Σε μήνυμά του προς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους επιχειρηματικούς παράγοντες και τις πολιτικές ηγεσίες να διασφαλίσουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ωφελεί όλους και θα παραμένει συνδεδεμένη με την αλληλεγγύη.
Οι γίγαντες των επιχειρηματικών παραγόντων και της πολιτικής συναντιούνται αυτή την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, με θέμα: «Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη» (Rebuilding Trust).
Για να υπενθυμίσει στους παγκόσμιους ηγέτες το καθήκον τους απέναντι σε όλη την ανθρωπότητα, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα μήνυμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2024, το οποίο διάβασε την Τρίτη ο καρδινάλιος Peter Turkson και δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Στο μήνυμά του, ο Πάπας αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι να εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη για όλους.
«Ελπίζω», γράφει, «ότι οι συμμετέχοντες στο φετινό Φόρουμ θα έχουν κατά νου την ηθική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς για την καταπολέμηση της φτώχειας, την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας και την αναζήτηση μιας ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών».
Διεθνής αστάθεια
Ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι η συνάντηση του Νταβός πραγματοποιείται φέτος σε «ένα πολύ ανησυχητικό κλίμα διεθνούς αστάθειας».
Το Φόρουμ, πρόσθεσε, προσφέρει την ευκαιρία στους παγκόσμιους ηγέτες να διερευνήσουν καινοτόμους τρόπους για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου και τους προέτρεψε να βρουν τρόπους για την προώθηση της «κοινωνικής συνοχής, της αδελφοσύνης και της συμφιλίωσης» μεταξύ όλων των ανθρώπων.
Ο Πάπας εξέφρασε τη λύπη του για τους πολέμους και τις παρατεταμένες συγκρούσεις που πλήττουν πολλά μέρη του κόσμου, πολλές από τις οποίες προκαλούν θάνατο και καταστροφή μεταξύ των αμάχων.
«Η ειρήνη για την οποία λαχταρούν οι λαοί του κόσμου μας δεν μπορεί παρά να είναι ο καρπός της δικαιοσύνης», είπε. «Κατά συνέπεια, απαιτεί κάτι περισσότερο από τον απλό παραμερισμό των μέσων του πολέμου- απαιτεί την αντιμετώπιση των αδικιών που αποτελούν τις βαθύτερες αιτίες των συγκρούσεων».
Αύξηση των ανισοτήτων
Αναφερόμενος στις αιτίες των συγκρούσεων, ο Πάπας επεσήμανε την εξάπλωση της πείνας και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ακόμη και όταν σε ορισμένα μέρη του κόσμου σπαταλώνται τρόφιμα και λίγοι εκλεκτοί πλουτίζουν από τις εξορυκτικές βιομηχανίες.
Καταδίκασε επίσης την «εκτεταμένη εκμετάλλευση ανδρών, γυναικών και παιδιών που αναγκάζονται να εργάζονται για χαμηλούς μισθούς και στερούνται πραγματικών προοπτικών προσωπικής ανάπτυξης και επαγγελματικής εξέλιξης».
«Πώς είναι δυνατόν», αναρωτήθηκε, «στον σημερινό κόσμο οι άνθρωποι να εξακολουθούν να πεθαίνουν από την πείνα, να υφίστανται εκμετάλλευση, να καταδικάζονται σε αναλφαβητισμό, να στερούνται βασικής ιατρικής περίθαλψης και να μένουν χωρίς στέγη;».
Ηθική πυξίδα
Η παγκοσμιοποίηση έχει μια βαθιά ηθική διάσταση, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη απαιτεί μια ηθική πυξίδα για να καθοδηγεί τις συζητήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της διεθνούς κοινότητας.
Κάλεσε τις επιχειρήσεις και τα κράτη να συνεργαστούν για την προώθηση «μακρόπνοων και ηθικά ορθών μοντέλων παγκοσμιοποίησης».
Η ανάπτυξη, είπε ο Πάπας, «πρέπει να συνεπάγεται την υποταγή της επιδίωξης της εξουσίας και του ατομικού κέρδους, είτε αυτό είναι πολιτικό είτε οικονομικό, στο κοινό καλό της ανθρώπινης οικογένειάς μας, δίνοντας προτεραιότητα στους φτωχούς, τους άπορους και εκείνους που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες καταστάσεις».
Η ανάπτυξη εξαπλώνεται σε όλους
Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους πολιτικούς να δώσουν προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή της προόδου, ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται σε οικονομικά μειονεκτική θέση να αποκομίσουν τα οφέλη της παγκόσμιας ανάπτυξης.
«Η αυθεντική ανάπτυξη πρέπει να είναι συνολική, να την μοιράζονται όλα τα έθνη και σε κάθε μέρος του κόσμου, αλλιώς θα υποχωρήσει ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν από συνεχή πρόοδο».
Πηγή: www.vaticannews.va /en/pope/news/2024-01/pope-francis-message-davos-world-economic-forum.html