22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή μέχρι το φυσικό θάνατο

Βιοηθική
το τέλος της ζωής

Σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή μέχρι το φυσικό θάνατο

 

Το 2008 ο Γάλλος νοσοκόμος Vincent Lambert υπέστη ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη, μετά από ατύχημα με μηχανή. Από τότε και μέχρι σήμερα η υπόθεση του Lambert, διχάζει την Γαλλία και την οικογένειά του, ενώ οι αποφάσεις των δικαστηρίων φαίνεται ότι δεν έχουν βοηθήσει, ώστε να εξαλειφθούν οι αντικρουόμενες απόψεις.

Ο Lambert νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της γαλλικής πόλης Ρεμς και ενώ η 34χρονη σύζυγός του Rachel και έξι από τα οκτώ αδέλφια του, ζητούν να του αφαιρεθούν τα σωληνάκια με τα οποία τροφοδοτείται εδώ και εφτά χρόνια και να πεθάνει εν ειρήνη, οι γονείς του και δύο από τα αδέλφια του, αντιδρούν και ζητούν ο 38χρονος να εξακολουθήσει να παραμένει ζωντανός, επειδή η κατάστασή του «επιδέχεται βελτίωση». Ο Lambert δεν υποστηρίζεται μηχανικά για να αναπνεύσει, αλλά δεν έχει την δυνατότητα να καταπιεί την τροφή του, χωρίς τα σωληνάκια, που βοηθούν να πάει η τροφή στο στομάχι.

Διακοπή της τεχνητής υποστήριξης και ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Λίγες ώρες αφού οι ιατροί διέκοψαν την τεχνητή διατροφή και ενυδάτωση που κρατούν ζωντανό αυτόν τον 42χρονο άνδρα, το Εφετείο των Παρισίων, στο οποίο απευθύνονταν οι γονείς, διέταξε την επανέναρξη της υποστήριξης της ζωής του. Το Δικαστήριο «διατάσσει το γαλλικό κράτος (…) να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να τηρήσει τα προσωρινά μέτρα που ζήτησε η Διεθνής Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (όργανο των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο κατέφυγαν οι γονείς) στις 3 Μαΐου 2019 για να διατηρήσει τη διατροφή και την ενυδάτωση».

Η απόφαση έγινε ευπρόσδεκτη με μια έκρηξη χαράς αλλά και θλίψης από τους οπαδούς του Vincent Lambert, που χιλιάδες από αυτούς συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα για μια πορεία αλληλεγγύης κατά μήκος των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι. Οι δικηγόροι των γονέων του ασθενούς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. «Κερδίσαμε!», αναφώνησε ο δικηγόρος Jean Paillot, «αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν τα προσωρινά μέτρα, δηλαδή η άμεση επανέναρξη της σίτισης και ενυδάτωσης του Vincent. Είναι μια μεγάλη νίκη. Και θα προκύψουν πολλές άλλες. «Η» προσωρινή, εξάμηνη απόφαση «θα επιτρέψει στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να μελετήσει την υπόθεση», επεσήμανε ο δικηγόρος.

«Ευχαριστούμε τον Θεό», δήλωσε ο σεβασμ. Bernard Ginoux, επίσκοπος της Montauban. «Άκουσαν την έκκληση. Ελήφθη μια ανθρώπινη απόφαση που επιτρέπει να σωθεί η ζωή του Βίνσεντ». Ο πάπας Φραγκίσκος παρενέβη επίσης στο θέμα αυτό και σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα κατά την οποία οι γιατροί αποσύνδεσαν τη μηχανική υποστήριξη έγραφε: «Προσευχόμαστε για εκείνους που ζουν με σοβαρή ασθένεια. Ας προστατεύουμε πάντα τη ζωή, το δώρο του Θεού, από την αρχή μέχρι το φυσικό της τέλος».

«Ας μην ενδώσουμε σε μια κουλτούρα αποβλήτων».

Ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση τα τελευταία 11 χρόνια και στο επίκεντρο της νομικής διαμάχης μεταξύ της συζύγου του Rachel Lambert, που επανειλημμένα έχει ζητήσει να διακοπεί η τεχνητή υποστήριξη της ζωής, και των γονιών του, που ζητούν να συνεχισθεί η ιατρική υποστήριξη. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσφυγές, στις 24 Απριλίου, το κρατικό συμβούλιο της Γαλλίας αποφάσισε να σταματήσει την ιατρική υποστήριξη με το αιτιολογικό ότι συμμορφώθηκε με τη θέληση που είχε εκφράσει πριν το ατύχημα ο Lambert. Οι γονείς του, ο Pierre και Viviane Lambert, έκαναν μια τελευταία έκκληση στον Εμμανουήλ Μακρόν, ενάντια σε αυτό που περιγράφουν ως μια μορφή «συγκαλυμμένης ευθανασίας». Ο Ζαν Λεονέτι, συν-συντάκτης του νομοσχεδίου του 2016 που ρυθμίζει το τέλος της ζωής, απάντησε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει δικαστικές αποφάσεις, ιατρικές αποφάσεις ή να αλλάξει τον νόμο».

Πριν από λίγες μέρες θέση πήραν και οι Γάλλοι επίσκοποι. Στην τοποθέτησή της η επιτροπή βιοηθικής της Συνόδου των Επισκόπων της Γαλλίας υπό την προεδρία του επισκόπου Pierre DOrnellas, δηλώνει: «Ο Vincent Lambert έχει το δικαίωμα επαρκούς προστασίας, όπως και κάθε άτομο με αναπηρία. Κάθε άτομο με αναπηρία, ανεξάρτητα από το πόσο εύθραυστο είναι, δικαιούται τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους». Υπενθυμίζοντας τη γνώμη της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (CIDPH), ρώτα: «Γιατί τέτοια βιασύνη στο να οδηγηθεί στον θάνατο;».

«Μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι η απόφαση προφανώς αφορά μόνο τον κ. Vincent Lambert, επειδή η κατάστασή του είναι μοναδική και περίπλοκη. Αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα τα άτομα με αναπηρία παρόμοια με εκείνου θα προστατεύονται αποτελεσματικά από το κράτος το οποίο, αν και έχει δεσμευτεί επισήμως, δεν έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή του μέχρι στιγμής; Η αξιοπιστία του κράτους εξαρτάται από το αν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του».

 

21/05/2019

Προηγούμενο Άρθρο

Ανακοίνωση της Γραμματείας της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Συνάντηση Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος – Καθολικών Εφημερίων Ελλάδος

Επόμενο Άρθρο

Σύρος: Μήνυμα του Επισκόπου Πέτρου για τις σχολικές εξετάσεις

You might be interested in …

«Ήρωας στον αγώνα κατά του εμπορίου ανθρώπων»

Όλοι γνωρίζουμε ότι το δουλεμπόριο ανθεί και στις μέρες μας, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες, με θύματα κυρίως γυναίκες και ανήλικα κορίτσια. Ένας οργανισμός που αποδεδειγμένα έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες από τους δρόμους είναι το παγκόσμιο […]

«Οι νέοι είναι το μέλλον»

Μερικοί τους αποκαλούν η «χαμένη γενιά». Είναι οι νέοι του σήμερα, μια γενιά που ζει και ελπίζει σε μια Ευρώπη λαβωμένη, εν μέσω κρίσεων προσπαθώντας να βρει εκ νέου τον βηματισμό της προς ένα ασφαλές […]

Στο Μπαχρέιν ο πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου για το Αποστολικό του ταξίδι στο Βασίλειο του Μπαχρέιν, σηματοδοτώντας το 39ο Αποστολικό του ταξίδι στο εξωτερικό και την 58η χώρα που έχει επισκεφθεί ως Πάπας. Ο […]