20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ενορία Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας Θεσσαλονίκης, Απολογισμός 2011

thess_100112

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 γιορτάσαμε την πανήγυρη των Θεοφανίων, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου μας Ιωάννη. Με την ευκαιρία της γιορτής κοπής της Βασιλόπιτας, που ακολούθησε στην ενοριακή αίθουσα, έγινε στους ενορίτες μια σύντομη ενημέρωση των θεσμών για τη δράση τους κατά το προηγούμενο έτος. Το λόγο έλαβε αρχικά ο πατέρας Γιάννους, Εφημέριος της Ενορίας και ακολούθησαν στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των θεσμών και οργανώσεων της Ενορίας ώστε να παρουσιαστεί όλη η δράση της Ενοριακής Κοινότητας. Την ενημέρωση έκλεισε ο Σεβ. Ιωάννης Σπιτέρης, ο οποίος ευχήθηκε τα καλύτερα για όλους και ευλόγησε την βασιλόπιτα.

thess_100112 thess_100112_2


Ο λόγος του Εφημερίου

Σεβασμιότατε, Αδελφοί Ιερείς, Σεβαστοί Μοναχοί και Μοναχές, Αγαπητοί μου ενορίτες:

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα κατά τη Πανήγυρη των Θεοφανίων για να εορτάσουμε το ξεκίνημα της νέας χρονιάς 2012, με το κόψιμο της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας. Με την ευκαιρία αυτή οι εκπρόσωποι των θεσμών και οργανώσεων της Ενορίας θα σας παρουσιάσουν τη δράση τους κατά το έτος 2011. Σε λίγες μέρες το πλήρες κείμενο του απολογισμού, μαζί με σχετικές φωτογραφίες, θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της Ενορίας μας (www.cathenoria-thes.org).

Πριν δώσουμε το λόγο στον Σεβασμιότατο Πατέρα Επίσκοπό μας Ιωάννη για να ευλογήσει την παραδοσιακή βασιλόπιτα, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτό που κάνει για την Ενορία μας. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, κάθε μήνα έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία και να μας θρέψει με το Λόγο του Θεού και τις πνευματικές και πρακτικές συμβουλές του. Συναντάει τακτικά τα παιδιά του Κατηχητικού, τους εφήβους και τους νέους. Συχνά παίρνει μέρος στις συναντήσεις του Ενοριακού Συμβουλίου και των θεσμών και οργανώσεων της Ενορίας. Κάθε μήνα πηγαίνει στη Μονή των Αδελφών για τη Θεία Λειτουργία και για συζήτηση με τις Αδελφές και κυρίες του ξενώνα. Με κάθε τρόπο μας βοηθάει ώστε να γινόμαστε όλο και περισσότερο μια ζωντανή και ενεργή ενοριακή κοινότητα.

thess_100112_3 thess_100112_4


Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τους Πατέρες Ιωάννη, Μάρεκ, Γιώργο και Αγαπητό καθώς και τον Αδελφό Ιωάννη, οι οποίοι εργάζονται μαζί μου, όσο και τους Αδελφούς των Χριστιανικών Σχολών και τις Αδελφές Ιεραποστόλους της Αγάπης, οι οποίοι με τα έργα τους συμμετέχουν στην ποιμαντική της Ενορίας μας. Ξέρουμε όλοι ότι χωρίς αυτές η Ενορία δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα.

Για την αποστολή των Πατέρων Μάρεκ, Γιώργου και Αγαπητού θα ακούσουμε αργότερα, όταν οι θεσμοί θα παρουσιάσουν το έργο τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πατέρα Σιμονέλ, λειτουργό της Εκκλησίας της Ιεράς Καρδιάς του Ιησού στη Λάρισα, ο οποίος, μετά από την αποχώρηση του Π. Ρανίλο, βοήθησε πάρα πολύ στην ποιμαντική των αγγλόφωνων.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω κάθε θεσμό της Ενορίας και τον καθένα από σας, που με πίστη και αγάπη συνεχίζετε τις προσπάθειές σας για την πνευματική πρόοδο της Ενορίας μας. Με ιδιαίτερο τρόπο ευχαριστώ τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου. Πριν το καλοκαίρι, ανανεώσαμε το Συμβούλιο, που από το Σεπτέμβριο συνεδριάζει κάθε μήνα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε σας, αγαπητοί ενορίτες, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προσφέρετε την βοήθειά σας στην Ενορία. Εύχομαι σε όλους να ακολουθήσετε τον Ιησού Χριστό και να γίνετε κατά τη διάρκεια του 2012, το λαμπερό άστρο φωτός και για τους άλλους συνανθρώπους, προπαντός για τους ενορίτες μας, που για διάφορους λόγους απομακρύνθηκαν από την Εκκλησία, και εκείνους που ακόμα δεν γνωρίζουν τον Χριστό ή δεν Τον γνωρίζουν καλά.

