6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Παναθηναϊκός Δρόμος του Σταυρού. Ακολουθία Μετανοίας

 

Να λάμπετε σαν άστρα!

 

Μας καλεί σήμερα ο απόστολος Παύλος «να λάμπετε σαν άστρα, μέσα στον κόσμο». Γιατί να λάμπομε; Και με ποια έννοια να λάμπομε; Ο κόσμος δεν λάμπει; Είναι σκοτεινός;

Ναι, μας λέει ο Παύλος, ο κόσμος είναι σκοτεινός! Και ονομάζει τον κόσμο του χθες, του σήμερα και του αύριο, τον «κόσμο χωρίς Θεό», χωρίς Ιησού Χριστό, τον ονομάζει: «γενεά κακή και διεστραμμένη».

Και μας λέει ότι μπορούμε να λάμπομε σαν άστρα, μόνο εάν «κατέχομε τον λόγο της ζωής», τον λόγο του Θεού. Να γιατί, κάθε φορά που συναζόμαστε, όπως και σήμερα, διαβάζομε και μελετάμε τον λόγο του Θεού. Ο λόγος του Θεού μας δείχνει με τι τρόπο συμπεριφέρονται όσοι δεν πιστεύουν στον Χριστό, και καθοδηγεί εμάς, για να ζούμε με τρόπο που «να λάμπομε σαν άστρα».

  • Και γιατί είναι ανάγκη να είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους; «Εργαστείτε με φόβο και τρόμο για τη σωτηρία σας», μας απαντάει. Το ζητούμενο είναι ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ, διότι ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού, έγινε άνθρωπος, δίδαξε, ευεργέτησε, θυσιάστηκε πάνω στον σταυρό, ενταφιάστηκε και αναστήθηκε, και ίδρυσε την Εκκλησία στέλνοντας το Άγιο Πνεύμα, μόνο και μόνο για τη σωτηρία μας.

Εάν λοιπόν εμείς δεν είμαστε διαφορετικοί, εάν ζούμε όπως οι άλλοι «που δεν έχουν ελπίδα» ζωής αιώνιας, τότε γιατί βαφτιστήκαμε; Γιατί πιστεύομε; Και οι απόστολοι γιατί κόπιασαν και μας έδωσαν μαρτυρία για τον Σωτήρα ώστε να πιστέψομε; Αν ζείτε σαν τους άλλους, μας λέει ο Παύλος, τότε «μάταια έτρεξα, μάταια κόπιασα».

Και πώς ζει και συμπεριφέρεται ο χριστιανός, ο άνθρωπος που ακολουθεί τον Χριστό; «Να θέλετε και να ενεργείτε σύμφωνα με την ευδοκία του Θεού», μας λέει ο Παύλος. Να ζείτε έτσι όπως αρέσει στον Θεό, και όχι όπως σκέπτεται ο κόσμος και όπως συμπεριφέρεται ο κόσμος γύρω σας. Να είστε διαφορετικοί!

«Και όλα να τα κάνετε χωρίς γογγυσμούς», προσθέτει ο Παύλος. Γογγύζω σημαίνει: υποφέρω μ’ αυτό που κάνω, είμαι δυσαρεστημένος, παραπονιέμαι, μουρμουρίζω, το κάνω με το ζόρι, χωρίς ευχαρίστηση. Γογγύζω και μουρμουρίζω για την οικογένειά μου, για τη δουλειά μου, για την κατάσταση της υγείας μου, για τα καθήκοντά μου, για την κατάσταση της κοινωνίας. Όλο παράπονα! Δεν είμαι ευχαριστημένος!

Μα αν είμαστε συνέχεια δυσαρεστημένοι και μουρμουρίζομε, τότε πώς είμαστε παιδιά του Θεού; Τα παιδιά του Θεού, όσοι νιώθουν παιδιά του Θεού και ονομάζουν τον Θεό «Πάτερ ημών», είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους, διότι αισθάνονται τη ζωή τους ως δώρο του Θεού, και όταν έχουν δυσκολίες προσεύχονται, διότι νιώθουν ότι έχουν έναν Πατέρα στους ουρανούς, και δεν γογγύζουν, δεν μουρμουρίζουν!

