20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Δημητρίου, Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013

 

ΕΟΡΤΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΡΑΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΞΑΡΧΙΑΣ

Αγαπητοί μου αδελφοί,

η γιορτή των Χριστουγέννων μάς καλεί να γίνουμε προσκυνητές του Θείου Βρέφους στη φάτνη της Βηθλεέμ μαζί με τους αγγέλους, τους βοσκούς και τους απλούς, φτωχούς και ταπεινούς κατοίκους της περιοχής.

Η γιορτή των Χριστουγέννων μάς καλεί να ανανεώσουμε αυτό που ομολογούμε στο Σύμβολο της πίστεως «στον Υιόν του Θεού τον Μονογενή, τον δι ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα».

Η γιορτή των Χριστουγέννων μάς καλεί για ακόμα μια πιο έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον μας, με την πεποίθηση ότι, στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μας που πάσχει, συναντάμε τον ίδιο τον Χριστό, ιδιαίτερα σήμερα μέσα σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη από το καθένα μας, σε μια κοινωνία μέσα στην οποία ογκώνεται ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής εξαθλίωσης, και που το σκάνδαλο της πείνας είναι πλέον παγκόσμιο. Δεν αρκούν οι διακηρύξεις και οι κατακραυγές…

Συχνά όμως η πίστη, η ελπίδα και η εμπιστοσύνη μας προς τον Θεό κλονίζονται. Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι ο Θεός δεν ακούει τις προσευχές και ικεσίες μας, ότι ο Θεός μάς έχει εγκαταλείψει στα χέρια των σκοτεινών δυνάμεων του Κακού και της καταστροφής. Ικετεύουμε τον Παντοδύναμο Θεό να αποτρέψει τα τόσα και τόσα δεινά που υφίσταται σήμερα ο κόσμος, ιδιαίτερα οι πιο αδύνατοι, οι ασθενέστεροι των ανθρώπων, Τον ικετεύουμε να μην επιτρέψει πλέον στους ισχυρούς του κόσμου τούτου και στις συντεχνίες τους να συνεχίζουν να καταπατούν τα στοιχειώδη δικαιώματα των ανίσχυρων, να τους φωτίσει να συμπονέσουν τον φτωχό, τον άνεργο, τον ρακένδυτο ζητιάνο, τον μετανάστη, τον φυλακισμένο, τον άστεγο…

Δεν έχουμε όμως καμιά αμφιβολία ότι ο Θεός είναι Ισχυρότερος των δυνάμεων του Κακού και δίνει και σε εμάς τη δύναμη να μοιραστούμε μαζί του την αγάπη προς τους πιο φτωχούς, που μας ζητούν την αγάπη μας, την καλοσύνη, την αλληλεγγύη και ανθρωπιά μας.

Είναι αλήθεια, αδελφοί μου, ότι ο Χρόνος που πέρασε και ο Χρόνος που έρχεται, το 2014, ήταν και θα είναι –όπως προμηνύεται- ένας νέος κοινωνικός και προσωπικός Γολγοθάς για όλους μας, για το λαό μας, για κάθε οικογένεια, για τις νέες γενεές χωρίς ελπίδα για το μέλλον τους, για συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και για την ίδια την Εκκλησία και τα διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, τα οποία πλήττονται από τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα, αδυνατώντας πλέον να προσφέρουν βοήθεια στους έχοντες ανάγκη και προστρέχουν σε αυτήν.

Διαπιστώνουμε με τα ίδια μας τα μάτια τη φτώχεια που αγγίζει όχι μόνο τους μετανάστες αδελφούς μας, αλλά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, τους Έλληνες συμπολίτες μας. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: Κανένας δεν είναι τόσο φτωχός ώστε να μην μπορεί να δώσει κάτι σε κάποιο πιο φτωχό, άστεγο και πεινασμένο. Η στήριξη των αναγκεμένων και αδύναμων αφορά όλους μας, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού του καθένα μας. Αυτή τη δύσκολη ώρα καλούμαστε ως χριστιανοί να απλώσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους ανέργους, τους αστέγους, τα παιδιά που πληρώνουν το τίμημα των εγκλημάτων μιας άλλης γενιάς. Ας το κάνουμε στηρίζοντας το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας ΚΑΡΙΤΑΣ. Πρέπει πάντως να ομολογήσουμε με ελπίδα ότι είναι φανερή η ευαισθησία και γενναιοδωρία των πιστών μας προς τους φτωχότερους και οικονομικά ασθενέστερους.

Πιο βαθειά όμως είναι η φτώχεια της ψυχής, φτώχεια που συναντάμε συχνά σε εμάς τους ίδιους και γύρω μας, αλλά και σε κάθε γωνιά της γης. Μπορούμε να την ξεπεράσουμε με τη χάρη του Θεού, προστρέχοντας στην προσευχή, στα αγιαστικά μέσα που μάς παρέχει ο Χριστός διαμέσου της Εκκλησίας, και κυρίως με τα καλά μας έργα. Στη φάτνη της Βηθλεέμ θα αντλήσουμε τον πνευματικό θεϊκό πλούτο της ψυχής μας. Ας γίνει η ψυχή μας φάτνη για να υποδεχθεί το Θείο Βρέφος.

Απευθύνω τις ολόθερμες Χριστουγεννιάτικες ευχές μου προς τους ιερείς, τις αδελφές μοναχές της «Παμμακαρίστου Θεοτόκου» και του «Αγίου Βασιλείου», προς τους ευσεβείς λαϊκούς πιστούς των ενοριών της Αγίας Τριάδας στην Αθήνα και των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά, Έλληνες, Ιρακινούς Χαλδαίους, Ουκρανούς και Ρουμάνους, και των Ιδρυμάτων της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας ! Η ευλογία του εν Βηθλεέμ γεννηθέντος Θεανθρώπου να σας συνοδεύει σε κάθε βήμα της ζωής σας!

 

+ Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος

Αποστολικός Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τον π. Μάρκο Φώσκολο για το βιβλίο του «Η Οξωμεριά της Τήνου κατά τον ύστερο Μεσαίωνα»

Επόμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικολάου

You might be interested in …

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή  Πορεία με τον Κύριο – Πορεία προς τον Κύριο, του σεβασμ. Εμμανουήλ

Οι τέσσερεις Κυριακές του Τριωδίου που προηγούνται της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας δίνουν την ευκαιρία να μελετήσουμε κάποια σημεία της χριστιανικής μας ζωής. Οι περικοπές που αναφέρονται στο Ευαγγέλιο αυτές τις Κυριακές του Τριωδίου […]

Ελλ. Καθολική Εξαρχία: Ιερά Ακολουθία υπέρ της ενότητος

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, και στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδος για την ενότητα των Χριστιανών τελέσθηκε Ιερά Ακολουθία υπέρ της ενότητας των Χριστιανικών Εκκλησιών στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος. Την Ακολουθία εμπλούτισε η χορωδία, […]

Έναρξη του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας στην Ελληνική Καθολική Εξαρχία

Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015,  έγινε σε ειδική τελετή η έναρξη του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας  στην Ελληνική Καθολική Εξαρχία, με τα Θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού  που έκανε ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος.