22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύνοδος. Η Συνοδικότητα δεν είναι ένα κλισέ, αλλά μια καθημερινή εμπειρία

Τα θέματα των πρωινών εργασιών της Συνόδου της Δευτέρας 16 Οκτ. -από το ιεραποστολικό έργο έως τον διαθρησκειακό διάλογο και τον ρόλο των γυναικών στην υπηρεσία της Εκκλησίας – συζητήθηκαν κατά την ενημέρωση το απόγευμα της Δευτέρας στο Γραφείο Τύπου του Βατικανού.

Το πραγματικό νόημα της συνοδικότητας, ο πλούτος της ποικιλομορφίας, ο ρόλος που έχουν οι βαπτισμένοι μέσα στην Εκκλησία, η ιεραποστολική δραστηριότητα, ο οικουμενισμός και ο διαθρησκειακός διάλογος, ο ρόλος της γυναίκας στην προοπτική της γυναικείας διακονίας και η ψηφιακή εξέλιξη- χωρίς να ξεχνάμε τους νέους των φτωχών χωρών του κόσμου που είναι εντελώς αποκομμένοι από τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών: είναι μερικά από τα θέματα που εξετάστηκαν το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βατικανό, όπως παρουσιάσθηκαν κατά την απογευματινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας.

Οι πρώτες εκθέσεις που εξετάστηκαν

«Εξετάστηκαν επίσης οι πρώτες εκθέσεις των μικρών κύκλων εργασίας», εξήγησε ο Paolo Ruffini, Πρόεδρος την Ποντιφικής Συνόδου Επικοινωνίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης.

Ο Δρ Ruffini σημείωσε ότι η συνεδρίαση «ξεκίνησε με τις ευχαριστίες των μελών προς τον Πάπα για την αποστολική του παραίνεση C’est la confiance, αφιερωμένη στην Αγία Τερέζα του Βρέφους Ιησού, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Περνώντας στο κομμάτι της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τις εργασίες της Συνόδου μίλησε για την συνεδρίαση, την περασμένη Παρασκευή, της τακτικής επιτροπής της Συνόδου, η οποία αξιολόγησε «την πορεία που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα και την ποιότητα και την ομορφιά της ακρόασης».

Η συνοδικότητα δεν είναι κλισέ

Μεταξύ των προσκεκλημένων στην ενημέρωση ήταν και ο πατέρας Vimal Tirimanna, θεολόγος από τη Σρι Λάνκα, ο οποίος στάθηκε στην ιδέα ότι «η συνοδικότητα συμβαίνει όταν την εφαρμόζεις». Είπε ότι αρχικά πίστευε ότι «αυτό ήταν απλώς ένα κλισέ». Αλλά, συνέχισε, χάρη κυρίως «στην ατμόσφαιρα προσευχής, που συμπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό από… τη μέθοδο της πνευματικής συνομιλίας, βλέπουμε πώς η συνοδική διαδικασία, ή μάλλον ο συνοδικός τρόπος ζωής, ήδη ζει».

Ο π. Tirimanna υπογράμμισε πώς αυτό αντανακλάται και στη διάταξη των τραπεζιών, τονίζοντας την εμπειρία των καρδιναλίων, των επισκόπων και των λαϊκών -ιδίως των γυναικών- να «ακουμπούν» μεταξύ τους σε μια «ομόκεντρη Εκκλησία, όχι πυραμιδοειδή… η εκκλησιολογία του Lumen gentium βιώνεται. Ο συνοδικός τρόπος, η κουλτούρα της συνοδικότητας βιώνεται εδώ. Η πρόκληση είναι να την μεταφέρουμε έξω από τη συνοδική αίθουσα». Σημείωσε, επίσης, ότι η συνοδική διαδικασία «δεν είναι μια ιδιωτική ατζέντα του πάπα Φραγκίσκου», αλλά αποτελεί «συνέχεια της Β΄ Συνόδου του Βατικανού».

Προσευχή και προετοιμασία

Η αδελφή Patricia Murray, IBVM, Εκτελεστική Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Γενικών Ηγούμενων (UISG), δήλωσε ότι βλέπει με ικανοποίηση ότι η συνοδικότητα γίνεται όλο και περισσότερο πραγματικότητα. Είπε χαρακτηριστικά: «Ως μέλος μοναχικού τάγματος, αισθάνομαι ότι εφαρμόζουμε τη συνοδικότητα στην πράξη για περισσότερα από είκοσι χρόνια… Ιδιαίτερα όταν παίρναμε αποφάσεις και καταλήγαμε σε συμπεράσματα για πράγματα που είχαν σημασία στη ζωή μας. Και το να βάζουμε τον Ιησού και το Άγιο Πνεύμα στο επίκεντρο της ζωής μας και να ακούμε τη φωνή όλων σε μια θρησκευτική κοινότητα προκειμένου να διακρίνουμε πού μας καλεί ο Θεός αυτή τη στιγμή, πού καλεί ο Θεός το εκκλησίασμα, ήταν πρακτική πολλών κοινοτήτων».

