22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού κατά την χειροτονία του Διακόνου Παύλου Ιωάννη Σινιγάλια

23η ΚΥΡΙΑΚΗ του Έτους – γ’ κύκλος

 

Όποιος δεν μισεί !

 

Ο Ιησούς Χριστός, που μας λέει: «εγώ είμαι η αλήθεια», αρχίζει σήμερα τη διδασκαλία του με τα λόγια: «Αν κάποιος έρχεται σ’ εμένα», αν κάποιος θέλει να είναι μαθητής μου, να είναι χριστιανός, «και δεν μισεί…, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου».

Παράξενο αυτό το ρήμα: να μισούμε! Γιατί να μισούμε τους συγγενείς μας; ακόμα και τη ζωή μας; Ο ευαγγελιστής Ματθαίος χρησιμοποιεί μια άλλη έκφραση, που μας βοηθάει να καταλάβομε καλύτερα: «αν κάποιος αγαπάει πατέρα ή μητέρα κλπ. παραπάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μένα».

Η λέξη «μισώ» είναι ένας εβραϊσμός, μια έκφραση εβραϊκή. Δεν σημαίνει το μίσος, αλλά την απόσπαση, την απόσταση που πρέπει να έχομε: η καρδιά μας να μένει ξεκολλημένη από εκείνη τη συναισθηματική προσκόλληση σε πρόσωπα και πράγματα που αγαπάμε. Γιατί άραγε;

֍  ֍  ֍

Για να το καταλάβομε, μας είπε ο Ιησούς μια παραβολή: κάποιος θέλει να χτίσει έναν πύργο, ένα πολύ μεγάλο κτίριο, που κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα απλό σπίτι. Επειδή κοστίζει πολύ, πρέπει από την αρχή που το αποφασίζει να εξασφαλίσει ότι έχει τα απαραίτητα χρήματα για να τελειώσει. Τι να το κάνει να έχει ένα κτίριο μισοτελειωμένο, χωρίς να μπορεί να κατοικήσει; Άδικα θα έχει κουραστεί, άδικα θα έχει ξοδέψει τόσο πολλά χρήματα!

Έτσι είναι και ο άνθρωπος που θέλει να ακολουθήσει στη ζωή του τον Χριστό, αυτός που θέλει να είναι χριστιανός. Κοστίζει ακριβά να είναι κανείς χριστιανός, και πρέπει να κάνει από την αρχή τους λογαριασμούς του. Γιατί; Διότι: γίνομαι χριστιανός, σημαίνει θέλω να πετύχω ένα στόχο, θέλω να μπω στη βασιλεία του Θεού, θέλω να σωθώ. Γι’ αυτό ακολουθώ τον Χριστό.

Αλλά για να ακολουθώ τον Χριστό, δεν αρκεί να κουνώ τα πόδια μου και να περπατάω, όπως ο κόσμος που περπατούσε πίσω από τον Χριστό. Πρέπει να ζω με ένα συγκεκριμένο τρόπο: πρέπει «να μισώ πατέρα, μητέρα, σύζυγο, παιδιά, ακόμη και τη ζωή μου». Γιατί αυτό;

Ας κοιτάξομε τον Χριστό. Αν ήταν προσκολλημένος στη μητέρα του, τότε, όταν έβλεπε ότι πρόκειται να τον σκοτώσουν, θα έλεγε: «Πατέρα, αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ. Πού θα αφήσω τη μητέρα μου, χωρίς προστασία στα γεράματά της; Δεν δέχομαι να θυσιαστώ».

Αλλά και η Παναγία, αν ήταν προσκολλημένη στο Γιο της, περισσότερο από ό,τι στον Θεό, θα έλεγε: «Θεέ μου, μέχρι τώρα έκανα το θέλημά σου. Αλλά αυτό που ζητάς τώρα, να δεχτώ να χάσω τον γιο που μου έδωσες, ε, αυτό δεν το αντέχω. Αρνούμαι να το δεχτώ».

Ας μεταφέρομε αυτά τα παραδείγματα στις δικές μας καθημερινές δυσκολίες, και θα καταλάβομε τι σημαίνει «μισώ», τι σημαίνει «δεν είμαι προσκολλημένος». Είναι πολύ εύκολο να είμαστε χριστιανοί λέγοντας προσευχές και συμμετέχοντας στη Λειτουργία την Κυριακή, ή σπουδάζοντας θεολογία για να γίνομε ιερείς.

Αλλά όταν το θέλημα του Θεού μας ζητάει παραπάνω από ό,τι εμείς σχεδιάζομε για τη ζωή μας, τότε αυτός που «δεν μισεί», αυτός που είναι προσκολλημένος στους οικογενειακούς δεσμούς, και στην περιουσία του, και στη ζωή του, θα πει εμπρός στα δύσκολα: «Θεέ μου, μέχρι τώρα ακολουθούσα το Ευαγγέλιο, αλλά από δω και πέρα δεν μπορώ να προχωρήσω. Τώρα θα κάνω αυτό που κάνουν και οι άλλοι: θα βολευτώ στη ζωή μου, αποφεύγοντας τα δύσκολα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι άρχισα να χτίζω το κτίριο μια ζωής χριστιανικής, και τώρα το εγκαταλείπω: το αφήνω ατελείωτο. Εγκαταλείπω την προσπάθεια να μπω στην αιώνια ζωή. Διότι: είμαι χριστιανός, σημαίνει αγωνίζομαι να αποκτήσω αυτό που κέρδισε ο Χριστός για μένα.

