12 Ιανουάριος 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: «Να είστε δημιουργικοί και πρεσβευτές της ειρήνης»

Σε συνάντησή του με 300 νέους από το Βέλγιο στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος τους ενθάρρυνε να ζουν την πίστη τους με δημιουργικότητα μπροστά στις δυσκολίες και τις κρίσεις, λέγοντας ότι η Εκκλησία χρειάζεται τον ενθουσιασμό τους για να οικοδομήσει έναν διαφορετικό κόσμο, διαποτισμένο από τις αξίες της αδελφοσύνης, της ειρήνης, της συμφιλίωσης.

Η Εκκλησία είναι νέα

Απευθυνόμενος σε μια ομάδα 300 νέων από διάφορες ενορίες του Βελγίου τη Δευτέρα 10/10, ο Πάπας επαίνεσε την αφοσίωση και τη χριστιανική τους μαρτυρία σε μια ολοένα και πιο εκκοσμικευμένη και συγκρουσιακή κοινωνία, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία χρειάζεται τον ενθουσιασμό και τη γενναιοδωρία τους για να οικοδομήσει έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο.

«Δεν είστε μόνο το μέλλον της Εκκλησίας, αλλά κυρίως το παρόν της- σας χρειάζεται, διότι η Εκκλησία είναι νέα και χρειάζεται τη γενναιοδωρία σας, τη χαρά σας, τη θέλησή σας να οικοδομήσετε έναν διαφορετικό κόσμο, διαποτισμένο με τις αξίες της αδελφοσύνης, της ειρήνης, της συμφιλίωσης»

Οι κρίσεις μας κάνουν να μεγαλώνουμε

Μπροστά στις δυσκολίες και τις κρίσεις, οι οποίες, όπως παρατήρησε, «σας κάνουν να μεγαλώνετε», ο πάπας Φραγκίσκος τους κάλεσε να καλλιεργήσουν μια σταθερή σχέση με τον Χριστό, «τον πιστό φίλο που δεν απογοητεύει ποτέ», και να αποδεχθούν την ευθραυστότητα και την αδυναμία τους «με ταπεινότητα» και «χωρίς φόβο».

«Δεν χρειάζεται να είστε υπερήρωες, αλλά ειλικρινείς, αληθινοί και ελεύθεροι άνθρωποι».

Τους ενθάρρυνε επίσης να καλλιεργήσουν την εγγύτητα με τους συνομηλίκους τους, «ιδίως με εκείνους που ζουν σε επισφαλείς καταστάσεις, τους νέους μετανάστες και πρόσφυγες, τους νέους που ζουν στο δρόμο, καθώς και εκείνους που βιώνουν τη μοναξιά και τη θλίψη».

Διάλογος με τους ηλικιωμένους

Αναφερόμενος στις προσδοκίες τους για «μια αληθινή και αυθεντική Εκκλησία», ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι για να συμβάλουν «σε μια χαρούμενη χριστιανική κοινότητα» πρέπει να αφεθούν να φωτιστούν από τις συμβουλές και τη μαρτυρία των ηλικιωμένων, «των ριζών μας».

«Μεγαλώνοντας σε διάλογο με τους ηλικιωμένους -είπε- μπορούμε να διαμορφώσουμε μια σταθερή προσωπικότητα για τους καθημερινούς μας αγώνες. Μας μεταδίδουν επίσης την πίστη και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις»

Να είστε εργατιές της ειρήνης

Ένας από αυτούς τους αγώνες «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ανθρωπότητα», συνέχισε ο Άγιος Πατέρας, είναι η ειρήνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη διάδοση των χριστιανικών αξιών στην κοινωνία.

«Γίνετε εργάτες της ειρήνης γύρω σας και μέσα σας, γίνετε πρεσβευτές της ειρήνης, ώστε ο κόσμος να ανακαλύψει ξανά την ομορφιά της αγάπης, της συμβίωσης, της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης».

Μην κουράζεστε ποτέ να είστε φορείς του Ευαγγελίου

Κλείνοντας ο Πάπας τους εμπιστεύτηκε στη μητρική φροντίδα της Παναγίας, τονίζοντας τη σημασία της προσευχής του Ροδαρίου «ένα σχολείο προσευχής και ζωής» – και στη μεσιτεία των νέων αγίων.

Κάλεσε τους νέους Βέλγους και μαζί τους όλους τους νέους, να μη φοβούνται τις προκλήσεις και «να μην κουράζονται να είναι φορείς του Ευαγγελίου» όπου κι αν πάνε, χωρίς να αποσπούν την προσοχή τους οι πολλές ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής, αλλά «να επικεντρώνονται στο ουσιώδες, το οποίο προέρχεται από τη φιλία μας με τον Ιησού Χριστό».

πηγή: vaticannews.va / 10.10.22

Προηγούμενο Άρθρο

Και αν υπάρχουν εξωγήινοι; Η σχέση τους με το Θεό και το Χριστό

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα, 7 Οκτωβρίου 2022: Ημέρα Μνήμης για τους πεσόντες στη Ναυμαχία του Lepanto

You might be interested in …

Συμπόσιο στο Βατικανό για τη συνεργασία Ποιμένων και Λαϊκών

Βατικανό, 14 Φεβρουαρίου 2023 Παρουσιάστηκε σήμερα στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας το διεθνές Συμπόσιο των υπεύθυνων των κατά τόπους Συνοδικών Επιτροπών για τους λαϊκούς με τίτλο “Ποιμένες και λαϊκοί πιστοί πορεύονται μαζί” που θα […]

Η μακαριωνυμία 19 των μαρτύρων της Αλγερίας, σημάδι μεγάλης αδελφοσύνης

Για πρώτη φορά σε ένα μουσουλμανικό κράτος, η μακαριωνυμία 20 χριστιανών μαρτύρων . Το Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου: “μια ιστορική στιγμή κατά την οποία όλοι οι λαοί αναζητούν να προωθηθεί η επιθυμία τους να ζήσουν […]

Hμερίδα με θέμα Θρησκεία και Πολιτική στην Ευρώπη (16ος-17ος αιώνας)

Πρόσκληση   Το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και   Tο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών   Σας προσκαλούν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα Θρησκεία και Πολιτική στην Ευρώπη (16ος-17ος αιώνας) […]