Το 2012, όλοι μας θα συνεχίσουμε τη Σύνοδο ή Σύναξη της Ενοριακής μας Κοινότητας. Μελετώντας στην πρώτη φάση το 1ο θέμα που αφορούσε στο ρόλο του Θεού στη ζωή των χριστιανών. Κατά το Δεκέμβριο είχαμε άλλες ενασχολήσεις (Εορτή της Ενορίας, Χριστούγεννα), αλλά σύντομα θα συνεχίσουμε και πάλι αυτήν την πορεία. Εύχομαι να γινόμαστε όλο και περισσότερο μια αδελφική ενοριακή κοινότητα, η οποία ακούει το Λόγο του Θεού, ζει και εργάζεται αρμονικά για το καλό όλων και συμμετέχει τακτικά στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία για τη μεγαλύτερη δόξα του Θεού και τη σωτηρία κάθε ανθρώπου.

Σεβασμιότατε, Σεβαστοί Πατέρες, Μοναχοί και Μοναχές και Αγαπητοί Ενορίτες, θα ήθελα να σας παρουσιάσω ορισμένα στοιχεία σε αριθμούς, που αφορούν την τέλεση Μυστηρίων που χορηγήσαμε σε πιστούς και κατηχούμενους το 2011: Έλαβαν το Μυστήριο του Βάπτισης 50 ενορίτες (36 βρέφη και 16 κατηχούμενοι). Το Μυστήριο του Χρίσματος έλαβαν 27 πιστοί, παιδιά και ενήλικοι. Την Πρώτη τους Κοινωνία έλαβαν 40 πιστοί, παιδιά και ενήλικοι. Τελέσαμε 5 Γάμους. Και οδηγήσαμε στη τελευταία τους κατοικία 30 ενορίτες (19 έλληνες και 11 αλλοδαπούς).

ΕΝΟΡΙΑΚΟ – ποιμαντικο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Ενοριακό – Ποιμαντικό Συμβούλιο αποτελεί τον κινητήριο μοχλό όλης της δράσης της Ενορίας καθώς μετέχουν σε αυτό το σύνολο των ιερέων, εκπρόσωποι των μοναχών, εκπρόσωποι όλων των θεσμών και αιρετά μέλη που εκλέγονται από το σύνολο των ενοριτών.

Φέτος, είχαμε τις εκλογές για την ανάδειξη των οκτώ αιρετών μελών του νέου Ενοριακού Συμβουλίου. Η συμμετοχή τόσο των υποψηφίων 16 και των 300 ενοριτών που ψήφισαν ήταν εντυπωσιακά πρωτοφανής. Το Ενοριακό Συμβούλιο στη νέα του σύνθεση εργάζεται σταθερά με ζήλο δίπλα στον Εφημέριο και τους Ιερείς για την πραγματοποίησης της Ενοριακής σύναξης που ξεκίνησε φέτος μετά το καλοκαίρι. Η σύναξη αυτή που αποτελεί σταθμό για την ενορία, αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα στο μελλοντικό ποιμαντικό σχεδιασμό της κοινότητάς μας.

Το Ενοριακό – Ποιμαντικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εκτός από τις καθιερωμένες ενημερώσεις των θεσμών μέσω των αντιπροσώπων τους, συζητούνται οργανωτικά θέματα της ενοριακής ζωής αλλά και αναζητούνται οι καλύτεροι τρόποι αναθέρμανσης και αναζωογόνησης της Καθολικής Κοινωνίας – Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του Ενοριακού Συμβουλίου λειτουργούν επίσης οι ακόλουθες επιτροπές:

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής πραγματοποίησαν, σε ολομέλεια, τρεις συγκεντρώσεις κατά το 2011: Τον Ιανουάριο για τον Απολογισμό του 2010 και τον Προϋπολογισμό του 2011, πριν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Κατά την τελευταία έγινε μια ενημέρωση από τους διαχειριστές για την γενική κατάσταση εσόδων την τελευταία διετία και προέκυψαν οι εξής γενικές αρνητικές παρατηρήσεις και επισημάνσεις:

  • Το νέο φορολογικό σύστημα και τα επιβαλλόμενα τέλη ακίνητης περιουσίας πλήττουν καίρια τα έσοδα της Ενορίας.
  • Η οικονομική κρίση προκαλεί αδυναμία σε πολλούς ενοικιαστές να καταβάλλουν τα μισθώματα που οφείλουν.
  • Αυξάνονται και τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, ενώ αναγκαζόμαστε σε μείωση των μισθίων.
  • Η παλαιότητα και η πολυετής χρήση αυξάνουν τα έξοδα συντήρησης.

Μπροστά στα νέα αυτά δεδομένα επιχειρήθηκε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο:

  • Την μείωση των δαπανών, όπου αυτό είναι δυνατό, χωρίς φυσικά να γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα του παρεχομένου φιλανθρωπικού έργου. 
  • Την ενθάρρυνση της εθελοντικής προσφοράς των ενοριτών σε όλους τους τομείς δράσης της Ενορίας.
  • Τη συνέχιση των προσπαθειών συντήρησης των ακινήτων με την βέλτιστη αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων (τα λιγότερα χρήματα για την καλύτερη δυνατή παρεχομένη εργασία).

