22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνάντηση για την ειρήνη στην Μεσόγειο

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την έναρξη της συνάντησης για την ειρήνη στη Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου   και την οποία διοργανώνει η Ι. Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, με τη συμμετοχή επισκόπων από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και στην οποία θα λάβει μέρος και ο σεβασμιότατος Σεβαστιανός, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

Η Μεσόγειος μπορεί να είναι ένα θέατρο πολέμου ή ένας χώρος ενότητας, ένας χώρος όπου οι μεταναστεύσεις συνδέονται με την αναζήτηση της προσωπικής αξιοπρέπειας ή, αντιθέτως, ένας τόπος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται ή υποτιμούνται. Μια θάλασσα θανάτου ή ένα φιλόξενο καταφύγιο.

«Η Ευρώπη δεν θα έχει ποτέ μόνιμη ειρήνη χωρίς ειρήνη στη Μεσόγειο» λέει ο καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, αρχιεπίσκοπος της Perugia-Città della Pieve, πρόεδρος της Συνόδου των Ιταλών Επισκόπων, χρησιμοποιώντας αυτή τη μεταφορά για να περιγράψει αυτή τη συνάντηση προβληματισμού και πνευματικότητας για την ειρήνη στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή του Αγίου Πατέρα, ο οποίος θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία με την οποία θα ολοκληρωθεί η συνάντηση μαζί επισκόπους από τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και οι οργανωτικές λεπτομέρειες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ ήδη έχει αναρτηθεί η ιστοσελίδα της συνάντησης που περιέχει το πρόγραμμα και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες. Το ενδιαφέρον έντονο, το ίδιο και η συμμετοχή επισκόπων και αντιπροσωπιών από όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσόγειου.

Ο Πάπας στο Μπάρι

Η  Μεσόγειος, όπως έχουμε δει με πολλές αφορμές, είναι ένα θέμα πολύ αγαπητό για τον πάπα Φραγκίσκο. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του ο καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, «στο Μπάρι, σε αρμονία με τις σκέψεις του Αγίου Πατέρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό μοντέλο σκέψης, με σκοπό να συμβάλουμε σε ορισμένα προβλήματα που απαιτούν την προσοχή μας, αλλά και να δώσουμε νέα ώθηση στον ευαγγελισμό, την ειρηνευτική διαδικασία, τη μετάδοση της πίστης, με όλες τις δυσκολίες. Το μήνυμα που θα προέλθει από το Μπάρι έχει ως στόχο να περιλαμβάνει όχι μόνο την εκκλησιαστική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία».

Ο διάλογος είναι η λέξη κλειδί

Η πιο πιεστική ανάγκη είναι ο προσδιορισμός μιας μεθόδου διαλόγου. Η Μεσόγειος μπορεί να είναι ένα θέατρο πολέμου ή ένας χώρος ενότητας, ένας χώρος όπου οι μεταναστεύσεις συνδέονται με την αναζήτηση της προσωπικής αξιοπρέπειας ή, αντιθέτως, ένας τόπος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται ή υποτιμούνται. Μια θάλασσα θανάτου ή ένα φιλόξενο καταφύγιο.

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΚ-906,31 Ιανουαρίου 2020

Επόμενο Άρθρο

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Λέσβο η Μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος πήρε εξιτήριο από την καθολική πανεπιστημιακή κλινική Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμης

Το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαρτίου ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε τα παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδοογκολογική πτέρυγα του νοσοκομείου A. Gemelli, προσφέροντάς τους ροδάρια, σοκολατένια αυγά και αντίτυπα του παιδικού βιβλίου για τον Ιησού, «Ο […]

Μια πιο μοναδική από σπάνια χειρονομία

Ο Δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro, που αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του κορωναϊού ή του COVID19, αφιέρωσε τη γνωστή ιταλική πόλη στην Αμίαντη Καρδία της Παναγίας. «Σήμερα το πρωί ανέθεσα τον εαυτό μου, την […]

Μήνυμα του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου, για την 37η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2022-2023

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥΓΙΑ ΤΗΝ 37η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2022-2023 «Η Μαρία σηκώθηκε και αναχώρησε γρήγορα» (Λκ 1,39) Αγαπητοί νέοι! Το θέμα της ΠΗΝ στον Παναμά ήταν: «Ιδού η δούλη του Κυρίου, ας γίνει […]