24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας στο IFAD: Θέτοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία των φτωχών

 

Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε στην τελετή έναρξης της 42ης ετήσιας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το IFAD, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι μια ειδικευμένη οργάνωση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που καταβάλλει προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας στις απομακρυσμένες περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών. Μαζί με τις τοπικές κυβερνήσεις, ο Οργανισμός αναπτύσσει και χρηματοδοτεί έργα που στοχεύουν να βοηθήσουν τους αγροτικούς πληθυσμούς  βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των αγροτικών τους δραστηριοτήτων και να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Συγκεκριμένες και πραγματικές λύσεις

Απευθυνόμενος στην 42η ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της IFAD στη Ρώμη, την Πέμπτη, ο πάπας Φραγκίσκος δίνοντας φωνή στις  «επιθυμίες και τις ανάγκες των πολλών αδελφών μας που υποφέρουν στον κόσμο». Ο Πάπας μίλησε για αυτές που περιέγραψε ως «επισφαλείς καταστάσεις» στις οποίες ζουν: τις συνέπειες του μολυσμένου αέρα και νερού, των εξαντλημένων φυσικών πόρων, τις ελλιπείς υγειονομικές υποδομές και την ανεπαρκή στέγαση.

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, ενθαρρύνοντας τη διεθνή κοινότητα και εκείνους που έχουν τους πόρους να μην αποφεύγουν τις ευθύνες τους αλλά να αναζητούν «συγκεκριμένες και πραγματικές λύσεις». Επιβεβαίωσε ακόμη τη δέσμευση της Αγίας Έδρας για την προώθηση παρόμοιων πρωτοβουλιών.

Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Πάπας υπενθύμισε τους πρωταρχικούς στόχους της Ατζέντας Αειφόρου Ανάπτυξης του 2030: «την εξάλειψη της φτώχειας, την καταπολέμηση της πείνας και την προώθηση της διατροφικής αυτονομίας». Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την τοπική αγροτική ανάπτυξη: «Είναι παράδοξο», είπε ο Πάπας, «ότι ένα μεγάλο μέρος των περισσότερων από 820 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό στον κόσμο ζουν σε αγροτικές περιοχές, που είναι αφιερωμένες στην παραγωγή τροφίμων και είναι αγρότες».

«Οι σημερινές προκλήσεις είναι τόσο περίπλοκες και σύνθετες που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε περιστασιακά, με επείγοντα ψηφίσματα», συνέχισε ο Πάπας. Περισσότερο από ποτέ, είπε, «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να καταλήξουμε σε συναίνεση και να ενισχύσουμε δεσμούς». Υπό την έννοια αυτή, ο Πάπας επαίνεσε τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει το IFAD τα τελευταία χρόνια «με μεγαλύτερη αποκέντρωση, προωθώντας τη συνεργασία, επεκτείνοντας τις πηγές χρηματοδότησης και τους τρόπους δράσης».

Επιστήμη με συνείδηση

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε το θέμα της φετινής συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου του IFAD: «Καινοτομίες και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον αγροτικό κόσμο». Ενώ είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην καινοτομία, τα επιχειρηματικά μοντέλα και την αποδοτικότητα της παραγωγής, είπε, πρέπει επίσης να προωθήσουμε την «επιστήμη με συνείδηση», θέτοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία των φτωχών.

«Οι νέες τεχνολογίες δεν πρέπει να αντιτίθενται στις τοπικές κουλτούρες και την παραδοσιακή γνώση», είπε ο Πάπας, «αλλά πρέπει να τις συμπληρώνει και να συνεργάζεται μαζί τους».

Λέξεις ενθάρρυνσης

Τα τελευταία λόγια του Πάπα ήταν ενθαρρυντικά για όσους εργάζονται στο Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Ας δούμε το έργο σας, τις αϋπνίες σας και τις συζητήσεις σας προς όφελος των απορριφθέντων και θυμάτων της αδιαφορίας και του εγωισμού», είπε, και «είθε να δούμε τη συνολική ήττα της πείνας και την άφθονη συγκομιδή της δικαιοσύνης και της ευημερίας».

cen.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Προεόρτιος εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη

Επόμενο Άρθρο

«Η οικοδόμηση της ΕΕ είναι καθήκον όλων των πολιτών»

You might be interested in …

Οι ιερείς πρέπει να είναι άνθρωποι της ειρήνης και της συμφιλίωσης

Με αφορμή την 500ή επέτειο από την εκλογή του πάπα Αδριανού ΣΤ’, του προτελευταίου Πάπα που προέρχεται από τα Γερμανικά Φύλα, τα Γερμανικά φύλα ή Γερμανικοί λαοί ήταν αρχαία ομάδα ανθρώπων που ζούσαν στην Κεντρική […]

Πάπας: η Σύνοδος καθοδηγείται από την δράση του Αγίου Πνεύματος

Ο πάπας Φραγκίσκος τη Δευτέρα περιέγραψε την Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων για την οικογένεια ως εκκλησιαστική έκφραση που καθοδηγείται από την δράση του Αγίου Πνεύματος.

Μέσα από τις ρήξεις της Εκκλησίας βρίσκουμε τη χαρά της συγχώρεσης

  Στο Συνεδριακό Μέγαρο, έδρα του Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Βουλγαρικής Εκκλησίας, έλαβε χώρα η συνάντηση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και της Αυτού Αγιότητας Νεοφύτου, Πατριάρχη όλης της Βουλγαρίας. Κατά την ομιλία του ο Ποντίφικας υπενθυμίζει […]