5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πυρκαγιές στην Ελλάδα – Κάριτας Ελλάς 27.07.2023

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων δέκα ημερών και οι υψηλές θερμοκρασίες (40-46 βαθμοί Κελσίου) που επικρατούν στην Ελλάδα από τις 12 Ιουλίου, έχουν συμβάλει στο ξέσπασμα πολλών δασικών πυρκαγιών. Μόνο σε ένα 24ωρο (23-24 Ιουλίου), οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας χρειάστηκε να ανταποκριθούν σε περισσότερες από 63 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το δελτίο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτάκτων Αναγκών του Copernicus (CEMS), στις 22 Ιουλίου η συνολική καμένη έκταση στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 35.000 στρέμματα, έναντι του μέσου όρου περίπου 6.600 εκταρίων κατά την περίοδο αναφοράς 2006-2022. Σχεδόν 10.000 εκτάρια περισσότερα από το έτος που έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη καταστροφή και πάνω από 5 φορές από τον μέσο όρο για την περίοδο αναφοράς! Οι περιοχές ανησυχίας είναι η Αττική, τα νησιά της Ρόδου, της Εύβοιας, της Κέρκυρας και η ανατολική και βόρεια Πελοπόννησος.

Ρόδος

Στις 18 Ιουλίου ξέσπασε πυρκαγιά σε βουνό της Ρόδου κοντά στην κοινότητα Λάερνας. Οι πρώτες εντυπώσεις ότι θα ήταν υπό έλεγχο, διαψεύστηκαν γρήγορα από την πραγματικότητα. Ο συνδυασμός του ακραίου καύσωνα, της ξηρής ατμόσφαιρας και των αλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου, συνέβαλαν στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα, εκτός ελέγχου.

20.000 εκτάρια γης έχουν καεί ολοσχερώς. Σπίτια, ξενοδοχεία, ζώα και επιχειρήσεις χάθηκαν. 17 χωριά και οικισμοί έχουν εκκενωθεί. 19.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων τουρίστες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα καταλύματά τους κατά τη μεγαλύτερη διαδικασία εκκένωσης στην ιστορία της Ελλάδας. Από αυτούς, οι 16.000 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία και ιδιωτικές πρωτοβουλίες ενώ οι υπόλοιποι 3.000 με σκάφη του λιμενικού και ντόπιων εθελοντών.

Οι δημοτικές αρχές και οι τοπικοί εθελοντές οργάνωσαν εγκαταστάσεις φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης σε δημοτικά κτίρια, αίθουσες συνεδριάσεων, κλειστά γήπεδα και ξενοδοχεία. Πολλοί επέλεξαν να μείνουν στο αεροδρόμιο περιμένοντας μια πτήση επιστροφής για τη χώρα τους, σοκαρισμένοι από τις απίστευτες συνθήκες που επικρατούν σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά.

Μέχρι τις 25 Ιουλίου, σχεδόν 2.700 τουρίστες έφυγαν από το νησί της Ρόδου. Οι ελληνικές αρχές δημιούργησαν ένα «κέντρο βοήθειας» στο αεροδρόμιο, με την υποστήριξη των αρμόδιων πρεσβειών, για τουρίστες που έχασαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα λόγω της προληπτικής εκκένωσης χωριών του νησιού. Ακόμη, δόθηκαν κουπόνια τροφίμων στους ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο περιμένοντας τις πτήσεις τους. Τέλος, ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών και χειριστές εδάφους για την άμεση και καλύτερη διευκόλυνση όλων των επιβατών.

Οι συνεχείς εστίες πυρκαγιάς δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση καθώς η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη για 10 ημέρες (μέχρι και σήμερα 27.7.2023). Ολόκληρο το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξηγήσεις για τη μεγάλη φωτιά που καίει στη Ρόδο από τις 18 Ιουλίου κλήθηκαν χθες να δώσουν στον εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικήτας Βένιος και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Μπαλατσούκα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Εφετών ζήτησε πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε η φωτιά, ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής, για την τρέχουσα κατάσταση και για ποιον λόγο η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει ακόμα.