Σε γενικές γραμμές τα έξοδα αντιμετωπίστηκαν με προσοχή και με μοναδικό κριτήριο την διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων της Ενορίας, την εξυπηρέτηση των πιστών και την εύρυθμη λειτουργία της Ενορίας και όλων των Θεσμών της.

thess_100112_5 thess_100112_6

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ:

Σκοπός της επιτροπής Θείας Λατρείας είναι η εμψύχωση της λειτουργικής ζωής της Ενορίας. Η Επιτροπή φροντίζει για την επιμέλεια των φυλλαδίων προσευχής, την επιλογή των εμψυχωτών και αναγνωστών (ενηλίκων και νέων) και την επιλογή των ασμάτων, ώστε οι τελετές να εμφανίζονται όσο γίνεται περισσότερο οργανωμένες, ζωντανές και κατανυκτικές για να βοηθήσουν καλύτερα τους πιστούς στην προσευχή τους.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής λειτουργεί μια πολυφωνική Χορωδία, η οποία λαμπρύνει τόσο τις εορταστικές Θείες Λειτουργίες, όσο και τις έκτακτες τελετές στην Ενορία. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την συνεχή φροντίδα του μαέστρου κ. Ηλία Σαλσά, του κ. Παντελή Πρίντεζη και της οργανοπαίκτριας Μιράντας Σιλάβου, που συμβάλλουν για την καλύτερη μουσική συμμετοχή τόσο της χορωδίας, στις Εορταστικές Ακολουθίες, όσο και των πιστών στις Θείες Λειτουργίες της Ενορίας.

Έκτος από όλους αυτούς τους ενορίτες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις λειτουργικές τελετές, υπάρχουν και οι λειτουργοϋπηρέτες. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε κοντά στο Ιερέα Λειτουργό κάθε Κυριακή και Εορτή από τρία έως έξι παιδιά. Ευχόμαστε να είναι ακόμα περισσότερα κατά το 2012.

Στο τέλος πρέπει να τονίσουμε ακόμα ότι κατά το 2011 η Επιτροπή της Θείας Λατρείας φρόντισε να εκδοθεί το καινούργιο Ασματολόγιο με νότες και ο 1ος τόμος του Ημερολογίου 2012 με τις περικοπές του Ευαγγελίου για κάθε μέρα του Λειτουργικού Έτους. Είναι μια μεγάλη βοήθεια για τους πιστούς μας.     

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ – ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το κεντρικό κατηχητικό έργο επιτελείται κάθε Σαββάτο στις εγκαταστάσεις του Κατηχητικού Κέντρου, (Κολοκοτρώνη 19, στην Σταυρούπολη). Το κέντρο φιλοξενεί κάθε φορά γύρω στα 45-50 παιδιά. Το πρόγραμμα των συναντήσεων περιλαμβάνει συγκέντρωση στο παρεκκλήσιο για εισηγητική κατήχηση και ύμνους (20 λεπτά) και 1η ώρα κατήχησης διαρκείας 40 λεπτών. Μετά από διάλειμμα 20 λεπτών ακολουθεί η δεύτερη ώρα κατήχησης διαρκείας 40 λεπτών. Στο Κατηχητικό Εγκόλπιο, που εκδίδεται κάθε χρόνο, γίνεται αναφορά στο αναλυτικό ετήσιο πρόγραμμα της κατήχησης και στα σημαντικά γεγονότα της ενοριακής ζωής, γεγονός που το καθιστά ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τους κατηχητές, τα παιδιά και τους γονείς. Στο κεντρικό κατηχητικό έργο, εκτός από τον εφημέριο π. Γιάννους και τον π. Γεώργιο, μετέχουν δύο Αδελφές της Αγάπης και 4 καταρτισμένοι λαϊκοί πιστοί.

Αξίζει να σημειωθεί και το παράλληλο κατηχητικό έργο που γίνεται κάθε Σάββατο βράδυ για παιδιά και ενηλίκους της αλβανικής κοινότητας, με τη συμμετοχή του Π. Μάρεκ και της Αδ. Μαριάνας. Φέτος, ξεκίνησε και η προσπάθεια σύνδεσης και καλύτερου συντονισμού όλων των κατηχητικών προσπαθειών.

Κατά τη διάρκεια της φετινής κατηχητικής περιόδου αναμένεται να πραγματοποιηθούν 34 συγκεντρώσεις κατηχητικού, 4 συγκεντρώσεις γονέων, Χριστουγεννιάτικη γιορτή και αποκριάτικος χορός. Πραγματοποιήθηκαν επίσης, ειδικές τελετές προετοιμασίας των παιδιών για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Το καλοκαίρι 11 παιδιά των μεγάλων τάξεων του Κατηχητικού συμμετείχαν στην κατασκήνωση, που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας στις εγκαταστάσεις της Μεσογγής. Κάθε φορά που βρίσκεται μαζί μας ο επίσκοπός μας, Σεβ. Ιωάννης, τελεί την Θεία Λειτουργία με ειδική λειτουργική αναφορά σε παιδιά.

