20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το αγαπημένο Αββαείο της Γαλλίας Mont-Saint-Michel, συμπλήρωσε 1000 χρόνια ύπαρξης

Τη Δευτέρα 5-6-2023 ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν επισκέφθηκε το Αββαείο του Mont Saint Michel στην περιοχή Μάγχης της Νορμανδίας.

Είδε την έκθεση 30 αντικειμένων, ανάμεσα στα οποία ένα ανακαινισμένο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με αφορμή την 1000η επέτειο από την τοποθέτηση της πρώτης πέτρας ανέγερσης του σημερινού συγκροτήματος και μίλησε για τη σημασία του Αββαείου στην ιστορική και πολιτική εξέλιξη της χώρας.

Την τελευταία 15ετία το γαλλικό κράτος έχει δαπανήσει 32 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του συγκροτήματος, που αποτελείται από 4 κρύπτες και μια εκκλησία στην κορυφή και αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα σε ένα βραχώδες νησί, που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ένα στενό μονοπάτι. Περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ο θρύλος αναφέρει ότι το 708 ο Άγγελος εμφανίσθηκε στον τοπικό Επίσκοπο της Avranches και του ζήτησε να κτισθεί εκκλησία στη βραχώδη προεξοχή.    Ο πρώτος ναός κατασκευάσθηκε, τελικά, το 966 αλλά δεν άντεξε και πριν από μια χιλιετία ξεκίνησε η προσπάθεια που οδήγησε στην τωρινή κατάσταση.

Η Διαχείριση του Συγκροτήματος ανήκει στο γαλλικό κράτος  (όπως και η Παναγία των Παρισίων και όλα τα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, μετά τη γαλλική επανάσταση).

Για αιώνες Βενεδικτίνοι μοναχοί είχαν την ευθύνη του Αββαείου. Πλέον κατοικούν, σε 2 χωριστά τμήματα, 4 άνδρες και 7 γυναίκες της «Μοναστικής Κοινότητας της Ιερουσαλήμ» που εξασφαλίζουν τις ιεροτελεστίες και τις άλλες θρησκευτικές δραστηριότητες.

Τους χώρους επισκέπτονται 3.000.000 άτομα ετησίως: έχουν αυξηθεί οι δυνατότητες φιλοξενίας ατόμων που ζητούν πνευματική περισυλλογή, ενώ στη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πληροφορίες / φωτογραφίες από Πρακτορείο AP και Wikipedia
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ, Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Προηγούμενο Άρθρο

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος για εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα

Επόμενο Άρθρο

Eορτή του Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat

You might be interested in …

Δέκατη επέτειος από την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λαμπεντούζα

Με αφορμή τη δέκατη επέτειο της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, η Διεθνής Καθολική Επιτροπή Μετανάστευσης (ICMC) κάνει έκκληση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να […]

Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου Ministerium Historiae

Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου Ministerium Historiae Σημ: Τις ομιλίες από την εκδήλωση μπορείτε να τις διαβάσετε πατώντας πάνω στους συνδέσμους που υπάρχουν στο κείμενο   Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στις 7 το απόγευμα, στο Βυζαντινό […]

ΗΠΑ: Ανησυχία για τις φήμες ακύρωσης του προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων, «ενάντια στις αρχές που έχουμε ως έθνος και σαν λαός» λένε οι Ιεράρχες

Ένα άρθρο για το περιοδικό «Politico» ανησύχησε τους επισκόπους των ΗΠΑ. Στο άρθρο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Trump σκοπεύει να ακυρώσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες που εξαναγκάστηκαν σε φυγή από τις διώξεις και […]