20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας και ο Γάλλος Πρόεδρος συζήτησαν την αντιμετώπιση της πανδημίας

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Γάλλος Πρόεδρος είχαν τηλεφωνική συνομιλία με θέμα την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία κορωνοϊού και την ανάγκη μείωσης του χρέους στις φτωχές χώρες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να εκφράσει την εγγύτητα και την υποστήριξή του στη Γαλλία, όπου ο covid-19 είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 20.000 ζωές.

Το προεδρικό γραφείο ανέφερε ότι ο Πάπας και ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου 45 λεπτά την Τρίτη (21 Απριλίου) το απόγευμα. Ενώ ο Πάπας αναγνώρισε «τις εποικοδομητικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Γαλλία σε διεθνές επίπεδο μετά την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας δεν εξέδωσε κάποια δήλωση σχετικά με την συνομιλία, όπως είναι η πάγια τακτική του όσον αφορά στις ιδιωτικές συνομιλίες του Πάπα. Η ενημέρωση προήλθε από το γραφείο του προέδρου Μακρόν, που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης για την ανάγκη παγκόσμιας κατάπαυσης του πυρός σε όλες τις συγκρούσεις.

 

Παγκόσμια εκεχειρία και ελάφρυνση του χρέους

Αυτό αντικατοπτρίζει την έκκληση που έκανε ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια του μηνύματος Urbi et Orbi της Κυριακής του Πάσχα, στο οποίο είχε πει: «Είθε ο Χριστός, η ειρήνη μας, να φωτίσει όλους όσους φέρουν την ευθύνη συγκρούσεων, ώστε να έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν την έκκληση για άμεση παγκόσμια εκεχειρία σε όλες τις γωνιές του κόσμου».

Σε αυτό το μήνυμα, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε επίσης στον κόσμο ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αδιαφορία, εγωκεντρισμό ή διαίρεση και προσέθεσε: «Είθε όλα τα έθνη να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις μεγαλύτερες ανάγκες των περιστάσεων με μείωση, αν όχι με διαγραφή, του χρέους που επιβαρύνει τους ισολογισμούς των φτωχότερων χωρών».

Αυτή την έκκληση επανέλαβε και ο Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε τη πιθανότητα ακύρωσης του χρέους των αφρικανικών χωρών , ώστε να τις βοηθήσει στον αγώνα τους ενάντια στον ιό Covid-19 και στις εκτεταμένες συνέπειές του. Και σε ευθυγράμμιση με τον Πάπα, ο Μακρόν ζήτησε ενότητα για την καταπολέμηση του ιού.

Με πάνω από 20.000 θανάτους, η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Το γραφείο του Προέδρου ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σύγκλιση των απόψεών τους για τα θέματα αυτά. Στην αρχή της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Εμμανουήλ Μακρόν φέρεται να ανανέωσε  την πρόσκλησή του στον Πάπα να επισκεφθεί τη Γαλλία.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Την Ημέρα της Γης, ο πάπας Φραγκίσκος προτρέπει για αλληλεγγύη προς τους πιο ευάλωτους

Επόμενο Άρθρο

Μια όμορφη χειρονομία από τον Πάπα ανήμερα της ονομαστικής του εορτής

You might be interested in …

Βαρσοβία: Χιλιάδες συμμετείχαν στην Εθνική Πορεία για τη Ζωή

Χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη ζωή των αγέννητων παιδιών και την αντίθεσή τους στην επέκταση της πρόσβασης στις αμβλώσεις, καθώς συμμετείχαν στην Εθνική Πορεία για τη Ζωή της Πολωνίας την Κυριακή. Η […]

6ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ έκτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Εκκλησιακά κινήματα Πάπας και Επίσκοποι Συνιστά λοιπόν η Σύνοδος των Επισκόπων να εκτιμούμε αυτά τα χαρίσματα και να μην τα περιφρονούμε ούτε […]