Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος
Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”
Πάπας Φραγκίσκος: δίχως αδελφοσύνη μία δίκαιη και ειρηνική κοινωνία δεν είναι εφικτή
Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την “Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης” δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2014. Το φετινό κεντρικό μήνυμα είναι «Αδελφοσύνη, το θεμέλιο και ο δρόμος για την ειρήνη».
Τα Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης είναι πάντοτε ένα σημαντικό εργαλείο για τη διάδοση, ανάπτυξη και ενημέρωση της Κοινωνικής Διδασκαλίας της Εκκλησίας και “για την ευαγγελισμό της κοινωνικής πραγματικότητας”. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό τα παραπάνω μηνύματα να διαβάζονται και να μελετώνται από όλους τους πιστούς και να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις χριστιανικές κοινότητες, με στόχο η Εκκλησία να πραγματοποιεί και να εμπνέει διαρκώς νέα ανοίγματα στην κοινωνία (όπως ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρόσφατη Αποστολική παραίνεση "Evangelii Gaudium").
Στο πρώτο του Μήνυμα για την Ειρήνη, ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει την κοινωνική διδασκαλία των προκατόχων του, τονίζοντας μερικές από τις θέσεις και ανησυχίες που έχουν ήδη γίνει κεντρικές έννοιες από την ανάδειξή του ως Πάπα.
Το βασικό μήνυμα είναι πολύ σαφές: η οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας και μίας σταθερής και διαρκούς ειρήνης είναι αδύνατη χωρίς αδελφοσύνη. Η αδελφοσύνη είναι μία ζωτική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, δεδομένου ότι η πρόοδος στην ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ως πραγματικούς αδελφούς.
Η οικογένεια είναι η εστία για τη δημιουργία αυτής της συνείδησης, η οποία καλείται να «εξαπλώσει την αγάπη σε όλο τον κόσμο».
Περαιτέρω, ο Πάπας προσδιορίζει την έννοια και τη σημασία των αυθεντικών δεσμών αδελφοσύνης. Η αυθεντική αδελφοσύνη προέρχεται από τη βεβαιότητα και αναγνώριση του μοναδικού Πατέρα για όλους τους ανθρώπους, ως η υπέρτατη Αδελφοσύνη του Θεού, η οποία φροντίζει και αγαπά κάθε ανθρώπινη ύπαρξη με ένα μοναδικό, συγκεκριμένο και εξαιρετικό τρόπο (Mατθ. 6, 25-30).
Αυτή η αγάπη του Θεού, μετατρέπει τη ζωή μας και αναπτύσσει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους με βάση την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη και την αμοιβαιότητα. Η αδελφοσύνη έχει αναγεννηθεί μέσα από τον Ιησού Χριστό, ο οποίος μέσα από τον θάνατο και την ανάστασή του, αποτελεί την αφετηρία ώστε να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας ως αδέλφια, παιδιά του ίδιου Πατέρα.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο Πάπας τονίζει ότι η αδελφοσύνη είναι το θεμέλιο και η πορεία για την ειρήνη. Πράγματι, η αδελφοσύνη δεν είναι μόνο ένα ζήτημα μεταξύ των ατόμων, αλλά οφείλει να θέτει κανόνες μεταξύ των εθνών και των λαών και να εκδηλώνεται εμπράκτως με αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και παγκόσμια φιλανθρωπία. Οι σχέσεις αδελφοσύνης μεταξύ ανθρώπων, ομάδων και αποτελεσματικών δημόσιων πολιτικών είναι απαραίτητες για να ξεπεραστούν οι μεγάλες δυσκολίες του κόσμου: η περιθωριοποίηση, η απομόνωση, η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες, η συνεχιζόμενη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που προκλήθηκε από την απληστία και την εξαθλίωση των ανθρωπίνων σχέσεων. Η αδελφοσύνη είναι ο τρόπος για να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο, στη βία και στον πολλαπλασιασμό των όπλων. Είναι το μοναδικό μέσο για να ηττηθεί: η ιδιοτέλεια (που αναπτύσσεται κοινωνικά με διάφορες μορφές όπως η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα), το θλιβερό δράμα των ναρκωτικών, η εκμετάλλευση της εργασίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η χρηματοοικονομική κερδοσκοπία, η πορνεία, η εμπορία ανθρώπων, τα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, η φρίκη της δουλείας, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου, η τραγωδία των μεταναστών (οι οποίοι πέφτουν συχνά θύματα παράνομης χειραγώγησης), η καταστροφή των φυσικών πόρων και η συνεχιζόμενη ρύπανση, το υψηλό κόστος για τη σημερινή κοινωνία και το χρέος που θα επωμιστούν οι μελλοντικές γενιές …
Την αδελφοσύνη πρέπει κάποιος να την ανακαλύψει, να την αγαπήσει και να τη νιώσει. Όμως μόνο η αγάπη που δίδεται ως δώρο από το Θεό, μας δίνει τη δυνατότητα να αποδεχθούμε και να εφαρμόσουμε την αυθεντική εμπειρία της αδελφοσύνης.
Ο Πάπας καλεί όλους τους ανθρώπους να ανακαλύψουν, να αγαπήσουν να πειραματιστούν και να νιώσουν την αδελφοσύνη, κάτι το οποίο είναι εφικτό μόνο με το άνοιγμα στην αγάπη του Θεού. Ο ρεαλισμός της πολιτικής και της οικονομίας δεν μπορούν να καταλήξουν σε μία στυγνή «τεχνογνωσία» η οποία στερείται ιδανικά και αρχές και στο βωμό της οποίας οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα προς εκμετάλλευση.
Ο Πάπας καταλήγει ζητώντας από τους Χριστιανούς να μάθουν πώς να υφαίνουν αδελφικές σχέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αμοιβαιότητα, συγχώρεση και πλήρη αυταπάρνηση, οι οποίες είναι σύμφωνες με το εύρος και το βάθος της αγάπης του Θεού και τις οποίες προσφέρει ο Χριστός μέσα από τη σταύρωση και την ανάστασή του σε όλη την ανθρωπότητα, διδάσκοντάς μας πώς να αγαπάμε αλλήλους ως μαθητές του (Ιωάν. 13 , 34-45 ). Με τον τρόπο αυτό, καλεί για «ένα βήμα προς τα εμπρός, μία συνεχή άσκηση ενσυναίσθησης, ώστε να ακούμε τα βάσανα και τις ελπίδες των άλλων», τοποθετώντας μας «στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας, και ειδικότερα εκείνων που βρίσκονται πιο μακριά και είναι λιγότερο γνωστοί», διότι «η υπηρεσία είναι η ψυχή της αδελφοσύνης η οποία θα οικοδομήσει την ειρήνη».
Eduard Ibáñez
Πρόεδρος της Γενικής Επιτροπής “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Ισπανίας
(Μετάφραση από κα. Σουμή Παπαδοπούλου)
Επιμέλεια: Ελληνική "Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη "
Σημείωση
Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι (Γαλλία).
Παπαναστασίου 11, 15452 Π. Ψυχικό τηλ/φαξ 210-6711410
Email: voutsinos_adreas@hotmail.com or nikosvoutsinos@msn.com