τις χώρες διέλευσης και καταγωγής:
 

  • Να ενεργοποιήσουν και να διευκολύνουν τις ασφαλείς και νόμιμες διόδους για την είσοδο στην ΕΕ,
     
  • Να μην περιορίζουν την ελευθερία των μετακινήσεων και να συμμορφωθούν με το δικαίωμα κάποιου να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και τη δική του, δίνοντάς του για παράδειγμα γρήγορη πρόσβαση σε ταξιδιωτικά έγγραφα και έγγραφα ταυτοποίησης.

 

Ανθρώπινες ζωές χάνονται καθημερινά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτές οι ανθρώπινες τραγωδίες πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό. Οι άνθρωποι έρχονται στην Ευρώπη για να αναζητήσουν διεθνή προστασία ή να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή. Μία από τις εκατοντάδες τραγωδίες συνέβη τον Οκτώβριο του 2013 στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα όπου 366 μετανάστες πνίγηκαν στη θάλασσα. Στην αρχή του 2014 12 άνθρωποι (μικρά παιδιά και γυναίκες) χάθηκαν κοντά στο ελληνικό νησί Φαρμακονήσι. Η Ευρώπη δε μπορεί να εθελοτυφλεί σε αυτά τα γεγονότα.

Η Κάριτας εκτίμησε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ψήφισμα το οποίο υπογραμμίζει ότι “η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει ορισμένα εργαλεία, όπως είναι ο Κώδικας Θεωρήσεων και ο Κώδικας Συνόρων του Σένγκεν, που καθιστούν δυνατό να χορηγηθεί ανθρωπιστική βίζα” και ότι "η νόμιμη είσοδος στην ΕΕ είναι προτιμότερη από μια πιο επικίνδυνη παράνομη είσοδο, πράγμα που θα μπορούσε να συνεπάγεται τον κίνδυνο διακίνησης ανθρώπων και την απώλεια των ανθρώπινων ζωών". Επίσης, η Ειδική ομάδα «Μεσόγειος» έχει δημιουργηθεί για να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια ζωών.

Χρειαζόμαστε κάποια εργαλεία, τα οποία να αποτελούν τη "μια και έξω απάντηση" από το "η ΕΕ βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και την απτή υποστήριξη", όπως η Cecilia Malmström δήλωσε κατά τη δημιουργία της Ειδικής Ομάδας «Μεσόγειος».

          Ο Πάπας Φραγκίσκος, πρόσφατα, δήλωσε:

          «Το να δουλεύουμε μαζί, για έναν καλύτερο κόσμο, προϋποθέτει ότι η μία χώρα βοηθάει την άλλη σε ένα πνεύμα προθυμίας και εμπιστοσύνης, χωρίς την ανύψωση ανυπέρβλητων εμποδίων. Μία καλή συνεργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή ενθάρρυνσης για τους κυβερνητικούς ηγέτες που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές ανισορροπίες και μία άναρχη παγκοσμιοποίηση, που αποτελούν κάποιες από τις αιτίες των μεταναστευτικών κινήσεων, των οποίων τα άτομα είναι περισσότερο θύματα παρά πρωταγωνιστές. Καμία χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της τις δυσκολίες που συνδέονται με το φαινόμενο αυτό, το οποίο είναι σήμερα τόσο διαδεδομένο ώστε να επηρεάζει όλες τις ηπείρους με τη διπλή κίνηση μετανάστευσης και αποδημίας».

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Εορτή της Γέννησης του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή

Επόμενο Άρθρο

Το Άγιο Χρίσμα στη Σάμο

You might be interested in …

Συνάντηση του Δ.Σ. της Κάριτας Αθήνας με το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Ολλανδίας

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτας Αθήνας είχε το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Ολλανδίας (Council of Churches in the Netherlands) με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας που είχε ως θέμα τον […]

Διαγωνισμός Φωτογραφίας:  «Η Γη που Μοιραζόμαστε» 

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του πλανήτη μας που είναι το «κοινό μας σπίτι» και οφείλουμε να μοιραζόμαστε τους πόρους της γης. Γι’ αυτό ως Κάριτας, συνειδητοποιούμε ότι τα πάντα βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση με […]