22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χίος: Με τα ίδια μας τα μάτια

 

 

Η ποιμαντική μας επίσκεψη στη Χίο και τη Λέσβο για τις εορτές των Χριστουγέννων μας πρόσφερε μια πλούσια εμπειρία, την οποία και επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε. Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε ότι είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια και άκουσαν τα αυτιά μας.

Τόσο στον Καθεδρικό Ναό στη Χίο, όσο και στον ενοριακό μας Ναό στη Μυτιλήνη, οι ιερές Ακολουθίες της παραμονής, της ημέρας και της επομένης των Χριστουγέννων, τελέστηκαν με κάθε επισημότητα χάρη και στην παρουσία και ενεργό συμμετοχή του εφημερίου και των δύο αυτών Ναών, π. Λέοντα Κισκίνη, του λειτουργοϋπηρέτη κ. Στέλιου αλλά και του κ. Ανδρέα Παλαμάρη, ο οποίος άφησε πίσω του στην Τήνο την οικογένειά του να γιορτάσει Χριστούγεννα και μας ακολούθησε για να προσφέρει την πολύτιμη προσωπική του εμπειρία, η οποία ενθουσιάζει και τους πιστούς των ακριτικών αυτών νησιών. Στον ίδιο και στη σύζυγό του Άννα ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων.
Η συμμετοχή των ενοριτών και φίλων των δύο ενοριών μας σε Χίο και Μυτιλήνη ήταν πάρα πολύ καλή και συνέβαλε αποτελεσματικά ώστε όλα τα τελεστούν και με λαμπρότητα, ακολουθώντας το ειδικό τυπικό των αγίων αυτών ημερών.

Ιδιαίτερη χαρά μας δημιούργησε η παρουσία των ενοριτών μας στη Μυτιλήνη, όπου έσπευσαν με χαρά να συμμετάσχουν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη.

Ήταν μία από τις λίγες χρονιές με τόση μεγάλη ανταπόκριση. Αυτή ήταν και η ανταμοιβή μας για την φυσική ταλαιπωρία των επτά ημερών που διάρκεσε το ποιμαντικό μας αυτό ταξίδι. 

 Όπως αναφέραμε και σε άλλη ανταπόκριση από τα δύο αυτά ακριτικά νησιά, τα Χριστούγεννα αυτή τη χρονιά τα γιορτάσαμε τόσο μέσα στο Ναό όσο και μέσα στο Λαό.

Στη Χίο επισκεφθήκαμε εκτός από τι δικαστικές φυλακές, όπως κάνουμε σε κάθε παρουσία μας στο νησί και δύο ξεχωριστούς τόπους υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στη θέση Σούδα και σε μικρή απόσταση από αυτή υπάρχουν δύο κέντρα. Στο ένα γίνεται υποδοχή των μεταναστών μόλις φθάσουν το νησί. Εκεί τους προσφέρονται οι πρώτες ιατρικές βοήθειες, στεγνά ρούχα και κάθε άλλη απαραίτητη εξυπηρέτηση. 

Στη συνέχεια γίνεται η ταυτοποίηση, η καταγραφή των προσώπων και τους εξασφαλίζεται ένα πιστοποιητικό διαμονής μερικών ημερών, έως ότου τις επόμενες ημέρες οργανώσουν την παραπέρα πορεία τους προς κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Όταν γίνει η καταγραφή τους, μεταφέρονται στο κέντρο φιλοξενίας όπου τους παρέχεται μία ανθρώπινη φιλοξενία σε κατασκευές που υπάρχει θέρμανση, πλυντήρια, υπνόσακοι, στρώματα και κουβέρτες, κρεβάτια, WC και που έχουν εξασφαλίσει οι διάφορες ΜΚΟ της Ελλάδος και της Ευρώπη γενικότερα. Ομάδες υπαλλήλων της Ύπατης Αρμοστείας, και του Κράτους παρέχουν μαζί με τους εθελοντές καλή εξυπηρέτηση χωρίς διακρίσεις, έθνους, φυλής, γλώσσας και θρησκείας.

Διαπιστώσαμε υπηρεσίες καλά οργανωμένες. Οι υπάλληλοι αλλά και οι εθελοντές των ΜΚΟ προσφέρουν όλο τον εαυτόν τους και την ανθρωπιά τους στους άγνωστους φιλοξενουμένους του νησιού. 

Είναι φανερό ότι μετά την έλλειψη οργάνωσης και υποδομών για την υποδοχή και φιλοξενία των πρώτων προσφύγων, σήμερα τα πράματα είναι πολύ καλύτερα.

Στη Λέσβο είχαμε την ευκαιρία να δούμε από πολύ κοντά την άφιξη την φουσκωτών ταχύπλοων που υπερφορτωμένα και οδηγούμενα από τους ίδιους τους πρόσφυγες κατέφθαναν στις παραλίες του νησιού. Σε μεγάλες εκτάσεις των παραλιών καθημερινά παρατηρεί κανείς πεταμένα σωσίβια, βρεμένα ρούχα, παπούτσια και άλλα άχρηστα αντικείμενα, που θυμίζει το πέρασμα δυστυχισμένων ανθρώπων.

 

Εντυπωσιακό να βλέπει κανείς γραμμένα πάνω στα σωσίβια φράσεις ελπίδας όπως «μαμά να ξέρεις πως σ’ αγαπώ». Είναι εκφράσεις που γράφουν για να βεβαιώσουν την αγάπη τους προς τη μητέρα τους σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να φθάσουν ζωντανοί στην παραλία.

