22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι μεταναστευτικοί νόμοι πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων

caritas-evl
caritas-evl

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

 

Οι μεταναστευτικοί νόμοι πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων


            Από 16 ως 18 Μαΐου 2012, οι οργανώσεις της Κάριτας των χωρών της Μεσογείου συναντήθηκαν στο ετήσιο συνέδριο MigraMed στο Κάλιαρι της Ιταλίας για να συζητήσουν τα τρέχοντα ζητήματα που επηρεάζουν έντονα τη ζωή των μεταναστών.

            Όλες οι εκπροσωπούμενες οργανώσεις εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ που επικεντρώνονται κυρίως στην επαναπροώθηση, στην απέλαση, στον έλεγχο των συνόρων και στην ποινικοποίηση των μεταναστών, ενώ θα έπρεπε να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύουν τη ζωή των ατόμων που έχουν ανάγκη. Αυτές οι περιοριστικές πολιτικές της ΕΕ αναγκάζουν τους ανθρώπους να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια, δημιουργούν μετανάστευση χωρίς κανόνες   και, τελικά, αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

            Η Κάριτας καλεί την ΕΕ να απέχει από πολιτικές που ευνοούν την παράνομη μετανάστευση, να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, καθώς και να ενεργοποιήσει νόμιμους διαύλους μετανάστευσης και ρεαλιστικές μεταναστευτικές πολιτικές.

            Η Κοινωνική Διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας υποστηρίζει το δικαίωμα των ανθρώπων να αναζητούν μια καλύτερη ζωή, με ειρήνη, μακριά από τον τόπο της καταγωγής τους, όπως επίσης και το δικαίωμα να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στη χώρα καταγωγής τους. Επιπλέον, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο αναγνωρίζουν το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να εγκαταλείψει μία χώρα, περιλαμβανομένης και της δικής του, το δικαίωμα     να επιστρέψει στη χώρα του, το δικαίωμα να ζητήσει και να του παρασχεθεί άσυλο καθώς και την αρχή της μη επαναπροώθησης.

            Είναι ντροπή το γεγονός ότι σε έναν κόσμο με αφθονία αγαθών, βλέπουμε ακόμα ανθρώπους να διακινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, διασχίζοντας τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την ανθρώπινη εμπορία. Οι μαζικές επιχειρήσεις ελέγχου συνόρων από την ΕΕ αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν επικίνδυνες διόδους εισόδου, όντας θύματα λαθρεμπόρων και δουλεμπόρων.

            Επιπλέον η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ βασίζεται στη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης : πρώην χώρες διέλευσης ( κυρίως οι χώρες της Βόρειας Αφρικής ) έγιναν, παρά τη θέλησή τους, οι χώρες προορισμού των μεταναστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μετανάστες να αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις και τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται σε αυτές τις χώρες.

            Η Κάριτας καταδικάζει επίσης την ποινικοποίηση της μετανάστευσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι μετανάστες κρατούνται σε τακτική βάση και χωρίς κατάλληλη εξέταση της αναλογικότητας της κράτησης σε κάθε περίπτωση. Η Κάριτας πιστεύει ακράδαντα ότι η κράτηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ότι άλλες εναλλακτικές μέθοδοι της κράτησης θα πρέπει να προτιμούνται.

            Η πολιτική της ΕΕ που εστιάζεται στην επιστροφή στις χώρες προέλευσης δεν είναι ούτε ανθρώπινη, ούτε αποτελεί βιώσιμη λύση. Ευρισκόμενη δίπλα στους μετανάστες, έχοντας την εμπειρία χιλιάδων εργαζομένων και εθελοντών της, η Κάριτας υποστηρίζει με θέρμη ότι η επιστροφή δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

            Η επιστροφή θα πρέπει να έχει ως στόχο να βοηθήσει τον επιστρέφοντα να επανενταχθεί στη χώρα προέλευσής του.

            Ως εκ τούτου, οι οργανώσεις Κάριτας στην περιοχή της Μεσογείου και η Κάριτας Ευρώπα (Caritas Europa) καλούν την ΕΕ :

1.         Να απέχει από πολιτικές που ευνοούν την παράνομη μετανάστευση και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, ενεργοποιώντας νόμιμους διαύλους μετανάστευσης και ρεαλιστικές μεταναστευτικές πολιτικές.

2.         Να απέχει από την κράτηση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Η κράτηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Άλλες λύσεις, εναλλακτικές της κράτησης θα πρέπει να προτιμούνται.

3.         Να βεβαιωθεί ότι στο πλαίσιο του πολυετούς οικονομικού πλαισίου 2014-2020, τα κεφάλαια που διατίθενται δεν θα εστιάζονται μόνο στην επαναπροώθηση και τη διαχείριση των συνόρων.

4.         Να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συμμετέχουν στην επανεγκατάσταση προσφύγων με την υποστήριξη του κοινού Ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Το θέμα της επόμενης Π.Η.Ν. του Ρίο ντε Τζανέιρο

Επόμενο Άρθρο

Η Γιορτή της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, στην Ξινάρα Τήνου

You might be interested in …

Η Κάριτας Αθήνας δίπλα στους αστέγους τις γιορτινές ημέρες

  Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς είναι συνυφασμένες με χαμόγελα, τραγούδια, δώρα και γιορτινά τραπέζια. Συνήθειες που λείπουν στους άστεγους συνανθρώπους που συναντάμε στους δρόμους της Αθήνας. Η εθελοντική ομάδα της Κάριτας Αθήνας […]

Δράσεις της Κάριτας Ελλάς στη Μάνδρα Αττικής

Άλλη μία σημαντική δράση στη Μάνδρα Αττικής ανέλαβε η Καθολική Εκκλησία μέσω της Κάριτας Ελλάς, θέτοντας στη διάθεση των τοπικών φορέων δύο εκσκαφείς, που συνδράμουν στην προσπάθεια απομάκρυνσης από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις […]

Kοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Κάριτας Αθήνας

Σε μία ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για το προσωπικό, τα μέλη, τους συνεργάτες, τους εθελοντές των ενοριακών Κάριτας και του Τομέα Προσφυγικού Έργου, ως […]