20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Στην Ελληνική Καθολική Κοινότητα της Κορσικής [Ειδική ανταπόκριση]

corsica

corsica

Ειδική ανταπόκριση από την Κορσική

 

Με ιδιαίτερη βυζαντινή λαμπρότητα, θρησκευτική ευλάβεια και συρροή πιστών η Ελληνική Καθολική Ενορία του Αγίου Σπυριδώνα στο  Καργκέζε της Κορσικής εόρτασε εφέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα. Τις θρησκευτικές τελετές πλαισίωσαν και παραδοσιακές  λαογραφικές εκδηλώσεις. Των τελετών προέστη ο Σεβασμιότατος  επίσκοπος Δημήτριος, Αποστολικός Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος, χοροστατούντος, την Δευτέρα του Πάσχα, και του Αρχιεπισκόπου των Παρισίων, καρδιναλίου Ανδρέα Βεντρουά. Την Κυριακή των Βαΐων, ο Επίσκοπος χειροθέτησε  σε Αρχιμανδρίτη τον π. Αθανάσιο Αρμάο, ο οποίος από πενήντα χρόνια επισκέπτεται επανειλημμένως τους Μανιάτες της  Κορσικής, και μεριμνά για την ενοριακή Κοινότητα του Καργκέζε.

Ως γνωστό, στις 29 Δεκεμβρίου 2009, η Ακαδημία  Αθηνών  κατά την επίσημη ετήσια   σύναξή της απένειμε Βραβείο Τιμής στον Έλληνα της Κορσικής   κ. Μιχαήλ Στεφανόπουλο (Michel Stefanopoli de Comnène), από την οικογένεια των Στεφανοπουλαίων, η οποία κατά το 1675 οδήγησε περίπου 800 Μανιάτες από το Οίτυλο της Λακωνίας στην Κορσική, υπό την κηδεμονία τότε της Δημοκρατίας της Γένουας. Η ακαδημαϊκή αυτή επιβράβευση αφορούσε κυρίως τους έξι τόμους, τους οποίους συνέγραψε ο κ. Μιχαήλ Στεφανόπουλος σε γαλλική γλώσσα, με θέμα «La Saga des Maniotes du Magne en Corse», που μπορούμε να το ερμηνεύσουμε: «Η Εποποιία των Μανιατών από τη Μάνη στην Κορσική». Οι έξι τόμοι εκδόθηκαν στην Αθήνα, από την Εταιρία  Λακωνικών Σπουδών, στην οποία προεδρεύει ο κ. Βαγιακάκος Δικαίος, και μεταφράζονται ήδη στην Ελληνική γλώσσα.

Dimanche-Lundi_de_Pacques_2012_025

 Η Ελληνική Καθολική Εξαρχία έχει στενές σχέσεις με την Κοινότητα του Καργκέζε. Ο π. Μaurice Chappet (1884-1970), ο οποίος ανήκε στην Ελληνική Καθολική Εξαρχία της Κωνσταντινουπόλεως, επί σειρά ετών ήταν εφημέριος του Καργκέζε.  Η χειροθέτηση σε αρχιμανδρίτη του π. Αθανασίου χαροποίησε ιδιαίτερα τους πιστούς αυτής της ιστορικής ενορίας των απογόνων των Μανιατών στην Κορσική. Από την επίσημη αδελφοποίηση μεταξύ του Καργκέζε και του Οίτυλου, το 1992, ο τότε δήμαρχος Ιωάννης Τζανετάκης  (Jean Tzanetacci) ονόμασε τον π. Αθανάσιο επίτιμο δημότη του Καργκέζε. Πρόσφατα ο Δήμαρχος του Καργκέζε, κ. Φραγκίσκος Γκαριδάκης (François Garidacci), του ανέθεσε να ηγηθεί της Αντιπροσωπείας του  Καργκέζε στους εθνικούς εορτασμούς της Μάνης για την απελευθέρωση της Ελλάδος το 1821 και στην αδελφοποίηση των Συνδέσμων των ανά τον κόσμο Μανιατών, η οποία υπεγράφη ενώπιον του Δημάρχου Πειραιώς, κ. Βασίλειου Μιχαλολιάκου, επιφανούς και αυτού Μανιάτη.

Ο ημερήσιος τύπος της Κορσικής αλλά και η Γαλλική Τηλεόραση έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις  εφετινές εορτές του Πάσχα στην Ελληνική Καθολική Κοινότητα του Καργκέζε.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Τα Πασχαλινά πανηγύρια της Λαμπροβδομάδας στην Τήνο

Επόμενο Άρθρο

Τήνος : Αναγγέλθηκε η Ανάσταση και στην Περάστρα

You might be interested in …

Ο Σεβασμιότατος Δημήτριος συνήντησε τον Άγιο Πατέρα Φραγκίσκο

  Κατά την πρόσφατη παραμονή του στη Ρώμη ο Σεβασμιότατος Δημήτριος συνήντησε τον Άγιο Πατέρα Φραγκίσκο, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Στη σύντομη αυτή συνάντηση έγινε αναφορά στον επίσημο Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Καθολικής και της […]

dikanatekkl_01

To 20ο Διεθνές Συνέδριο της «Εταιρείας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών»

To 20ο Διεθνές Συνέδριο της «Εταιρείας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών» (13-17 Σεπτεμβρίου 2011). Στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μονή Πεντέλης) Με θέμα «Η Διασπορά» συνήλθε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος […]