Περίπου είκοσι θεολόγοι από όλο τον κόσμο έφτασαν στη Ρώμη για να αρχίσουν να εργάζονται πάνω στο Instrumentum laboris για τη δεύτερη σύνοδο της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων.
Με το έγγραφο Προς τον Οκτώβριο 2024 που στάλθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε όλους τους επισκόπους του κόσμου, η Γενική Γραμματεία της Συνόδου ζήτησε από τις τοπικές εκκλησίες και τις ομάδες των Εκκλησιών να εμβαθύνουν σε κάποιες πτυχές της Συνθετικής Έκθεσης που είναι θεμελιώδεις για το θέμα της Συνόδου, ξεκινώντας από ένα καθοδηγητικό ερώτημα ολόκληρης της συνοδικής διαδικασίας: “ΠΩΣ να είμαστε μια συνοδική Εκκλησία σε ιεραποστολή;”.
Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, οι τοπικές Εκκλησίες ολοκλήρωσαν το έργο τους στέλνοντας τη συμβολή τους μέσω των Συνόδων Ιεραρχιών, των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών και των Διεθνών Συνάξεων των Επισκοπικών Συνόδων.
“Είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος βλέποντας τη συμμετοχή ολόκληρης της Εκκλησίας σε αυτή τη μακρά διαδικασία διάκρισης”, λέει ο Καρδινάλιος Mario Grech, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας της Συνόδου. “Εκτός από τους προβληματισμούς που προκύπτουν από τη Συνθετική Έκθεση της Πρώτης Συνόδου (Οκτ. 2023), το υλικό που λάβαμε συχνά προσθέτει πραγματικές μαρτυρίες για το πώς οι επιμέρους εκκλησίες όχι μόνο κατανοούν τη συνοδικότητα, αλλά και πώς ήδη εφαρμόζουν αυτό το ύφος στην πράξη. Η συνοδική Εκκλησία δεν είναι ένα όνειρο προς υλοποίηση, αλλά ήδη μια ζωντανή πραγματικότητα που γεννά δημιουργικότητα και νέα μοντέλα σχέσεων εντός της ίδιας τοπικής κοινότητας ή μεταξύ διαφορετικών εκκλησιών ή εκκλησιαστικών ομάδων”.
Η Γενική Γραμματεία της Συνόδου έλαβε επίσης εισηγήσεις από την USG-UISG και έναν αριθμό παρατηρήσεων από διεθνείς πραγματικότητες, πανεπιστημιακές σχολές, ενώσεις πιστών ή μεμονωμένες κοινότητες και άτομα. Μια άλλη σημαντική πηγή μελέτης θα είναι οι εκθέσεις που παρουσιάστηκαν από τους ιερείς των ενοριών κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου εργασίας της πρόσφατης διεθνούς συνάντησης των ιερέων των ενοριών για τη Σύνοδο.
Από την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024, η ομάδα θεολόγων, ειδικών σε διάφορους κλάδους (δογματική θεολογία, εκκλησιολογία, ποιμαντική θεολογία, εκκλησιαστικό δίκαιο κ.λπ.), θα αναλύσει όλο αυτό το υλικό. “Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Κάθε έγγραφο θα διαβαστεί προσεκτικά με στόχο στο τέλος αυτής της συνάντησης, η ομάδα να παρουσιάσει ένα κείμενο που θα αντανακλά την εργασία, τα ερωτήματα και τις ιδέες που έλαβε από τη βάση” λέει ο καρδινάλιος Grech.
Από την πλευρά του, ο Fr. Giacomo Costa τ.Ι., Ειδικός Γραμματέας της 16ης Συνόδου των Επισκόπων, διευκρινίζει: “Δεν πρόκειται ακόμη για τη συγγραφή του Instrumentum laboris για τη Δεύτερη Συνέλευση της Συνόδου για τη Συνοδικότητα, αλλά για την πραγματοποίηση μιας αρχικής ανάλυσης των εκθέσεων και των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται από τις τοπικές κοινότητες και μια κοινή διάκριση, σχετικά με τα ερωτήματα και τους θεολογικούς προβληματισμούς, προκειμένου να προετοιμαστεί ο δρόμος για την ουσιαστική σύνταξη του Instrumentum laboris”.
Οι εργασίες αυτής της διεθνούς ομάδας, οι οποίες πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών, ξεκίνησαν με πνευματική περισυλλογή και θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Ιουνίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφορετικές μορφές εργασίας (ατομικά, ομαδικά, ολομέλειας), ενώ η καθημερινή τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και οι στιγμές προσωπικής προσευχής θα διασφαλίσουν ότι η εργασία θα πραγματοποιηθεί στην ατμόσφαιρα που απαιτείται για τη διάκριση.
Η διαδικασία σύνταξης του Instrumentum Laboris θα συνεχιστεί σε στάδια: αφού προσδιοριστεί η δομή του εγγράφου μέσω της μελέτης του υλικού που έχει ληφθεί από τους θεολόγους, το Τακτικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια πρώτη διάκριση των όσων έχουν παρουσιασθεί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα στάδια της σύνταξης του εγγράφου, ακολουθούμενα από μια ευρεία επαλήθευση- στη συνέχεια το Τακτικό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας θα εγκρίνει το έγγραφο για να υποβληθεί στον Άγιο Πατέρα για την τελική του έγκριση.
Το κείμενο αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Πληροφορίες σχετικά με αυτό αναμένεται να δοθούν εν ευθέτω χρόνω.