Στην περιοχή Καρά Τεπέ της Λέσβου επισκεφθήκαμε το μεγάλο κέντρο υποδοχής μόνο των Σύριων προσφύγων και εκεί οι σκηνές πόνου, και αισιοδοξίας ταυτόχρονα, ότι πέρασαν το πρώτο στάδιο του κινδύνου της θάλασσας και τώρα η ελπίδα τους είναι πιο μεγάλη ότι θα μπορέσουν να φθάσουν σε κάποιο καλύτερο προορισμό.

Στην περιοχή Μόργια επίσης της Λέσβου έχει δημιουργηθεί ένα άλλο τεράστιο κέντρο υποδοχής όπου υποδέχονται όλους τους άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από τις άλλες χώρες.

Καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων φθάνουν, μετά την ταυτοποίηση τους στο κέντρο της Μόργια και Καρά Τεπέ. Από εκεί μετά από μια σύντομη παραμονή 2-3 ημερών μεταφέρονται με τα πλοία της γραμμής ή άλλα ειδικά δρομολόγια που τους μεταφέρουν μέχρι τον Πειραιά και από εκεί να πάρουν το δρόμο προ μια καλύτερη τύχη. Στο πλοίο που αυτή τη στιγμή ταξιδεύουμε και καταγράφουμε όσα είδαν τα μάτια μας και άκουσαν τα αυτιά μας, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Η Κάριτας Ελλάς δίνει ένα δυναμικό παρών, χάρη στη χρηματική βοήθεια, που της παρέχουν διάφορες Κάριτας Ευρώπης μέσα από ειδικά προγράμματα. Το μεγαλύτερο από όλα αυτό είναι η ενοικίαση δύο μεγάλων ξενοδοχείων, ένα στην Αθήνα και ένα στη Λέσβο, για την ολιγοήμερη φιλοξενία ευάλωτων ατόμων και οικογενειών των προσφύγων. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2016. 

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Ξενοδοχείο GOLDEN BAY στη Λέσβου. Είναι το ξενοδοχείο που έχει ενοικιαστεί από την Κάριτας Ελλάς για μία προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στη Λέσβο και έχουν προβλήματα.

Η νεαρή κυρία Τόνια μας υποδέχτηκε και μας ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια για το όλο εγχείρημα φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων Το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζεται χάρη στην γενναιοδωρία της Κάριτας Ελβετίας.

 Η Κάριτας Ελλάς συνεργάζεται άψογα με τις άλλες ΜΚΟ που βρίσκονται στο νησί και προσφέρουν υπηρεσία στους πρόσφυγες και μετανάστες με πολύ καλή διάθεση και κέφι. Διατίθενται 234 δωμάτια και καθημερινά φιλοξενούνται από 180 μέχρι 200 άτομα. Για να είναι δυνατή η λειτουργία του σχετικού προγράμματος, εκτός από το προσωπικό του ξενοδοχείου, έχουν προσληφθεί από την Κάριτας Ελλάς πέντε υπεύθυνοι για την υποδοχή, 3 οδηγοί που μεταφέρουν τους πρόσφυγες κι μετανάστες από τους χώρους υποδοχής της Μόργια και του Καρά Τεπέ το ξενοδοχείο και από το ξενοδοχείο στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να αναχωρήσουν με τα πλοία της γραμμής ή άλλα έκτακτα δρομολόγια πού εκτελούνται γι’ αυτό το σκοπό.

Έχουν προσληφθεί επίσης μία νηπιαγωγός, μεταφραστές, και κοινωνικοί λειτουργοί και θα αυξηθεί ο αριθμός ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Από την όλη ενημέρωση, που μας έγινε από την κυρία Τόνια, διαπιστώσαμε την υψηλού επιπέδου υπηρεσία που προσφέρει η Κάριτας Ελλάς για την εξυπηρέτηση των προσφύγων και μεταναστών που καθημερινά φθάνουν στην Πατρίδα μας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Κάριτας Ελλάς, στο ΔΣ και σε όλα τα στελέχη και τους εθελοντές των τοπικών Κάριτας για το σημαντικό έργο που επιτελούν. Μαζί με τους εθελοντές αλλά και τους υπαλλήλους που έχει προσλάβει εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε συνεργασία με τις Κάριτας της Ευρώπης μια πολύ ζεστή και αποτελεσματική παρουσία της Καθολική Εκκλησίας στους χώρους υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε πολλά σημεία της Χώρας μας, όπου το ευαγγέλιο γίνεται καθημερινά ζωή. Μπράβο σας

 

   

 

Προηγούμενο Άρθρο

Χίος: Κοντά στους φυλακισμένους

Επόμενο Άρθρο

Σύρος: Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, Πρωτοχρονιά 2016

You might be interested in …

Ποιμαντική Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ Στη Μυτιλήνη

Την Τετάρτη το απόγευμα, 17 Μαΐου, τελέστηκε στον Ενοριακό ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου Μυτιλήνης Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Σεβ/τατο Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ, στο πλαίσιο της ποιμαντικής επίσκεψής του στα […]

samos_0609_03

Η Ενοριακή Κοινότητα της Σάμου

Την Κυριακή 1 Ιουλίου επισκέφθηκε την ενοριακή κοινότητα Σάμου ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του κ. Ανδρέα Παλαμάρη. Ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντηθεί με τη μικρή κοινότητα στη Σάμο, η οποία […]