22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας θα δημοσιεύσει νέα εγκύκλιο για την Ιερά Καρδία

Το Βατικανό ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου την ημερομηνία δημοσίευσης και τον τίτλο της νέας εγκυκλίου του Πάπα Φραγκίσκου, «Dilexit Nos» («Μας αγάπησε»), μια εγκύκλιο για την ανθρώπινη και θεϊκή αγάπη της Ιεράς Καρδίας του Ιησού.

Η εγκύκλιος, η οποία θα κυκλοφορήσει στις 24 Οκτωβρίου, εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά από τον Πάπα στις 5 Ιουνίου, την παραμονή του μεγάλου προσκυνήματος στο Paray-le-Monial, με αφορμή την 350ή επέτειο της ευλάβειας στη Γαλλία.

Ο Πάπας ακολουθεί τα βήματα πολλών προκατόχων του που έχουν γράψει για τη συγκεκριμένη πνευματικότητα. Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού χρονολογείται από τον πρώιμο Μεσαίωνα, αλλά αναπτύχθηκε σημαντικά τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερα μετά τα οράματα της Αγίας Μαργαρίτας Μαρίας Αλακόκ στις 27 Δεκεμβρίου 1673 και τον Ιούνιο του 1675. Η μοναχή και ο Ιησουίτης πνευματικός της, Claude la Colombière, αφιέρωσαν όλες τους τις προσπάθειες για την προώθηση της ευλάβειας.

Μια ευλάβεια που διατρέχει τρεις αιώνες

Στο γύρισμα του 17ου και του 18ου αιώνα, η Ιερή Καρδιά έγινε αντικείμενο έντονων θεολογικών συζητήσεων μεταξύ Ιησουιτών και Γιανσενιστών, ιδίως σχετικά με τον πνευματικό ρόλο των εικόνων και την Ενσάρκωση. Η Ρώμη παρενέβη για πρώτη φορά το 1765, όταν ο Πάπας Κλήμης ΙΓ΄ καθιέρωσε την εορτή της Ιεράς Καρδίας.

Η ευλάβεια αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε παπική βούλα στις 28 Αυγούστου 1794, στο Auctorem Fidei, που δημοσιεύθηκε από τον Πίο ΣΤ΄. Την εποχή της έκδοσής της, το σύμβολο της Ιεράς Καρδίας είχε λάβει πολιτική διάσταση, καθώς οι βασιλικές φατρίες το υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βεντέ.

Το 1856, ο Πάπας Πίος Θ΄ κατέστησε την εορτή της Ιερής Καρδιάς παγκόσμια, για να εορτάζεται την τρίτη Παρασκευή μετά την Πεντηκοστή. Ο ίδιος Πάπας ανακήρυξε Αγία την Μαργαρίτα Μαρία Alacoque στις 18 Αυγούστου 1864. Στις 25 Μαΐου 1899, ο Πάπας Λέων ΙΓ΄ δημοσίευσε την εγκύκλιο Annum Sacrum, μια εγκύκλιο αφιερωμένη στην ευλάβεια της Ιεράς Καρδίας, αφιερώνοντας κάθε ανθρώπινο ον σε αυτήν. Δημοσίευσε επίσης προσευχές που πρέπει να απαγγέλλονται μετά από κάθε Λειτουργία, γνωστές ως «Λεοντινές» προσευχές και εγκρίθηκαν από τον διάδοχό του, Πάπα Πίο Ι΄. Μεταξύ αυτών είναι το Cor Jesus Sacratissimus, μια προσευχή προς την Ιερή Καρδιά.

Στις 8 Μαΐου 1928, ο Πάπας Πίος ΙΑ’ δημοσίευσε την εγκύκλιο Miserentissimus Redemptor για να αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό για την ευλάβεια και να αποσαφηνίσει τη θεολογική της σημασία. Στις 29 Ιανουαρίου 1929, επισημοποίησε ένα νέο λειτουργικό τυπικό ειδικά αφιερωμένο σε αυτή την πνευματικότητα και ανύψωσε την εορτή της Ιεράς Καρδίας στο βαθμό της πανήγυρης.

Στις 15 Μαΐου 1956, ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ δημοσίευσε το Haurietis Aquas για να αντικρούσει τις νέες αντιρρήσεις για την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία και να την εναρμονίσει με την ιδέα ότι η εκκλησία είναι το μυστικό σώμα του Χριστού. Ωστόσο, από τη μεταπολεμική περίοδο παρατηρείται μια μείωση της πρακτικής της.

international.la-croix.com /religion/pope-to-publish-new-encyclical-on-the-sacred-heart

Προηγούμενο Άρθρο

Νέα έκκληση για ειρήνη από τον Πάπα Φραγκίσκο

Επόμενο Άρθρο

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

You might be interested in …

Βατικανό: Ο Πάπας θεσμοθετεί το «Ίδρυμα Van Thuan»

Η απόφαση του πάπα Φραγκίσκου να δημιουργηθεί από 3-7-2023, το « Ίδρυμα Van Thuam», καταργώντας δύο παρεμφερή ιδρύματα και μεταφέροντας την περιουσία τους στο νέο, δείχνει πόσο ζωντανή παραμένει η μνήμη του βιετναμέζου ιεράρχη, πρώην […]

Saluto_al_Papa_2012

«Η Ιεραποστολή της Εκκλησίας προς τους λαούς, αποτελεί το πρότυπο του Νέου Ευαγγελισμού»

    «Η Ιεραποστολή της Εκκλησίας προς τους λαούς, αποτελεί το πρότυπο του Νέου Ευαγγελισμού».                 Αυτό ήταν το θέμα της εβδομάδας ποιμαντικού σχεδιασμού του Συμβουλίου των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων που έλαβαν χώρα στη Ρώμη […]

Hμερίδα με θέμα Θρησκεία και Πολιτική στην Ευρώπη (16ος-17ος αιώνας)

Πρόσκληση   Το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και   Tο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών   Σας προσκαλούν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα Θρησκεία και Πολιτική στην Ευρώπη (16ος-17ος αιώνας) […]