22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Φιλιππινέζος ιερέας ζητά από τις τράπεζες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση ρυπογόνων βιομηχανιών

Ιερέας από τις Φιλιππίνες ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να μιλήσει σε κορυφαίες τράπεζες, ζητώντας να διακόψουν τους δεσμούς τους με ρυπογόνες βιομηχανίες στην πατρίδα του.

Ο πατέρας Edwin Gariguez, γνωστός περιβαλλοντολόγος, βρίσκεται σε αποστολή στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να απαιτήσει από κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες να διακόψουν τους δεσμούς τους με εταιρείες που βρίσκονται πίσω από νέα έργα ορυκτών καυσίμων σε μια βιοποικιλόμορφη περιοχή των Φιλιππίνων.

Ο π. Gariguez και οι συνάδελφοί του προτρέπουν τα τραπεζικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Standard Chartered, Barclays, Deutsche Bank και UBS, να απέχουν από τη χορήγηση δανείων, την ανάληψη εγγυήσεων και τις επενδύσεις στη Shell και τον όμιλο San Miguel.

Οι εταιρείες αυτές προωθούν νέους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στο πέρασμα του νησιού Verde, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως τον «Αμαζόνιο των ωκεανών».

Όμως τα αποτελέσματα της εκστρατείας του φαίνεται να έχουν μετριάσει τις προσδοκίες του.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό», δήλωσε ο ιερέας στο Reuters. «Περιμέναμε λογοδοσία και μια πιο ουσιαστική απάντηση, αλλά δεν έρχεται».

Οι μεγάλες τράπεζες Standard Chartered, Deutsche Bank και UBS, ανέφεραν σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι συνεργάζονται με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για την αντιμετώπιση των εκπομπών και της κλιματικής αλλαγής, αλλά παρέμειναν σιωπηλές σχετικά με συγκεκριμένους πελάτες.

Εν τω μεταξύ, η Barclays, η DWS, η Shell και η San Miguel δεν απάντησαν.

Ο π. Gariguez, στον οποίο είχε απονεμηθεί το περιβαλλοντικό βραβείο Goldman το 2012, ηγείται επί του παρόντος ενός συνασπισμού που επιδιώκει να προστατεύσει το πέρασμα του νησιού Verde και να ζητήσει την απόδοση ευθυνών σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα που κατέστρεψε τα νερά του Oriental Mindoro.

Το πέρασμα του νησιού Verde

Τον Φεβρουάριο, το δεξαμενόπλοιο MT Princess Empress ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών του Oriental Mindoro, παρασύροντας μαζί του 800.000 λίτρα βιομηχανικού πετρελαίου.

Οι ακτές του Oriental Mindoro αποτελούν μέρος του περάσματος του νησιού Verde- ενός στενού που χωρίζει τα νησιά Luzon και Mindoro των Φιλιππίνων.

Ο διευθυντής του Κέντρου για την Ενέργεια, την Οικολογία και την Ανάπτυξη, Gerry Arances, δήλωσε ότι ετησίως, το στενό αποφέρει περίπου 12 δισεκατομμύρια πέσος (198 εκατομμύρια ευρώ) μόνο από την αλιεία.

Ο συνασπισμός «Προστατέψτε το πέρασμα του νησιού Verde» (Protect VIP) του Gariguez δήλωσε ότι περίπου 2 εκατομμύρια ψαράδες και εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία εξαρτώνται από το πέρασμα για τα προς το ζην.

Το πέρασμα του νησιού Verde φιλοξενεί πάνω από 1.736 είδη ψαριών, 338 είδη κοραλλιών και φιλοξενεί περίπου το 60% όλων των γνωστών ειδών παράκτιων ψαριών στον κόσμο.

Προηγούμενο Άρθρο

Ποιμαντική Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ Στη Μυτιλήνη

Επόμενο Άρθρο

«Μόνο οδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα μπορούμε να προσευχηθούμε», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

cid_fe614887d53290ac518a6caacfddedfc

Εαρινή Ολομέλεια της COMECE (21 – 23 Μαρτίου 2012)

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης» Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και Freising καρδινάλιος Reinhard Marx. Η θητεία του […]

ΚΙΚΕΔΕ: «Η συμβολή της Καθολικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού»

Πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλαδος (ΚΙΚΕΔΕ) διοργάνωσε και εφέτος μια υψηλού επιπέδου και μεγάλου ενδιαφέροντος εκδήλωση. Το θέμα που επέλεξε, μέσα από την επικαιρότητα: […]