Ο Χριστός όμως το κέρδισε: εκπληρώνοντας τη δική του αποστολή, μένοντας πιστός στο θέλημα του Πατέρα του, μέχρι που δέχτηκε και τον μαρτυρικό και άδικο θάνατο. Ο Χριστός έχτισε ένα πύργο για όλη την ανθρωπότητα, και τον τελείωσε με τον θάνατο με την ανάστασή του, και τον επίπλωσε με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος.

Και τώρα μας λέει: εσείς θέλετε να μπείτε σ’ αυτό τον πύργο, στη Βασιλεία των ουρανών; Την πόρτα σάς την άνοιξα εγώ. Αλλά η πόρτα είναι στενή και ο δρόμος για τον πύργο δύσβατος. Θέλετε να αγωνιστείτε και εσείς, για να γίνετε κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού; Θέλετε να μεταστραφείτε; Θέλετε να περάσετε από τη στενή πόρτα, δηλαδή από τις δυσκολίες της πιστότητας;

Αν θέλετε, ξεκολλήστε την καρδιά σας από όλα όσα σας κρατούν δεμένους, από αυτά που δεν σας αφήνουν να κάνετε με όλη την καρδιά σας το θέλημα του Θεού.

«Όποιος από σας δεν απαρνείται τα πάντα, και τους συγγενικούς δεσμούς και τη  ζωή του, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου».

֍   ֍   ֍

Είμαι βέβαιος, αγαπητέ Παύλο-Ιωάννη, ότι πολλές φορές μέχρι τώρα ένιωσες πόσο είναι αληθινά αυτά τα λόγια του Χριστού. Και όσες φορές θέλησες να ακολουθήσεις το θέλημα του Θεού, το καθήκον σου, θα ένιωσες την ειρωνεία των ανθρώπων που συμβιβάζονται.

Η ζωή του λαϊκού δεν είναι πιο εύκολη από τη ζωή του χειροτονημένου. Άλλωστε ο Χριστός σε λαϊκούς μιλούσε, και έλεγε «όποιος δεν μισεί, όποιος είναι προσκολλημένος σε πρόσωπα και πράγματα, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου».

Τώρα, όμως, που δέχτηκες την κλήση του Χριστού, και αποφάσισες να τον υπηρετήσεις ως διάκονος με όλες σου τις δυνάμεις, στο πρόσωπο των αδελφών σου μέσα στην Εκκλησία, τώρα, αυτή την ανάγκη της αποκόλλησης από τον εαυτό σου, για να δωρίσεις τον εαυτό σου στους άλλους, θα τη νιώθεις κάθε μέρα.

Καταφύγιό σου θα είναι ο Χριστός, και μεσίτρια η αγία Μητέρα του, που στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος, ολοκλήρωσαν τον πύργο τους, και τώρα απολαμβάνουν τη Βασιλεία των ουρανών, και μας περιμένουν να ενωθούμε μαζί τους.

Ο Κύριος που σε κάλεσε, να ενισχύει και εσένα, και όλους τους πιστούς που θα υπηρετήσεις!                                      ●●●

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη στο Γηροκομείο του Τίμιου Σταυρού

Επόμενο Άρθρο

Σύρος: Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης

You might be interested in …

Ομιλία του σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην ενορία του Αγίου Παύλου [14.04.19]

Ε’ ΚΥΡΙΑΚΗ Τεσσαρακοστής, κύκλος Γ’   Πώς γίνονται καινούργια;   Ακούσαμε στην αρχή να θυμίζει ο Θεός, με το στόμα του προφήτη, στον τότε λαό του τον Ισραήλ, τη θαυμαστή του επέμβαση, όταν ο λαός […]

«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο απόηχός της στον κόσμο της ανατολής και της δύσης» του κ. Σπύρου Π. Γαούτση

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Αθήνα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 ‘Ή Ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο απόηχός της στον κόσμο της ανατολής και της δύσης”

Τελετή επίδοσης Τιμητικού Αφιερωματικού Τόμου με τίτλο Ministerium Historiae. Παρουσίαση του τιμώμενου π.Μάρκου Φώσκολου από την κ. Μαρία Σικ

Για να ξεκινήσω θα δανειστώ για την περίσταση δυο στίχους από την Έρημη Χώρα του Τ.Σ Έλλιοτ σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη: Όταν μετρώ, είμαι μονάχα εγώ και συ μαζί μου Μα όταν κοιτάζω εμπρός τον […]