21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας στο Σεράγεβο προτρέπει τους νέους να οικοδομήσουν μια πιο δίκαιη και ειρηνική κοινωνία

Ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους νέους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να είναι πρωταγωνιστές στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, αξιοπρεπούς και ειρηνικής κοινωνίας στη χώρα τους. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκδήλωσης της μονοήμερης επίσκεψής του στο Σεράγεβο, ο Πάπας άκουσε πολλούς καθολικούς και ορθοδόξους νέους, άνδρες και γυναίκες, να περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω των προκαταλήψεων, στην προώθηση μιας κουλτούρας διαλόγου και σεβασμού στην εθνικά διαιρεμένη χώρα.

 Όπως έκανε νωρίτερα το απόγευμα με τους ιερείς και τα μέλη των μοναχικών ταγμάτων στον καθεδρικό ναό του Σεράγεβο, ο Πάπας άφησε στην άκρη το κείμενο που είχε προετοιμάσει, και απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι νέοι για το πώς θα πρέπει να προσπαθήσουν να ζήσουν την πίστη τους στη σύγχρονη κοινωνία. Τους κάλεσε, ως την πρώτη μεταπολεμική γενιά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, να ενεργούν με εντιμότητα και ακεραιότητα, οικοδομώντας γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων και να  βοηθούν στην προώθηση ενός πολιτισμού ειρήνης.

Στο προετοιμασμένο κείμενό του, το οποίο δόθηκε, ο Πάπας λέει ότι ελπίζει οι νέες γενιές να προσφέρουν «πραγματικές προοπτικές για ένα αξιοπρεπές μέλλον» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποφεύγοντας έτσι αυτό που αποκαλείται «το θλιβερό φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης». Οι τοπικοί φορείς, όπως είπε, καλούνται να θέσουν σε εφαρμογή τα επίκαιρα και θαρραλέα σχέδια που θα βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Η τοπική Εκκλησία, είπε ο πάπας Φραγκίσκος, μπορεί να συμβάλει σε αυτό το ιδανικό μέσω ποιμαντικών έργων, ενώ, επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση των πολιτών και την ηθική συνείδηση ​​της νεολαίας. Η δέσμευση της Εκκλησίας είναι ήδη ορατή, είπε, κυρίως μέσα από το έργο των καθολικών σχολείων, τα οποία είναι ανοιχτά, όχι μόνο στους Καθολικούς, αλλά και σε μαθητές άλλων χριστιανικών κοινοτήτων και άλλων θρησκειών.

Παράλληλα με τις οικονομικές δυσκολίες και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, ο Πάπας μίλα ακόμα για την «κρίση ηθικών αξιών και την μειωμένη αίσθηση του σκοπού της ζωής» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μερικοί νέοι, λέει, μπορεί να ενδώσουν στον πειρασμό να φύγουν, ή να γίνουν εγωιστές, καταφεύγοντας στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ή σε ιδεολογίες που κηρύσσουν το μίσος και τη βία. Αυτές είναι πραγματικότητες που γνωρίζω καλά, πρόσθεσε, επειδή «δυστυχώς υπάρχουν και στο Μπουένος Άιρες, από όπου κατάγομαι». Αλλά ο Πάπας ενθάρρυνε τους νέους ακροατές του να αφήσουν τη δύναμη της χριστιανικής τους πίστης «να ανθίσει χωρίς φόβο», δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «σπείρουν τους σπόρους για μια πιο δίκαιη, αδελφική, φιλόξενη και ειρηνική κοινωνία». Επαινώντας τους για τις διαχριστιανικές και διαθρησκευτικές  προσπάθειές τους, ο πάπας Φραγκίσκος λέει ότι αν είναι ανοικτοί στον Χριστό, μπορούν να ξεπεράσουν την απαισιοδοξία, και να γίνουν, αντιθέτως, προφήτες και μάρτυρες της ελπίδας.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο διαθρησκειακός διάλογος είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη» και «καθήκον για όλους τους πιστούς».

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς

You might be interested in …

Η Αγία Θηρεσία του Βρέφους Ιησού μας διδάσκει την αγάπη και την εμπιστοσύνη στο έλεος του Θεού

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε μια νέα αποστολική παραίνεση με τίτλο “C’est la Confiance” («Είναι η εμπιστοσύνη»), αφιερωμένη στην Αγία Θηρεσία του Βρέφους Ιησού. «Η εμπιστοσύνη και μονάχα η εμπιστοσύνη μας οδηγεί στην αγάπη». Ήταν αυτά […]

Φραγκίσκος: χρειαζόμαστε μια «οικολογική μεταστροφή»

  Ο Πάπας αφηγείται την αλλαγή του οράματός του για τη δημιουργία σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται με τους Γάλλους Επισκόπους με θέμα την Εγκύκλιο «Δοξασμένος να ʼσαι». Μιλώντας εκτός κειμένου, επιβεβαιώνει την ανάγκη […]

Η αλληλογραφία του πάπα Φραγκίσκου

Ο κόσμος γράφει στον πάπα Φραγκίσκο: κάθε εβδομάδα φθάνουν στο Βατικανό σωροί από γράμματα. Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που αισθάνονται τον πάπα Φραγκίσκο κοντινό τους. Και γι’ αυτό από τις τέσσερεις άκρες του πλανήτη απευθύνονται […]