Το έργο της μεταφοράς των παιδιών πραγματοποιείται με τα δύο μίνι λεωφορεία του Κατηχητικού και την αναγκαία συνδρομή ακόμα και μελών της Κατηχητικής Επιτροπής.

ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ

Για άλλη μία χρονιά η ομάδα καθολικών εφήβων, με 16- 20 περίπου μέλη, συνεχίζει την λειτουργία της στα πλαίσια της ποιμαντικής των νέων. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τις 17:30 μέχρι 19:00 στην ενορία. Η μεταφορά των εφήβων γίνεται με τη βοήθεια των μίνι λεωφορείων του κατηχητικού.

Η συντονίστρια της ομάδας, η κ. Τιμπιμόνκα Αντουανέτ, με την βοήθεια της Αλεξάνδρας Hercog – Αμπατζίδου, του αδ. Νικολάου Πρίντεζη και του Πατέρα Γιάννους πραγματοποίησε φέτος περίπου 30 συναντήσεις – συζητήσεις.

Στόχος της ομάδας συνεχίσει να είναι η δημιουργία μιας ευχάριστης και ελκυστικής ομάδας συνομηλίκων, η οποία εκτός από τα ανθρώπινα οφέλη που θα αποκομίσει, όπως η συνεργασία, η προσφορά, ο εθελοντισμός, ο αλληλοσεβασμός, και η ενσυναίσθηση, θα έχει και την ευκαιρία να εμβαθύνει σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θρησκευτικού προβληματισμού.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι κάθε συγκέντρωση της ομάδας ξεκινάει με την ανάγνωση της περικοπής του Ευαγγελίου της Κυριακής και την ομαδική συζύτηση πάνω στο Λόγο του Θεού.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Νεολαία της Ενορίας, οι έφηβοι συμμετείχαν  στην πνευματική προετοιμασία για το Πάσχα (με την Τελετή των Τεφρών, του Δρόμου του Σταυρού και την Τελετή Μετάνοιας) και για τα Χριστούγεννα, στην εορτή του Χριστού Βασιλιά του Σύμπαντος, και στην κοινή συζήτηση με θέμα τις εξαρτήσεις.

Η ομάδα διοργάνωσε πεζοπορία στο Χορτιάτη και εργαστήριο αγάπης με την ευκαιρία των Χριστουγέννων στο Ξενώνα των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας. Το καλοκαίρι, εννέα έφηβοι μετείχαν στο πνευματικό 8ήμερο που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Κερκύρας στο πνευματικό κέντρο στη Μεσογγή.  

thess_100112_7 thess_100112_8

ΝΕΟΛΑΙΑ

Ο νέος κύκλος δράσης της νεολαίας συνεχίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία με κατά μέσον όρο 15 νέους κάθε Σάββατο. Η δράση της νεολαίας κορυφώθηκε την προηγούμενη χρονιά με την διοργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης των Νέων στη Θεσσαλονίκη κατά το τριήμερο 24-26 Μαρτίου, συνάντηση που συγκέντρωσε τον εντυπωσιακό αριθμό των 130 νέων από όλη την ελληνική επικράτεια. Η έντονη και πετυχημένη δράση σφραγίστηκε με την συμμετοχή 13 νέων στην Παγκόσμια Ημέρα της Νεολαίας (Π.Η.Ν.) που έγινε στη Μαδρίτη τον Αύγουστο 2011. Εκτός από αυτά τα δύο κορυφαία γεγονότα, οι νέοι πραγματοποίησαν τις εξής δραστηριότητες:

  • Κάλαντα στους ενορίτες.
  • Επίσκεψη σε γηροκομείο για ευχές, δώρα και κάλαντα.
  • Κοπή της βασιλόπιτας και εορτή της νεολαίας.
  • Διοργάνωση χοροεσπερίδας για τους ενορίτες, λαχειοφόρου και παζάρ χειροτεχνιών με σκοπό την κάλυψη μέρος των εξόδων της Π.Η.Ν. Μαδρίτης. 
  • Πραγματοποίηση εννέα (9) ειδικών εμψυχώσεων για την Π.Η.Ν.
  • Συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο της JECI-MIEC στη Μεσογγή Κέρκυρας.
  • Διοργάνωση κοινής εκδήλωσης με την ομάδα των εφήβων με θέμα τις εξαρτήσεις.
  • Εκδρομή στην ελληνόρρυθμη ενορία στα Γιαννιτσά και στα Λουτρά του Πόζαρ με τη συμμετοχή και του Επισκόπου.
  • Εορτασμός του Χριστού Βασιλιά, που εμψύχωσαν οι νέοι και οι έφηβοι.
  • Συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία και Δοξολογία που τελέστηκε το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς και εορτή στη συνέχεια με συμμετοχή 19 νέων.
  • Συμμετοχή με 3 νέες στο διήμερο Πανελλήνιο Σεμινάριο Εμψυχωτών που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Συμβούλιο Καθολικών Νέων στην Αθήνα.
  • Ενεργός συμμετοχή με συζήτηση και ατομική απάντηση στο ερωτηματολόγιο της 1ης φάσης της Ενοριακής Σύναξης.
  • Πνευματική προετοιμασία για το Πάσχα και για τα Χριστούγεννα.
  • Ενεργός συμμετοχή των νέων στις τελετές και εκδηλώσεις της ενορίας.
  • Επιμέλεια και προετοιμασία του κυριακάτικου καφέ για τους ενορίτες μετά την Θεία Λειτουργία.