Και πρόσθεσε: «Για μένα, λοιπόν, είναι μια πρόσθετη χαρά να βλέπω αυτή τη διάδοση στην ανά τον κόσμο εκκλησία, ότι αυτός είναι ο τρόπος που θέλουμε να ζούμε και να είμαστε μαζί, αυτές οι λέξεις της συμμετοχής, της κοινωνίας και της αποστολής».

Φως που φωτίζει το σκοτάδι

Ο επίσκοπος Zdenek Wasserbauer, βοηθός επίσκοπος της Πράγας, δήλωσε ότι συγκινήθηκε από την αποστολική παραίνεση για την Αγία Τερέζα του Lisieux, ο οποίος βλέπει στο έγγραφο μια πυξίδα για ολόκληρη τη Σύνοδο. «Κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους, «αντιλήφθηκα πολύ καθαρά ότι η λέξη “αποστολή” αποτελεί σημείο-κλειδί για εμάς. Και η Αγία Τερέζα του Lisieux είναι συν-προστάτιδα των ιεραποστολών».

Προσέφερε δύο λόγους, ειδικότερα, για τους οποίους η παραίνεση μπορεί να θεωρηθεί ως οδηγός ή φάρος: «Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι η Αγία, όταν μπήκε στο Κάρμηλο, είχε την επιθυμία να σώσει ψυχές. Λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι εδώ και τα 400 μέλη συναντιούνται καθημερινά αναζητώντας το καλό των άλλων, τη σωτηρία τους. Ο δεύτερος λόγος αναφέρεται στη σκοτεινή νύχτα που ένιωσε στην ψυχή της η Αγία Τερέζα του Λιζιέ το 1856. Κάποιοι λένε ότι ακόμη και σήμερα, η Εκκλησία της τρίτης χιλιετίας περνάει μέσα από το σκοτάδι: εδώ, η Σύνοδος είναι ένα φως που φωτίζει το σκοτάδι».

Προσοχή στον πόνο

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν συζητήθηκε ή όχι ο «πόνος» των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η αδ. Murray είπε: «Νομίζω ότι σε πολλά από τα τραπέζια, αν όχι σε όλα, το ζήτημα του πόνου και της πληγωμένης κατάστασης των ανθρώπων τόσο ατομικά όσο και συλλογικά έχει συζητηθεί και έχει εισακουστεί». Ενώ η συζήτηση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε, «υπάρχει βαθιά επίγνωση του πόνου και της οδύνης που έχει προκληθεί».

Ένας άλλος δημοσιογράφος ρώτησε αν έχει εξεταστεί το ζήτημα της ευλογίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο Δρ Ruffini εξήγησε ότι το θέμα «δεν είναι κεντρικό» και ότι έγινε περισσότερη συζήτηση για την εκπαίδευση, τις χειροτονημένες διακονίες, την προτεραιότητα για τους φτωχούς και την αποικιοκρατία. Η καθολική διδασκαλία, πρόσθεσε ο Ruffini, βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων γίνονται στη Σύνοδο.

Κινέζοι επίσκοποι

Επιπλέον, επιβεβαιώνοντας την είδηση ότι οι επίσκοποι από την Κίνα που είναι παρόντες στη Σύνοδο θα αποχωρήσουν αύριο από τις εργασίες, ο Δρ Ruffini εξήγησε ότι το κάνουν για «ποιμαντικούς λόγους που τους καλούν πίσω στις αντίστοιχες επισκοπές τους».

Προηγούμενο Άρθρο

Εις μνήμην Δημητρίου Σαλάχα

Επόμενο Άρθρο

«Νέες τάσεις και καινοτομίες στη διοίκηση σχολικών οργανισμών και στην εκπαίδευση»

You might be interested in …

Eνημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (Πέμπτη 19 Οκτ.)

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, μαζί με τον πάπα Φραγκίσκο, συγκεντρώθηκαν χθες Πέμπτη 19 – μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 13ης Γενικής Συνόδου – στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να προσευχηθούν για όσους […]

Σύνοδος για την Συνοδικότητα. Αρχίζουν οι εργασίες για την προετοιμασία του Instrumentum laboris

Περίπου είκοσι θεολόγοι από όλο τον κόσμο έφτασαν στη Ρώμη για να αρχίσουν να εργάζονται πάνω στο Instrumentum laboris για τη δεύτερη σύνοδο της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων. Με το έγγραφο […]

Σύνοδος. Όμορφη Εκκλησία είναι η Εκκλησία των ανοιχτών θυρών

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης, Δρ Paolo Ruffini, παρουσίασε τις εργασίες των μικρών ομάδων εργασίας για τη δεύτερη ενότητα του Instrumentum laboris. Ο Αμερικανός καρδινάλιος Tobin […]