5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της COMECE καρδινάλιος Hollerich: «Καλούμε τους πολιτικούς να υιοθετήσουν πολιτικές υπέρ του λαού»

«Ελπίζω ότι αυτή η αναδυόμενη νέα Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή, με πολιτικές για τη ζωή των ανθρώπων, για τους πιο αδύναμους και τους φτωχότερους», αναφέρει ο καρδινάλιος  JeanClaude Hollerich, Πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχίων της Ε.Ε. (COMECE), στο μήνυμά του προς τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συγκροτείται υπό την ηγεσία της Ursula von der Leyen. Η Συνέλευση της COMECE, η οποία συγκέντρωσε στις Βρυξέλλες τους αντιπροσώπους όλων των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχίων της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε στις 25 Οκτωβρίου.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα των πολιτών της. Προς στήριξη των πιο φτωχών, δεσμευμένη να εφαρμόσει την Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη: ένα φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, γιατί «οι νέοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ευτυχισμένα, να έχουν μέλλον, όπως είχαμε και εμείς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο καρδ. Jean-Claude Hollerich, Αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου, σε μήνυμά του προς τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές και στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συγκροτείται υπό την προεδρία της Ursula von der Leyen.

 Ο καρδινάλιος, πρόεδρος της COMECE, η οποία εκπροσωπεί τις Συνόδους των Επισκοπών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του SIR και της M. Chiara Biagioni στο τέλος της Συνέλευσης των Ευρωπαίων Επισκόπων, μια συνάντηση που αφιερώθηκε στις μετεκλογικές προκλήσεις και τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επίσκοποι αφιέρωσαν μια ολόκληρη μέρα στα θέματα της βιωσιμότητας, του κλίματος και του τρόπου ζωής, υπό το πρίσμα της ολοκληρωμένης οικολογίας της Εγκυκλίου «Δοξασμένος Να’ Σαι» και σύμφωνα με την διδασκαλία του πάπα Φραγκίσκου που συμμετέχει ενεργά στην Σύνοδο για την Αμαζονία. Στους ομιλητές των πάνελ ήταν εκπρόσωποι της Caritas Europe, της CISDE, του Παγκόσμιου Καθολικού Κινήματος για το Κλίμα και της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Καθολικών Οικογενειών (FAFCE).

 Εξοχότατε, ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της νέας Επιτροπής;

 Ελπίζω ότι αυτή η αναδυόμενη νέα Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή, με πολιτικές για τη ζωή των ανθρώπων, για τους πιο αδύναμους και τους πιο φτωχούς. Στην Ευρώπη βλέπουμε τον φόβο των ελίτ. Δεν έχω τίποτα εναντίον των ελίτ ομάδων επειδή οι κοινωνίες τις χρειάζονται και αυτές. Αλλά αυτές οι ελίτ πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένες στην υπηρεσία. Αυτό σημαίνει να γνωρίζουν τι σκέφτονται οι άνθρωποι, τι βιώνουν καθημερινά. Κάποιος πρέπει να γνωρίζει τη ζωή και να μην αποσυνδεδεμένος από αυτή. Πράγματι, το πρόβλημα δεν είναι οι ελίτ ομάδες, αλλά η απόστασή τους από τη ζωή των ανθρώπων. Συνεπώς, ενθαρρύνω πολιτικές που σέβονται πλήρως την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, που δεν βασίζονται στα συμφέροντα των λίγων που είναι πλούσιοι.

 Τι σας ανησυχεί περισσότερο;

 Έχω πει πολλές φορές ότι ο λαϊκισμός είναι η κύρια ανησυχία μου. Δεν αναφέρομαι στην Ουγγαρία ή την Πολωνία. Ανησυχώ περισσότερο για τα πολιτικά κόμματα που και στις χώρες μας έχουν ρίζες στη φασιστική ή ναζιστική ιδεολογία.

Δεν πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ότι αυτές οι ιδέες οδήγησαν στο παρελθόν την Ευρώπη στην καταστροφή. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούν οι άνθρωποι να ψηφίζουν ξανά τα κόμματα αυτά.