Βασικός στόχος της Νεολαίας παραμένει η εμβάθυνση της χριστιανικής πίστης και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική συμμετοχή των νέων της Καθολικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης στις τελετές, στις δραστηριότητες και γενικά  στη ζωή  της Ενορίας μας.

thess_100112_9 thess_100112_10

ΜΕΡΙΜΝΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η Επιτροπή Μέριμνα για την Οικογένεια απευθύνεται:

  • Στους νέους που επιθυμούν να παντρευτούν ή να επιλέξουν τον ιερατικό – μοναχικό βίο στην υπηρεσία της Εκκλησίας  και  της  οικογένειας.
  • Σε ζευγάρια και οικογένειες που βιώνουν μία οικογενειακή, κοινωνική, ηθική κρίση ή οικονομική δυσκολία. 
  • Σε όλες τις οικογένειες της Ενορίας μας που επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα της οικογενειακής ζωής.

Η Επιτροπή λειτουργεί αθόρυβα και με ιδιαίτερη εχεμύθεια, σεβόμενη την ιδιαιτερότητα της κάθε οικογένειας που απευθύνεται σε αυτή μέσω του εφημέριου  π. Γιάννους. Κατά το έτος 2011 η Μέριμνα πρόσφερε στην ενοριακή μας κοινότητα δέσμη δράσεων όπως:

  • Πρόγραμμα προετοιμασίας για το γάμο 3 ζευγαρίων
  • Εξειδικευμένες εισηγήσεις στους εφήβους, νέους και γονείς των παιδιών :

–   για τις σωματικές συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών

– για τους τρόπους θετικής αναπαλαίωσης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που απευθυνόταν στους έφηβους.

– για τα χαρακτηριστικά του παιδιού της σχολικής ηλικίας, που απευθυνόταν στους γονείς των παιδιών του κατηχητικού.

–  για την σωστή διατροφή στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης που απευθυνόταν στους γονείς των παιδιών του κατηχητικού

  • Πνευματική και κοινωνική συνάντηση των νέων ζευγαριών που παντρεύτηκαν τα τελευταία 5 χρόνια.
  • Συμμετοχή στο εορτασμό της Αγίας Οικογενείας.  
  • Εξειδικευμένη ατομική συμβουλευτική των ενοριτών και των οικογενειών τους  (12 συνεδρίες νομικής υποστηρικτικής, 41 συνεδρίες ψυχολογικής συμβουλευτικής, 3 συνεδρίες κοινωνικής συμβουλευτικής και ιατρική υποστηρικτική).
  • Για την ανάγκη συνεργασίας των θεσμών της Ενορίας μας στην υποστήριξη των αναγκεμένων ενοριτών που απευθυνόταν στους εκπρόσωπους των οργανώσεων της Ενορίας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 5 χρόνια τελέστηκαν περί τους 50 γάμους. Δυστυχώς όμως, πολλά από τα ζευγάρια αυτά χάθηκαν για διαφόρους λόγους όπως η αλλαγή κατοικίας και τηλεφώνου, η αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη, κ.α.

thess_100112_11 thess_100112_12


ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

Στη Λεγεώνα της Μαρίας της ενορίας, εκτός από το ελληνόφωνο τμήμα λειτουργεί παράλληλα, εδώ και τρία χρόνια, και αγγλόφωνο τμήμα με 10 Αφρικανούς αδελφούς μας που συγκεντρώνεται κάθε Δευτέρα. Το ελληνόφωνο τμήμα, υπό την καθοδήγηση του Π. Γιώργου, ξεκίνησε τη χρονιά με 8 μέλη, στη συνέχεια αποχώρησε ένα μέλος για το εξωτερικό.  Προστέθηκαν όμως άλλα 3 νέα μέλη, τα οποία και θα δώσουν τις υποσχέσεις τους μέσα στο 2012. Κι αυτή η χρονιά ήταν αρκετά δημιουργική. Συγκεκριμένα:

  • πραγματοποιήσαμε περίπου 70 επισκέψεις σε άτομα που έχουν απομακρυνθεί από την Ενορία και στους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη από την παρέα μας. 
  • επισκέψεις στο δημόσιο γηροκομείο – ψυχιατρείο, και σε ιδιωτικά γηροκομεία, όπου υπάρχουν ηλικιωμένοι ενορίτες μας.
  • 2 από τις αδελφές μας συνεχίζουν το κατηχητικό τους έργο κάθε Σάββατο.
  • παρείχαμε ιδιαίτερη φροντίδα στον εκλιπόντα μαέστρο μας, κ. Ζαρφτζιάν, όσο ήταν άρρωστος, και στην γυναίκα του που έμεινε μόνη στο σπίτι. Και μετά τον θάνατό του, την επισκεπτόμασταν συχνά στο γηροκομείο.
  • Παρευρεθήκαμε σε κηδείες και μνημόσυνα ενοριτών μας.
  • Στην γιορτή της Παναγίας της Λούρδης, οργανώσαμε τη μεταφορά των ηλικιωμένων στην εκκλησία, για να πάρουν το ευχέλαιο.
  • Οργανώσαμε 2 συγκεντρώσεις των βοηθητικών μελών, μια στις 2 Φεβρουαρίου και μια στις 25 Οκτωβρίου, με την παρουσία του Επισκόπου, στο Βικαριάτο.
thess_100112_13
  • Διατηρούμε συνεργασία με τους αδελφούς μας, από την Κάριτας και από τον Όμιλο «Άγιος Βικέντιος», και τους ενημερώνουμε σχετικά με την οικονομική κατάσταση όσων επισκεπτόμαστε. 
  • Μέλη μας, όταν μπορούν, λαμβάνουν μέρος στις συγκεντρώσεις του  Φοκολάρε. 
  • Διατηρήσαμε συστηματική επικοινωνία μέσω διαδικτύου με τους αδελφούς μας από την Μάλτα, και τους συναντήσαμε στην Αθήνα, σε μια κοινή συζήτηση για θέματα και προβλήματα της Λεγεώνας.
  • Όπως κάθε χρόνο, μερικά μέλη έλαβαν μέρος στην προσευχή «Χριστιανών Γυναικών» που διοργανώθηκε το Μάρτιο στην Ευαγγελική εκκλησία.
  • Τον Απρίλιο πραγματοποιήσαμε τις πνευματικές ασκήσεις μας, μαζί με κάποιους από τους αδελφούς μας του αγγλόφωνου τμήματος.
  • Γενικά, μετέχουμε ενεργά στο έργο της Ενορίας και βοηθούμε τους ιερείς όπου χρειάζεται, όπως λ.χ. στην διάδοση του έντυπου υλικού της εκκλησίας, στην οργάνωση των εκδηλώσεων και στον στολισμό της εκκλησίας.
  • Φροντίζουμε να επικοινωνούμε, τουλάχιστον τηλεφωνικώς, με τις απομακρυσμένες οικογένειες και να συνομιλούμε φιλικά, για την εκκλησία.

Κίνημα των Φοκολάρε στη Θεσσαλονίκη

Το Κίνημα Φοκολάρε (πολύ γνωστό διεθνές πνευματικό κίνημα που ιδρύθηκε από την Clara Lubich), συγκεντρώνει τις οικογένειες και άλλους πιστούς που θέλουν να μοιράζονται την αγάπη, να μάθουν να αγαπάνε πιο βαθειά και να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους.

Το κίνημα λειτουργεί στην Ενορία μας από το 2010. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται περίπου μια φορά το μήνα. Κατά τις συναντήσεις, διαβάζουμε το «Λόγο της ζωής», δηλαδή μια περικοπή του Ευαγγελίου με εξηγήσεις της Clara Lubich, μοιράζουμε τις σκέψεις μας σχετικά με το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό το λόγο στην καθημερινή μας ζωή. Αυτή η πνευματική συζήτηση με πολύ φιλική και οικογενειακή ατμόσφαιρα μας βοηθάει να δημιουργήσουμε αληθινές αδελφικές σχέσεις μεταξύ μας και με τους άλλους.    

Οι συναντήσεις ενδυναμώνουν τις μεταξύ μας επαφές. Γι’ αυτό συναντιόμαστε και εκτός της Εκκλησίας. Το Μάιο του 2011 όλοι μαζί κάναμε εκδρομή στο Σταυρό Θεσ/νίκης  και βρεθήκαμε στο σπίτι μιας οικογένειας για μια ευχάριστη και φιλική βραδιά γνωριμίας και συζήτησης.

Μετέχουμε και στις μεγάλες συναντήσεις των μελών από όλη την Ελλάδα που γίνονται στην Αθήνα. Σε λίγες μέρες πραγματοποιείται και η ετήσια συνάντηση στο Castelgandolfo στην Ιταλία. Επίσης, πριν το Πάσχα θα γίνει η μεγάλη συνάντηση των μελών του κινήματος στην Κωνσταντινούπολη.

