Ιστορία γράφτηκε στις 5 Νοεμβρίου, όταν ο Φραγκίσκος, έγινε ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας, επισκέφθηκε το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο, το παλαιότερο και μεγαλύτερο ποντιφικό πανεπιστήμιο της Ρώμης, που ιδρύθηκε από τον Άγιο Ιγνάτιο Λογιόλα το 1551 και έκτοτε διοικείται από τους Ιησουίτες.
Κατά την άφιξή του έγινε θερμά δεκτός από τον Arturo Sosa, S.J., τον Γενικό Ηγούμενο των Ιησουιτών και αντιπρόεδρο του πανεπιστημίου, και τον Mark Lewis, S.J., πρύτανη του πανεπιστημίου.
Ο Πάπας επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο λίγο καιρό αφότου ζήτησε τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διοικούνται από τους Ιησουίτες στη Ρώμη – το Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο, το Ποντιφικό Βιβλικό Ινστιτούτο και το Ποντιφικό Ανατολικό Ινστιτούτο – να συγχωνευθούν επίσημα σε ένα πανεπιστήμιο. Η αλλαγή τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο.
Παλαιότερα γνωστό ως Collegio Romano, το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο μετρά μεταξύ των αποφοίτων του 27 αγίους (από τον Robert Bellarmine έως τον Óscar Romero), 57 μακάριους, 16 Πάπες, το 36% του σημερινού Κολλεγίου Καρδιναλίων και το 24% των καθολικών επισκόπων του κόσμου. Σήμερα, 2.952 φοιτητές από 121 χώρες είναι εγγεγραμμένοι στο πανεπιστήμιο, ανάμεσά τους ιεροσπουδαστές, ιερείς, γυναίκες και άνδρες θρησκευόμενοι, καθώς και λαϊκοί άνδρες και γυναίκες.
Ο Φραγκίσκος προσήλθε μετά από πρόσκληση του Γενικού ηγούμενου, ο οποίος του ζήτησε να μιλήσει πάνω στο ερώτημα: «Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου στην εποχή μας;». Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε την απάντησή του σε μια διάλεξη διάρκειας μιας ώρας σε ένα ακροατήριο 400 ατόμων, κυρίως ακαδημαϊκών.
Μιλώντας στα ιταλικά, ο Φραγκίσκος ξεκίνησε αναφερόμενος στη συγχώνευση των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που διοικούνται από τους Ιησουίτες σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και τόνισε την ανάγκη να έχουν «ένα όραμα» αν θέλουν να προχωρήσουν μπροστά.