Τέτοιοι άνθρωποι, τέτοιοι χριστιανοί, που ζουν μέσα στις ίδιες καταστάσεις με τους διπλανούς των, αλλά δεν γογγύζουν, δεν μουρμουρίζουν, δεν βρίζουν, τέτοιοι άνθρωποι δείχνουν ότι παίρνουν δύναμη από Κάποιον, ότι ο Χριστός τους έβαλε σε μια κοινωνία με τον Θεό, μέσα στην οποία ζουν με χαρά. Και τους βλέπουν οι άλλοι και λένε: μα αυτός που ζει στις ίδιες καταστάσεις μ’ εμένα, από πού λαβαίνει αυτή την ηρεμία και τη δύναμη; Μήπως η πίστη στον Χριστό σε κάνει πραγματικά καινούργιο άνθρωπο; Θα ήθελα να γίνω κι εγώ σαν κι αυτόν!

Γι’ αυτό ο Ιησούς Χριστός μας λέει σήμερα: «Εσείς είστε το ΦΩΣ του κόσμου». Όπως μέσα σε ένα σπίτι τοποθετούμε το φως ψηλά, για να φωτίζει όλους, «έτσι να λάμψει το δικό σας φως εμπρός στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς».

Και αυτό που μας είπε ο Παύλος: τη διαφορά που πρέπει να έχομε εμείς οι μαθητές του Χριστού από τους άλλους, μας το λέει και ο Ιησούς Χριστός: «εάν η δικαιοσύνη σας [δηλ. η ευσέβειά σας, η θρησκευτικότητά σας] δεν ξεπεράσει εκείνη των γραμματέων και των φαρισαίων, δεν θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών», δεν θα σωθείτε!

Τι έκαναν οι γραμματείς και οι φαρισαίοι; Ήταν άνθρωποι των τελετών και των πολλών προσευχών, αλλά το έκαναν με εξωτερικότητα, με τυπικότητα, με υποκρισία. Δεν φρόντιζαν να μεταστραφεί η καρδιά τους, να αλλάξει η συμπεριφορά τους.

Εκείνο λοιπόν που έχει σημασία σήμερα, δεν είναι απλώς να εξομολογηθούμε, αλλά να αποφασίσομε, και να ζητήσομε από τον Χριστό τη δύναμη να αλλάξομε συμπεριφορά: «Να ενεργείτε όπως θέλει ο Θεός», μας λέει ο Παύλος. «Να μη γογγύζετε. Να μελετάτε τον λόγο της ζωής. Να λάμπετε σαν άστρα».

«Να λάμψει το δικό σας φως εμπρός στους ανθρώπους» μας λέει ο Χριστός.

Γιατί;

Διότι θέλομε να εισέλθομε στη Βασιλεία των ουρανών· σωτηρία για την οποία ο Υιός του Θεού έδωσε τη ζωή του πάνω στον σταυρό και την ανέκτησε με την ανάσταση, και μας την έδωσε με την πίστη και το Βάπτισμα!

Ο χριστιανός είναι ο άνθρωπος που αγωνίζεται πάνω στη γη, λαβαίνοντας τη δύναμη του Χριστού, για να αλλάξει, έτσι ώστε «να λάμπει σαν άστρο εμπρός στους ανθρώπους».

Δοξασμένος ας είναι ο Κύριος!             ●●●

Προηγούμενο Άρθρο

Πριν από 70 χρόνια

Επόμενο Άρθρο

Ομιλία του σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην ενορία του Αγίου Παύλου [14.04.19]

You might be interested in …

ΕΤΟΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ 21-4-2018 στην Καλαμάτα, ομιλία σεβ. Σεβαστιανού: Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Πρωτοβουλίες του Θεού, Ελεύθερη συνεργασία του ανθρώπου

ΕΤΟΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ 21-4-2018 στην Καλαμάτα Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού   Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Πρωτοβουλίες του Θεού, Ελεύθερη συνεργασία του ανθρώπου   Αδελφοί μου, Ο άγιος Πατέρας, ο Πάπας Φραγκίσκος, μας κάλεσε να αφιερώνομε κάθε […]

Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την 50η επέτειο από την Ιερατική Χειροτονία του π. Ανδρέα Βουτσίνου

Η Εκκλησία αδελφοί μου, μας παρουσιάζει σε κάθε Ιεροτελεστία τον λόγο του Θεού, διότι όλοι είμαστε πάντοτε συναγμένοι γύρω από τον Αναστημένο Κύριο, ο οποίος πάντοτε θέλει να μιλήσει στον λαό Του, στη λειτουργική Σύναξη. […]

Ευχαριστίες του π. Ανδρέα κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την 50η επέτειο από την Ιερατική Χειροτονία του

Θα ήθελα τελειώνοντας αυτή την Ευχαριστιακή Θεία Λειτουργία, για την επέτειο της χειροτονίας μου, να ευχαριστήσω, τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Σεβαστιανό, τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο που συνεργαστήκαμε 42 χρόνια στην Εκκλησιαστική Επαρχία μας και όλους […]