8 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Η αποσύνδεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «απαραίτητη» για τη χριστιανική ζωή

Έχετε προσέξει ποτέ στον δρόμο ενώ περπατάτε για την δουλειά σας ή για το σχολείο τους ανθρώπους που περπατούν δίπλα σας. Οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, κρατούν μπροστά στα μάτια τους το κινητό και πληκτρολογούν, πληκτρολογούν ασταμάτητα με τα μάτια καρφωμένα στην μικρή φωτεινή οθόνη. Κινούνται σαν να μην υπάρχει κανείς δίπλα τους, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο ακόμα και βρίσκονται καταμεσής του δρόμου ενώ το φανάρι είναι κόκκινο. Άλλες φόρες συνομιλούν με κάποιον, για θέματα δευτερεύοντα, αλλά μιλούν ασταμάτητα αποκομμένοι από το τι συμβαίνει γύρω τους.

Σε αυτήν την εικόνα, στην εικόνα ενός κόσμου σε συνεχή επικοινωνία για τα επουσιώδη, τα μικρά, υπάρχει χώρος και χρόνος τελικά για να κοιτάξουμε μέσα μας; Πώς θα φυλαχτούμε από την «Μόλυνση των μάταιων λέξεων και της πολυλογίας» όπως περιέγραψε την κατάσταση αυτή ο Πάπα Φραγκίσκος στην ομιλία του;

Για να συνδεθούν με τον Θεό, οι χριστιανοί πρέπει να αποσυνδεθούν από τη «μόλυνση των μάταιων λέξεων και της πολυλογίας» που τους κατακλύζουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναζητήσουν τη σιωπή στην έρημο, ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η έρημος είναι «ο τόπος της σιωπής και των ουσιωδών, όπου κάποιος δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με άχρηστα πράγματα, αλλά πρέπει να επικεντρωθεί σε ό,τι είναι αναγκαίο για να ζήσει», είπε ο Πάπας πριν την προσευχή Άγγελος Κυρίου στις 10 Δεκεμβρίου.

Μελετώντας το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας από τον Ευαγγελιστή Μάρκο, στο οποίο ο Ιωάννης ο Βαπτιστής περιγράφεται ως «φωνή στην έρημο», ο Πάπας είπε ότι η απόφαση του Ιωάννη να κηρύξει στην έρημο αποτελεί υπενθύμιση της ανάγκης να «απελευθερωθούμε από τα περιττά, να σκάψουμε βαθιά μέσα μας, ώστε να κρατήσουμε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό ενώπιον του Θεού».

«Η σιωπή και η εγκράτεια – από τις λέξεις, από τη χρήση πραγμάτων, από τα μέσα ενημέρωσης και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» – δεν είναι απλώς θυσίες που προσφέρονται στον Θεό, είπε, αλλά «βασικά στοιχεία της χριστιανικής ζωής».

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η δύναμη του κηρύγματος του Ιωάννη συνδέεται με τη σιωπή που βίωσε στην έρημο, η οποία του επέτρεψε να ακούσει το Άγιο Πνεύμα.

«Αν κάποιος δεν ξέρει πώς να σιωπά, είναι απίθανο να έχει κάτι καλό να πει, ενώ όσο πιο προσηλωμένη είναι η σιωπή, τόσο πιο ισχυρός είναι ο λόγος», είπε.

Προηγούμενο Άρθρο

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2024

Επόμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της “Χορωδίας Τήνου” στο Εξώμβουργο

You might be interested in …

Όπου οι ηλικιωμένοι δεν τιμούνται, δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους

«Όπου οι ηλικιωμένοι δεν τιμούνται, δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους». Αυτό ήταν το δυνατό μήνυμα που απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την κατηχητική του ομιλία την Τετάρτη 4 Μαρτίου, αφιερωμένη στους ηλικιωμένους.

Ρώμη: Ο Πάπας συνάντησε τον Πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ

  Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας Alessandro Gisotti επιβεβαίωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος στις 13 Φεβρουαρίου 2019, δέχθηκε σε ιδιωτική ακρόαση στο Βατικανό, τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, συνοδευόμενο από τον […]