6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας ευλογεί τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό γαστρονομίας για άτομα με αναπηρία

Μετά την ευλογία του πάπα Φραγκίσκου προς τους διαγωνιζόμενους στο «Cupid’s Spoon Europe», ο Vedran Habel, πρόεδρος του Συλλόγου UNUO, μίλησε στο vativannews περιγράφοντας τη χαρά των συμμετεχόντων στον πρώτο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γαστρονομίας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για όσους κάτι τους θυμίζει το όνομα του διαγωνισμού και του διοργανωτή. Ναι, πρόκειται για τον ίδιο διαγωνισμό που στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Ι. Ναού Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, με την συμμετοχή πολλών και άξιων διαγωνιζόμενων.

Αν θέλετε να θυμηθείτε τις στιγμές εκείνες υπάρχουν σχετικά βίντεο στο κανάλι του Αγίου Διονυσίου στο Youtube.

Στον χαιρετισμό του προς τους Κροάτες πιστούς, ο Πάπας είπε: «Χαιρετίζω θερμά όλους τους προσκυνητές από την Κροατία, ιδιαίτερα τους νικητές του γαστρονομικού διαγωνισμού από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε ο σύλλογος UNUO στο Ζάγκρεμπ».

Το «Cupid’s Spoon Europe» είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός διαγωνισμός γαστρονομίας για άτομα με ειδικές ανάγκες και παιδιά χωρίς κατάλληλη γονική φροντίδα.

Ο διαγωνισμός διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2023. Εργαστήρια και διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν σε 24 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Lviv στην Ουκρανία.

Όλοι οι εθνικοί νικητές συγκεντρώθηκαν στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας για τον ευρωπαϊκό τελικό στις αρχές Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τη Ρώμη και το Βατικανό για να παρακολουθήσουν τη Γενική Ακρόαση του Πάπα και να λάβουν την Αποστολική Ευλογία του.

Η ευλογία του Πάπα ήταν το επιστέγασμα του διαγωνισμού

«Πρόκειται για τον πρώτο τέτοιου είδους διαγωνισμό στον κόσμο, όπου τα άτομα με διάφορα είδη αναπηρίας, όπως το σύνδρομο Down, ο αυτισμός, η σωματική αναπηρία ή το πρόβλημα όρασης, μπορούν να δείξουν τι είναι ικανά να κάνουν, παρασκευάζοντας φαγητό και ποτό. Ήρθαμε στην Γενική Ακρόαση στη Ρώμη, επειδή αυτό είναι το επιστέγασμα ολόκληρου του διαγωνισμού», είπε ο Vedran Habel, πρόεδρος του Συλλόγου UNUO.

Μιλώντας στο Vatican News, ο κ. Habel πρόσθεσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται στη Ρώμη.

«Είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι και αυτό τους δίνει κίνητρο να υποστηρίξουν και άλλα άτομα με αναπηρία να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διαγωνισμό. Αν θέλουν να είναι μέρος της κοινωνίας, πρέπει να είναι ορατοί και τώρα θα εργαστούν περισσότερο για να συμπεριλάβουν όλους σε αυτόν τον διαγωνισμό», είπε, καλώντας όλους να εργαστούν για την ισότητα των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία.

Δώρο για τον Πάπα

Οι εκπρόσωποι της UNUO χάρισαν στον Πάπα Φραγκίσκο μια μασκότ από το Cupid’s Spoon Europe. Μας έδωσε την ευλογία του και μας ευχαρίστησε για τη μασκότ. «Μας είπε ότι πρόκειται για μια απίστευτη πρωτοβουλία και μας έδωσε στήριξη σε αυτό που κάνουμε», δήλωσε ο κ. Habel και εξήγησε ότι η μασκότ του Cupid’s Spoon Europe είναι η μασκότ όλων των ατόμων με αναπηρία.

Η καλή πρακτική εξαπλώνεται από την Κροατία στην υπόλοιπη Ευρώπη

Η UNUO έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση, ιδίως στη γαστρονομία, των ατόμων με αναπηρία, των παιδιών χωρίς επαρκή γονική φροντίδα και των παιδιών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα κατάρτισης και διαγωνισμού μαγειρικής για νέους και ενήλικες με αναπηρία στην Κροατία. Στόχος τους ήταν να βελτιώσει τις πιθανότητες απασχόλησης των συμμετεχόντων, καθώς και να τους δώσει μεγαλύτερη προβολή και να υποστηρίξει την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία.

Το έργο είχε επίσης αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων που αποφάσισαν να ξεκινήσουν ανεξάρτητη διαβίωση.

Δεδομένου ότι το έργο σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Κροατία, οι εμπνευστές του αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό έργο, με τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη. Έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός διαγωνισμός γαστρονομίας για άτομα με αναπηρία και παιδιά χωρίς κατάλληλη γονική φροντίδα.

Το έργο υποστηρίχθηκε από τον Αποστολικό Νούντσιο στην Κροατία, Αρχιεπίσκοπο Giorgio Lingua, ο οποίος ήταν παρών στους διαγωνισμούς και στις συναντήσεις με τους νέους.

Η κροατική Caritas και άλλα ιδρύματα της Καθολικής Εκκλησίας στην Κροατία, καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Κροατίας και πολλές κροατικές πρεσβείες σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Αγία Έδρα, υποστήριξαν το έργο με διάφορους τρόπους.

Προηγούμενο Άρθρο

Σύνοδος. Προσευχή για τα θύματα του πολέμου και η φωνή όσων σώζουν ζωές στη θάλασσα

Επόμενο Άρθρο

Μια Σύνοδος High-tech

You might be interested in …

Tο μυστήριο με το αποκαθηλωμένο χέρι

Όπως επανέλαβε ο Άγιος Πατέρας, αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που οι προσευχές γίνονται πιο έντονες ζητώντας από τον Θεό να μας ελευθερώσει από τον κορωνοϊό, ας κοιτάζουμε πιο συχνά τον Εσταυρωμένο. Ας στρέψουμε τις σκέψεις […]