 Τι σας κάνει να ελπίζετε;

 Η Ευρώπη ήταν κάποτε διαιρεμένη μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών. Η Ursula von der Leyen εκλέχθηκε και με τις ψήφους της Ανατολικής Ευρώπης. Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί θετικό στοιχείο, διότι μας επιτρέπει να δούμε ξανά την Ευρώπη ως ενιαίο σύνολο. Η νέα «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» είναι επίσης πηγή ελπίδας. Σίγουρα, είναι ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, και είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη ζωή στον πλανήτη μας. Όταν μιλάω για τη ζωή, αναφέρομαι στους νέους που έχουν το δικαίωμα να ζήσουν ευτυχισμένα, να έχουν ένα μέλλον όπως και εμείς είχαμε. Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί σημαντική πρόκληση που πλήττει τους φτωχούς, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους.

 Γιατί πρέπει να αναλάβει δράση η Ευρώπη;

 Διότι, ειδικά εδώ στην Ευρώπη, οι άνθρωποι έχουμε έναν τέτοιο τρόπο ζωής που ο πλανήτης μας δεν μπορεί πλέον να αντέξει. Ας πάρουμε τη χώρα μου ως παράδειγμα. Εάν όλοι είχαν τον ίδιο τρόπο ζωής με τους κατοίκους του Λουξεμβούργου, ακόμη και οι πόροι τεσσάρων ή πέντε πλανητών δεν θα αρκούσαν. Αλλά έχουμε μόνο έναν πλανήτη και ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζήσει σε αυτόν τον κόσμο. Επομένως, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.

 Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση; 

Μπορεί να διαπιστωθεί στον αυξανόμενο αριθμό των αναγκαστικά εκτοπισμένων λόγω των κλιματικών αλλαγών. Και αυτό είναι κάτι που μόλις αρχίζει. Οι αλλαγές θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε σήμερα.

Βλέπουμε μόνο τα μεμονωμένα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Είναι πλέον καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Θα πρέπει επίσης να προσδιορίσουμε δεοντολογικούς κανόνες για την αειφόρο ανάπτυξη. Η παγκοσμιοποίηση – η οποία είναι από μόνη της ένα θετικό φαινόμενο – περιέχει πτυχές αχαλίνωτου καπιταλισμού που πρέπει οπωσδήποτε  να επανεξεταστούν.

Πώς μπορούν να συμβάλουν οι Εκκλησίες;

Ο Πάπας μιλάει για τη μεταστροφή. Προσωπικά θα προτείνω στην Επισκοπή μου να ξεκινήσει με τον χαρακτηρισμό της Παρασκευής ως ημέρας νηστείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πρέπει να δείξουμε στους ανθρώπους ότι αυτή η μεταστροφή είναι και απαραίτητη και δυνατή. Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολιτισμού που θα μας οδηγήσει στο θάνατο. Η οικολογική μεταστροφή που απαιτείται από εμάς είναι η μεταστροφή στη ζωή.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Mariangela και ο κύκλος της ζωής

Επόμενο Άρθρο

Απεβίωσε ο “κόκκινος παπάς” της Ιταλίας π. Eugenio Melandri

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του από την Κούβα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του από την Κούβα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου το απόγευμα. Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Άγιος Πατέρας αναφέρθηκε σε […]

ΚΙΚΕΔΕ: «Η συμβολή της Καθολικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού»

Πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλαδος (ΚΙΚΕΔΕ) διοργάνωσε και εφέτος μια υψηλού επιπέδου και μεγάλου ενδιαφέροντος εκδήλωση. Το θέμα που επέλεξε, μέσα από την επικαιρότητα: […]

ΠΗΝ 2023 Ελληνική αποστολή: Η πρώτη εμψύχωση-κατήχηση RISE UP (σήκω)

Στις 2 Αυγούστου 2023, δεύτερη ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που έχουν συγκεντρωθεί στη Λισαβόνα ξεκίνησαν τις εμψυχώσεις-κατηχήσεις “Rise up” (Σήκω), φιλοξενούμενοι στις ενορίες της πόλεως. Ο σκοπός της πρώτης αυτής […]