Οι κάτοικοι του νησιού μετέφεραν με κάθε μέσο μεταφοράς που είχαν στη διάθεσή τους τους τουρίστες σε ασφαλή σημεία, ενώ παράλληλα ξεκίνησε μια συγκινητική πρωτοβουλία από πολλούς πολίτες για συλλογή τροφίμων, φαρμάκων, νερού κ.λπ. Η τοπική Μητρόπολη προσφέρει καταφύγιο σε τουρίστες και ντόπιους.

Η Ρόδος εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και η αξιολόγηση των αναγκών βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Κάριτας Ελλάς δημιουργεί μια κινητή ομάδα αυτοψίας που θα είναι παρούσα στο νησί μέχρι την Τρίτη 1 Αυγούστου. Χωριά που σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές σε σπίτια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις είναι: Γενάδι, Ασκληπιό, Κιοτάρι, Λάρδος, Πυλώνας, Βάτι, Μάσσαρι, Κάλαθος.

Κέρκυρα, Εύβοια, Β. Πελοπόννησος, Βόλος – Βελεστίνο, Μαγνησία

Παράλληλα, οι πυρκαγιές εξακολουθούν να είναι ενεργές στην Κέρκυρα όπου υπολογίζεται ότι 2.466 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους σε 17 χωριά κατά μήκος της βόρειας ακτής της Κέρκυρας.

Στην Κάρυστο, αεροπλάνο Canadair με ρίψη νερού συνετρίβη κατά τη διάρκεια της μάχης με την πυρκαγιά στις 25.7.2023. Οι 2 πιλότοι έχασαν τη ζωή τους.

Στη Βόρεια Πελοπόννησο η φωτιά είναι σε εξέλιξη ενώ 2 νέα μέτωπα δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μαγνησίας κοντά στο Βόλο και κοντά στη Λαμία.

Στο Βελεστίνο και τον Αλμυρό στη Μαγνησία 2 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά (ένας βοσκός που προσπαθούσε να φτάσει τα ζώα του στο μαντρί και μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα που έκανε διακοπές σε τροχόσπιτο).

Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης σεαποθήκηπυρομαχικώνστην111 Πτέρυγα Μάχηςστη Νέα Αγχίαλο την Πέμπτη 27.07, με αποτέλεσμα την εσπευσμένη εκκένωση της περιοχής. Στο χώρο αποθηκεύονταν βόμβες και πυρομαχικά για ελληνικά μαχητικά F-16. Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν, με κάθε δυνατό μέσο, ακόμα και με βάρκες από την θάλασσα. Εκκενώθηκαν 9 οικισμοίστη Μαγνησία. Το τοπίο που άφησαν πίσω τους οι κάτοικοι πλέον μοιάζει βομβαρδισμένο καθώς πολλά είναιτα τζάμια που έγιναν θρύψαλα από το ωστικό κύμα.

Η ομάδα της Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Η Ελληνική αποστολή των 41 νέων από την Ελλάδα, έφτασε στην Πορτογαλία για την 37η Π.Η.Ν

Επόμενο Άρθρο

Πρόθεση προσευχής του Πάπα τον μήνα Αύγουστο: για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα

You might be interested in …

30 χρόνια αλληλεγγύης, Ετήσια Περιφερειακή Διάσκεψη της Κάριτας Ευρώπης

Στη Ρώμη στις 10 Μαΐου 2023, η Κάριτας Ευρώπης (Caritas Europa) πραγματοποίησε την Ετήσια Περιφερειακή Διάσκεψη, η οποία αποτελεί το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικτύου που αποτελείται από 49 μέλη από 46 χώρες. […]

Ξεκίνησε η Συνάντηση Αλληλεγγύης των φιλανθρωπικών οργανώσεων “Κάριτας” της Καθολικής Εκκλησίας Ιταλίας και Ελλάδας

«Το φαινόμενο των εξ Ανατολής προσφύγων και μεταναστών, ήταν τόσο απρόοπτο και τόσο μεγάλό που ξεπερνούσε τις δυνατότητες της Καριτας αλλά κι όλης της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα στην προσπάθεια της να προσφέρει κάτι ουσιώδες […]