Ευσπλαχνία προς εμάς και τους άλλους
Πριν ολοκληρωθεί το έκτακτο έτος της Ευσπλαχνίας, μας έγραψε ο Επίσκοπος της Ρώμης πάπας Φραγκίσκος στην Επιστολή του «Misericordia et misera» (Έλεος και ελεεινή, 20-11-2016), για να μας πει ότι η ευσπλαχνία δεν μπορεί να είναι μια παρένθεση 12 μηνών στη ζωή μας και ότι το Ευαγγέλιο «μας ζητά να συνεχίσομε να τη βιώνομε μέσα στις κοινότητές μας» (αρ.1).
Γιατί αναφέρω τα λόγια του Πάπα; Διότι αν γιορτάζομε τα Χριστούγεννα, ουσιαστικά γιορτάζομε την ευσπλαχνία που έχει συνεχώς ο Θεός για μας, μέχρι του σημείου να στείλει τον Υιό του να γίνει άνθρωπος για να μας συμφιλιώσει μαζί Του, κάτι που δεν μπορούσαμε να κατορθώσομε μόνοι μας. Χριστούγεννα λοιπόν είναι η γιορτή της ευσπλαχνίας του Θεού.
Αυτή την αλήθεια, ότι ο Θεός μας σπλαχνίζεται, οφείλομε να την αναγγέλλομε και στις μέρες μας, διότι ο άνθρωπος, ακόμη και ο βαφτισμένος, δεν το συνειδητοποιεί. Αναγγέλλω την ευσπλαχνία του Θεού λέγεται: ευαγγελισμός!
Μας γράφει ο Πάπας στην πιο πάνω Επιστολή του: «Οι κοινότητές μας θα μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανές και δυναμικές για το έργο του Νέου Ευαγγελισμού, στο βαθμό κατά τον οποίο η “ποιμαντική μεταστροφή” που καλούμαστε να βιώσομε, θα διαπλάθεται καθημερινά από την ανανεωτική δύναμη της ευσπλαχνίας. (…) ας μη θλίβομε το Πνεύμα, το οποίο υποδεικνύει να διανύομε πάντοτε νέους δρόμους για να φέρομε σε όλους το Ευαγγέλιο της σωτηρίας» (αρ.5).
Προσέξατε τι μας λέει; «Νέους δρόμους για να φέρομε σε όλους το Ευαγγέλιο της σωτηρίας». Δηλαδή είναι λάθος να σκεπτόμαστε ότι η προσωπική μας θρησκευτική ζωή και η ενοριακή ζωή είναι μόνο το: “έτσι κάναμε πάντοτε” και έτσι θα συνεχίσομε να κάνομε. Οφείλομε να αναζητούμε συνεχώς νέους δρόμους για να φέρομε σε όλους το Ευαγγέλιο της σωτηρίας, και πρώτα να το γνωρίσομε καλύτερα ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, για να το φέρομε έπειτα στους άλλους.
Λέει ο Πάπας: «Η ποιμαντική η προσανατολισμένη στην ιεραποστολή, απαιτεί να εγκαταλείψουμε το βολικό ποιμαντικό κριτήριο ότι “έτσι κάναμε πάντοτε”. Καλώ όλους να είστε τολμηροί και δημιουργικοί σε αυτό το καθήκον να επανεξετάσετε τους στόχους, τις δομές, τα στυλ, και τις μεθόδους που εφαρμόζονται στις κοινότητές σας για τον ευαγγελισμό» (Η Χαρά του Ευαγγελίου, 33).
Και στην Εγκύκλιό του «Δοξασμένος να ’σαι» επιβεβαίωνε: «Στην Παραίνεσή μου “Η Χαρά του Ευαγγελίου” έγραψα στα μέλη της Εκκλησίας για να δρομολογήσω μια διαδικασία ιεραποστολικής μεταρρύθμισης που θα πρέπει ακόμη να συντελεστεί» (αρ.3) (24-5-2015).
Μας λέει δηλαδή ο Πάπας: Σας έγραψα το 2013 ότι δεν πρέπει να μένομε βολεμένοι στο «έτσι κάναμε πάντοτε». Σας έγραψα το 2015 ότι αυτή η αλλαγή στις ενορίες δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Σας γράφω και φέτος 2016 ότι απαιτείται να πραγματοποιήσομε στις ενορίες μια ποιμαντική μεταστροφή για να βάλομε σε κίνηση ένα Νέο Ευαγγελισμό, τόσο των εκκλησιαζόμενων όσο και των απομακρυσμένων. Και αυτά, δεν είναι μόνο προτροπές δικές μου. Σας τα γράφω επειδή τα λένε οι Επίσκοποι όλου του κόσμου, που έρχονται εδώ στη Ρώμη κάθε δύο χρόνια σε Σύνοδο.
Ε, πότε επιτέλους (αυτό εννοεί ο Πάπας) θα αποφασίσομε να ξεκινήσομε αυτό τον Νέο Ευαγγελισμό στις Ενορίες και Επισκοπές;
Εφημέριοι και ενορίτες, οφείλομε να ξεβολευτούμε. Ήρθαν τα Χριστούγεννα, θα πάμε στην εκκλησία, θα δούμε τη φάτνη, συγκίνηση και αναμνήσεις από τα παιδικά μας, θα έρθει η πρωτοχρονιά και πάλι θα γυρίσομε στα ίδια «ό,τι κάναμε πάντοτε». Αυτό θα σημαίνει ότι η Γέννηση του Χριστού έγινε πια νεκρή παράδοση, που μας κρατάει στο παρελθόν, αλλά ΔΕΝ μας στρέφει προς το μέλλον.
Η πρώτη Εκκλησία όμως, όταν γεννήθηκε, ήταν ιεραποστολική: προσήλκυε ειδωλολάτρες στην πίστη του Χριστού και γεννούσε μάρτυρες. Σήμερα αντιθέτως, οι βαφτισμένοι δεν προσελκύονται αλλά απομακρύνονται από τη ζωή της Εκκλησίας και τον Χριστό. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι εκλησιαζόμενοι δεν έχομε μια πίστη και μια μαρτυρία ικανές να προσελκύσουν. Πρέπει να ξαναγίνομε ιεραποστολική Εκκλησία, αν θέλομε να γιορτάζομε καρποφόρα τα Χριστούγεννα!
Την ευσπλαχνία του Θεού προς εμάς, που έστειλε τον Υιό του στη γη για να μας σώσει, οφείλομε να τη δείξομε πρώτα προς τον εαυτό μας, αναζητώντας να γνωρίσομε καλύτερα το Ευαγγέλιο και να το ζήσομε. Έτσι θα μπορέσομε να ευαγγελιστούμε και όσους έχουν απομακρυνθεί από την Εκκλησία και τον Χριστό. Μόνο έτσι θα ζούμε καρποφόρα τα Χριστούγεννα!
† Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος