6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Όπου δεν υπάρχει φροντίδα για τους ηλικιωμένους, δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους»

 
 
“Η πανδημία Covid-19 έδειξε ότι οι κοινωνίες μας δεν είναι αρκετά οργανωμένες ώστε να προσφέρουν χώρο στους ηλικιωμένους, με σεβασμό  στην αξιοπρέπεια και την ευθραυστότητά τους. Όπου δεν υπάρχει θεραπεία για τους ηλικιωμένους, δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους”. Έτσι  έγραψε ο Πάπας χθες το πρωί σε ένα tweet με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την  κακοποίηση των ηλικιωμένων.
Η προσοχή του Πάπα Φραγκίσκου στα γηρατειά ήταν πάντα μεγάλη. Πάνω από μία φορά, ο Ποντίφικας τόνισε τον πλούτο που οι «παππούδες» και οι γιαγιάδες φέρνουν στον κόσμο, ενάντια σε μια νοοτροπία που θα ήθελε να τους θεωρήσει μόνο ένα βάρος και να τους περιθωριοποιήσει από την κοινωνία. “Οι ηλικιωμένοι – είπε κατά τη διάρκεια ακρόασης που διοργάνωσε η ANLA, η Εθνική Ένωση Ανώτερων Εργαζομένων τον περασμένο Δεκέμβριο – είναι σαν δέντρα που συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς: αν και κάτω από το βάρος των ετών, μπορούν να κάνουν την αρχική τους συνεισφορά σε μια κοινωνία πλούσια σε αξίες για την επιβεβαίωση του πολιτισμού της ζωής “.
 
Διάλογος με παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια
 
Ισχυρή  ήταν πάντα η ύπαρξή του σε μια συνάντηση μεταξύ διαφορετικών γενεών, σε μια συνέχεια της επικοινωνίας μεταξύ παππούδων και γιαγιάδων και εγγονών, με την προτροπή και στους δύο να συναντηθούν. «Το μέλλον θα είναι σε διάλογο μεταξύ μικρών και μεγάλων», εξήγησε ο Πάπας πάντα στη συνάντηση με την ANLA. Και οι ηλικιωμένοι γίνονται επίσης πολύτιμα μέσα μέσω των οποίων μεταδίδουν την πίστη. “Είναι αυτοί – είπε ο Πάπας τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ συνάντησε τους συμμετέχοντες στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την ποιμαντική φροντίδα των ηλικιωμένων – ο απαραίτητος σύνδεσμος για την εκπαίδευση παιδιών και νέων στην πίστη. Πρέπει να συνηθίσουμε να τα συμπεριλαμβάνουμε στους ποιμαντικούς μας ορίζοντες και να τους θεωρούμε, ως ένα από τα ζωτικά συστατικά των κοινοτήτων μας. Μπορούν να είναι εργάτες σε μια ευαγγελιστική ποιμαντική διακονία, προνομιούχοι μάρτυρες της πιστής αγάπης του Θεού”.
 
Η τρίτη ηλικία κατά την εποχή του Covid-19
 
Οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ είναι περίπου 703 εκατομμύρια παγκοσμίως, συχνά γίνονται εύθραυστα θύματα κακοποίησης, ψυχολογικής, σωματικής και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οικονομικής. Ειδικά σε αυτήν την πανδημική περίοδο λόγω του Covid-19, αυτοί επηρεάστηκαν περισσότερο. Ακόμα και ο Πάπας συχνά προσευχήθηκε γι’ αυτούς τους πολύ δύσκολους μήνες, όπως το πρωί της Σάντα Μάρτα στις 17 Μαρτίου, αφιερωμένο στους παππούδες του. «Θα ήθελα – υπογράμμισε ο Ποντίφικας – να προσευχηθούμε σήμερα  για τους ηλικιωμένους που υποφέρουν αυτή τη στιγμή με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με μεγάλη μοναξιά και μερικές φορές με τόσο φόβο. Ας προσευχηθούμε στον Κύριο να είναι κοντά στους παππούδες μας, στις γιαγιάδες μας, σε όλους τους ηλικιωμένους και να τους δώσουμε δύναμη. Μας έδωσαν σοφία, ζωή, ιστορία. Και εμείς είμαστε κοντά τους με την προσευχή τους”.
 
Η σημαντική παρουσία των εθελοντών
 
Και συχνά οι μόνοι που ήταν έτοιμοι να ανακουφίσουν τη μοναξιά των παρατεταμένων ημερών των παππούδων που αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστοί στο σπίτι ήταν οι εθελοντές των διαφόρων ενώσεων, όπως ο Auser που πάντα φρόντιζε την τρίτη ηλικία. «Αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες είναι παράλογο – εξηγεί ο Πρόεδρος Auser Enzo Costa – και ήταν το αποτέλεσμα της έλλειψης προσοχής προς τα γηρατειά. Kατά τη διάρκεια της καραντίνας, φροντίσαμε πάνω από σαράντα χιλιάδες ηλικιωμένους που ζούσαν μόνοι τους και χωρίς βοήθεια. Εκτός από την ψυχολογική εγγύτητα, τους προσφέραμε συγκεκριμένη βοήθεια, όπως δαπάνες και φάρμακα, γιατί κανείς δεν τους φρόντιζε και αυτό ήταν μεγάλο λάθος». Υπήρξαν πολλοί θάνατοι στους οίκους ευγηρίας όπου συχνά εμφανίστηκαν κρούσματα μετάδοσης κορωνοϊού. «Οι οίκοι ευγηρίας, συνεχίζει ο Costa, δεν είναι η λύση. Κανείς δεν θέλει να ζήσει σε άλλο μέρος εκτός από το σπίτι του, ειδικά εάν είναι ακόμα αυτοσυντηρούμενος. Αυτή η μεγάλη τραγωδία που έχουμε βιώσει, πρέπει να μας κάνει να προβληματιστούμε και να ξεκινήσουμε ξανά με έναν νέο τρόπο συλλογισμού, όπου η αξιοπρέπεια του ατόμου να βρίσκεται στο επίκεντρο, ανεξαρτήτως ηλικίας.
 
+Ν/kantam.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Ισότητα δεν σημαίνει ιεροσύνη

Επόμενο Άρθρο

Ένδειξη εγγύτητας. Δίπλα στους νομάδες των παραγκουπόλεων της Ρώμης

You might be interested in …

Επίσκοποι των Αγίων Τόπων: η μεταξύ σας αγάπη είναι η μοναδική οδός για την ειρήνη

Οι καθολικοί επίσκοποι των Αγίων Τόπων στο τέλος της Συνέλευσής τους, κάνουν έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση σχετικά με την σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης, η οποία «θα βασίζεται στο κοινό καλό όλων εκείνων που […]

Έκκληση για τις οικογένειες που υποφέρουν εξαιτίας των συγκρούσεων

Συγκεντρωμένοι γύρω από τον Διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου, εμείς, οι Πατέρες της Τρίτης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων, μαζί με όλους τους συμμετέχοντες, μοιραζόμαστε την πατρική ανησυχία του Αγίου Πατέρα, εκφράζοντας τη βαθιά […]

«Ένας ζωντανός μάρτυρας»: Ο Πάπας Φραγκίσκος τιμά καρδινάλιο

Κατά την εβδομαδιαία γενική ακρόαση, ο Πάπας Φραγκίσκος απότισε φόρο τιμής στον καρδινάλιο Ernest Simoni, ο οποίος φυλακίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία και παρέμεινε στην φυλακή για είκοσι οκτώ χρόνια. Στο τέλος της […]