Με αφορμή την επίσκεψη του Επισκόπου και Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου στην Ελλάδα, ως προσκεκλημένου της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021, δόθηκε Συνέντευξη Τύπου από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών, μέλος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, π. Θεόδωρο Κοντίδη, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
Παραβρέθηκαν και μίλησαν ακόμη, ο εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών, π. Γεώργιος Ντάγκας, ως υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τήνου, Θεολόγος και Ιστορικός π. Μάρκος Φώσκολος.
Τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γραφείου Τύπου για την επίσκεψη του Αγίου Πατέρα, Ελένη Κάραμποττ.
Το ταξίδι του Άγιου Πατέρα πραγματοποιείται πέντε χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016, όπου είχε γίνει και η ιστορική συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και είκοσι χρόνια από την πρώτη επίσκεψη Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας, μετά το Σχίσμα του 1054. Τον Μάϊο του 2001 μετά από πρόσκληση του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και στο πλαίσιο του Προσκυνηματικού ταξιδιού στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο Πάπας, Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’, ήρθε στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.
Η επικείμενη επίσκεψη του Αγίου Πατέρα συγκλίνει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας.
Πρόκειται για το 35ο ταξίδι του Ποντίφικα στο εξωτερικό, μετά την εκλογή του το 2013, και σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Λέσβο, το εμβληματικό νησί της μεταναστευτικής κρίσης και τη συνάντηση του με πρόσφυγες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης ανέλυσε τη σημασία της επίσκεψης του Αγίου Πατέρα για τους Καθολικούς στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας η Καθολική αποτελεί μια πολύμορφη κοινότητα με πιστούς από πολλές εθνικότητες και γλώσσες. Έτσι η παρουσία του θα αναθερμάνει την ενότητά τους, και θα αναζωογονήσει την πίστη τους η οποία αποτελεί και το θεμέλιό της, αυτό που τους συγκροτεί σε σώμα Χριστού. Η επίσκεψή του Ποντίφικα θα αποτελέσει για τους πιστούς της τοπικής Εκκλησίας μια νέα πρόσκληση στην πίστη του Χριστού και του Ευαγγελίου. Ακόμη και γι’ αυτούς που βρίσκονται μακριά από την Εκκλησία ή η σχέση τους με τον Θεό έχει ατονήσει ή η σχέση τους με τις ενοριακές κοινότητες έχει ψυχρανθεί, η παρουσία του θεωρείται έκκληση στην εκ νέου ανακάλυψη της αγάπης και της σωτηρίας του Χριστού και στην αδελφική σχέση ως μέλη της Εκκλησίας.
Ιδιαίτερα για τους νέους, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ένα κάλεσμα στην πίστη, μια πρόσκληση να ανακαλύψουν το δώρο του Ευαγγελίου και της νέας ζωής εν Χριστώ. Η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με ομάδα νέων μπορεί να δείξει με τρόπο γιορτινό την ενότητα που φέρνει ο Χριστός στους ανθρώπους, τη νίκη του Σταυρού πάνω στην κακία και τον εγωισμό του κόσμου, «τα καλά νέα» της αγάπης και των θαυμάσιων έργων που ο Θεός πραγματοποιεί για να ελκύσει κοντά του όλα τα διασκορπισμένα τέκνα του.
Ακόμη, η επίσκεψη του Πάπα θα αναθερμάνει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, καθώς και τις σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Βατικανού, ενώ σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Λέσβο, το εμβληματικό νησί της μεταναστευτικής κρίσης και τη συνάντηση του με πρόσφυγες.
Όπως τονίστηκε «αυτό το ταξίδι του Διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου στη χώρα όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε «το της Αναστάσεως κήρυγμα», μάς πλημμυρίζει από πνευματική αγαλλίαση».
Ο Πάπας Φραγκίσκος, από τότε που εξελέγη στον θρόνο της Ρώμης, θέλησε να γίνει ένας σύγχρονος Απόστολος των Εθνών, γι’ αυτό δεν σταμάτησε να καλεί εμάς τους πιστούς να κινηθούμε «προς τις περιφέρειες» προς συνάντηση των αδελφών μας.
Στο πρόσωπο του υψηλού επισκέπτη, οι πολίτες της Αθήνας, όπως και όσοι από άλλες περιοχές βρεθούν αυτές τις ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου, θα δουν τον άνθρωπο που επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, την ενότητα μεταξύ των Χριστιανών, τον άνθρωπο που με τον λόγο και τα έργα του ζητεί την επιστροφή στις ρίζες του Ευαγγελίου, στηρίζει όλους εκείνους που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής ως χειμαζόμενοι, ως ασθενείς, ως πρόσφυγες.
Ευχόμενοι αυτό το ταξίδι να αποτελέσει μια μαρτυρία ειρήνης και αγάπης, ένα νέο βήμα ενότητας μεταξύ μας, θα υποδεχθούμε τον πάπα Φραγκίσκο στην Αθήνα, το λίκνο του μεγάλου αυτού πολιτισμού, εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το Μήνυμα της ενότητας του ανθρωπίνου γένους, της αγάπης του Θεού και της εν Χριστώ σωτηρίας.
Για την οργάνωση της επίσκεψης του Αγίου Πατέρα στη χώρα μας μίλησε, στη συνέχεια, ο εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών, π. Γεώργιος Ντάγκας, ως υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής.
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τήνου, Θεολόγος και Ιστορικός π. Μάρκος Φώσκολος, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Καθολικής Εκκλησίας στην ανακούφιση του έθνους, κατά τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, τους τελευταίους δύο αιώνες.
Τέλος, η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γραφείου Τύπου για την επίσκεψη του Αγίου Πατέρα, Ελένη Κάραμποττ, παρουσίασε το φιλανθρωπικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Η τοπική Καθολική Εκκλησία, είναι μια μικρή Εκκλησία, όμως με πολύ μεγάλο έργο»!