Όσοι επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας την αγάπη, καλούνται στην επόμενη συνάντησή μας, στις 29 Ιανουαρίου ώρα 5μ.μ, στην Καθολική Ενορία της Αμιάντου Συλλήψεως της Πανάγιας στη Θεσσαλονίκη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:

Η επιτροπή δημοσίων σχέσεων φρόντισε φέτος για το σύνολο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην ενορία με την κατάλληλη προβολή και τη επιμέλεια δεξιώσεων ή κερασμάτων. Με νέα σύνθεση μελών, που αναδείχθηκε από μέλη του νέου Ενοριακού Συμβουλίου, συνεχίζεται το έργο προβολής.  Συγκεκριμένα:

  • Διοργάνωσε με επιτυχία την ετήσια χοροεσπερίδα των ενοριτών με την ευκαιρία της αποκριάς.
  • Διοργάνωσε συναυλίες και εκδηλώσεις και επιμελήθηκε αρκετές δεξιώσεις προς τους ενορίτες στο προαύλιο του Ναού ή στην Ενοριακή Αίθουσα σε ειδικές εορτές.
  • Φροντίζει και επιμελείται την ιστοσελίδα της ενορίας, που αποτελεί την πύλη της ενορίας και της κοινότητας στο διαδίκτυο. 

Επιμελείται τη σύνταξη και αποστολή διαφόρων τακτικών ανταποκρίσεων, τόσο προς την κεντρική σελίδα νέων του Γραφείου Τύπου της Καθολικής Ιεραρχίας όσο και στην ιστοσελίδα της Ενορίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ:

Η επιτροπή του Κοιμητηρίου φροντίζει για τη σωστή λειτουργία, ευπρεπισμό και συντήρηση του Κοιμητηρίου και βοηθά στην ενημέρωση των ενοριτών για θέματα του Κοιμητηρίου αλλά και για τις υποχρεώσεις από τις συνδρομές. Συγκεκριμένα:

  • Διοργανώθηκαν διάφορες τελετές όπως ο Δρόμος του Σταυρού 3 φορές (2 φορές για τους ενορίτες και 1 φορά για τα παιδιά του Κατηχητικού).
  • Τελείται η Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο στις 10 π.μ. και η Θεία Λειτουργία με ευλογία των τάφων στις 6 Νοεμβρίου με παρουσία πλήθους ενοριτών.
  • Δόθηκε βαρύτητα στην γενική καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων σε ικανοποιητικό επίπεδο και με την προσπάθεια να συνεχίζεται. Με ειδικό μηχάνημα άρχισε να γίνεται καθαρισμός μνημείων τα οποία εδώ και έναν αιώνα και περισσότερο κοσμούν το Κοιμητήριο.
  • Στο διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκαν συμπληρωματικές εργασίες αποχέτευσης κοντά στο Οστεοφυλάκιο του Κοιμητηρίου καθώς και εργασίας κατασκευής τρίτης τουαλέτας.
  • Διανεμήθηκαν απογραφικά δελτία στους ενορίτες, τα οποία αφού συμπληρωθούν από τους ενορίτες, θα παραδοθούν στον Εφημέριο προς διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής. Οι οικονομικές εκκρεμότητες των ενοριτών πρέπει σταδιακά να διευθετηθούν.

ΚΑΡΙΤΑΣ

Η ΚΑΡΙΤΑΣ συνέχισε με ιδιαίτερη επιτυχία τις δραστηριότητές της για το 2011:

  • Προσφέροντας βοήθεια σε 20 έως 30 οικογένειες μηνιαίως με παροχή τροφίμων και ειδών ρουχισμού.
  • Πραγματοποιούνται εμψυχώσεις κάθε μήνα από το π. Μάρεκ στα  μέλη της  Κάριτας,  ώστε  να  μπορούν  να  αντιμετωπίζουν  όλες  τις  περιπτώσεις με την δέουσα  αγάπη  και  σεβασμό στον άπορο αδελφό  μας.
  • Το γραφείο  της  Κάριτας είναι ανοικτό 3 φορές την εβδομάδα.
  • Οργανώθηκε συνάντηση Κάριτας – Μ.Κ.Ο. PRAXIS και έχουμε  μια  επιτυχή  συνεργασία με την Μ. Κ. Οργάνωση αυτή (προωθούμε προς την οργάνωση αυτή όποιον έχει ανάγκη από δικηγόρο ή κοινωνικό λειτουργό. Επίσης, τα φάρμακα που μας προσφέρουν οι ενορίτες τα προωθούμε στη μ.κ.ο. PRAXIS).
  • Πραγματοποιήσαμε αρκετά ταξίδια στην Μπίτολα της F.Y.R.O.M. και παραδώσαμε στις αδελφές που εργάζονται εκεί είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Για  την  ημέρα  της Κάριτας στις 27/03/2011: Οργανώσαμε  μικρές δεξιώσεις για τους ενορίτες μας στις δύο πρωινές και στην απογευματινή Θεία Λειτουργία.  Καλέσαμε  όλους ανθρώπους  που  βοηθάμε για να μετέχουν στο έργο αγάπης που προσφέρουμε και αυτοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.
  • Παρέχουμε μηνιαία βοήθεια για φτωχά παιδιά σε τρίτες χώρες, για την κάλυψη εξόδων μεταφοράς τους στο σχολείο με το λεωφορείο.
  • Παρέχουμε στις εορτές πρόσφορα αγάπης στις Αδελφές της Μητέρας Τερέζας.
  • Συνεχίζουμε τις επισκέψεις σε σπίτια ενοριτών και όχι μόνο.
  • Οργανώσαμε τριήμερο σεμινάριο με τον πατέρα  Ανδρέα  Βουτσίνο, πρόεδρο της Κάριτας Αθήνας, με καλεσμένους από την Κάριτας Βόλου, την Κάριτας Κέρκυρας, τον Όμιλο «Αγ. Βικέντιος», τη Λεγεώνα της Μαρίας, την ΜΚΟ PRAXIS, τις Αδελφές της Μητέρας Τερέζας και ενορίτες.
  • Συνεργαζόμαστε με τον Όμιλο  «Αγ. Βικέντιος»,  την  Λεγεώνα της Μαρίας και τις Αδελφές της Μητέρας Τερέζας για  καλύτερη  εξυπηρέτηση  των αδελφών μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Ο π.  Marek  επισκέπτεται τους έγκλειστους στις δικαστικές φυλακές των Διαβατών Θεσσαλονίκης. Επίσης, η Κάριτας, προσφέρει σε φυλακισμένους ένα χρηματικό ποσό στις γιορτές.
  • Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο σπίτι των Αδ. Μητέρας Τερέζας στα Skopje και τους παραδώσαμε είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Η  Κάριτας Θεσσαλονίκης ετοίμασε και πούλησε  με  επιτυχία κεριά με επικολλημένο το σήμα της Κάριτας για τα Χριστούγεννα καθώς και  ημερολόγια (πόστερ) για το νέο έτος.

ΟΜΙΛΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ»

Ο Όμιλος «Άγιος Βικέντιος» έχει ως σκοπό έχει την συμπαράσταση προς τους αρρώστους, τις οικογένειες και τους αδελφούς μας που βρίσκονται στην ανάγκη. Τα μέλη του αγαπάνε το Θεό χωρίς να λογαριάσουν το μόχθο των χεριών και τον ιδρώτα του προσώπου τους στην υπηρεσία των φτωχών.

Ο Όμιλος βοηθάει 8 οικογένειες με χρήματα και τρόφιμα. Οι ενορίτες παίρνουν μέρος σ’ αυτό το έργο, γιατί χωρίς τις δωρεές των ενοριτών και την οικονομική στήριξη στο ετήσιο Παζάρι, τα μέλη του Ομίλου δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

thess_100112_14

 ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ

Με τη φροντίδα και στήριξη της Ενορίας και τις πραγματικά αξιέπαινες προσπάθειες του Πατέρα Marek Owsiak και της Αδελφής Marjana και λαϊκών επιτελείται ένα μεγάλο έργο εξυπηρέτησης των αδελφών μας αλβανών, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και στην ευρύτερη περιοχή:

Κέντρα για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την Κατήχηση: Τα Ποιμαντικά Κέντρα δίνουν δυνατότητες στην πνευματική ζωή και αναζωογονούν την πίστη στους θρήσκους. Στα Κέντρα Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών, Νάουσας και Σημάντρων (Χαλκιδική) τελούνται Θείες Λειτουργίες και γίνεται Κατήχηση για παιδιά και ενηλίκους.

Τα Μυστήρια για τους ενηλίκους: Κάθε χρόνο στην Κατήχηση των ενηλίκων πολλοί κατηχούμενοι περιμένουν με ενθουσιασμό την ημέρα στην οποία ο Επίσκοπος θα χορηγήσει τα Θεία Μυστήρια χριστιανικής μύησης.

Λαϊκοί φιλόθρησκοι του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβας: Πριν από την εορτή του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβας, στις 13 Ιουνίου, πραγματοποιείται μια προετοιμασία σε 13 συνεχόμενες Τρίτες (προσευχή προς τον Άγιο Αντώνιο για διάφορους σκοπούς).

Επισκέψεις και ευλογία οικογενειών: Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται επισκέψεις σε οικογένειες ενοριτών για προσευχή, ευλογία και συζήτηση.

Rilindja: Το Τριμηνιαίο Δελτίο στα αλβανικά, που περιέχει διάφορα άρθρα με χριστιανικά, οικογενειακά και κοινωνικά θέματα.

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Αγγλόφωνοι ενορίτες, προερχόμενοι από την Αφρική, Φιλιππίνες, διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, ριζωμένοι βαθειά ή νεοκατηχούμενοι, αποτελούν μια ζωντανή κοινότητα και μια αδελφωμένη οικογένεια, γύρω από τον εσταυρωμένο Χριστό.

Κάθε Σάββατο, γίνεται ειδική κατήχηση σε όσους προετοιμάζονται να μυηθούν στα μυστήρια. Κάθε Κυριακή το απόγευμα τελείται η Θ. Ευχαριστία στην Αγγλική γλώσσα. Μέχρι το καλοκαίρι, ο Πατέρας Σιμονέλ από την Λάρισα, μετά από την αποχώρηση του Π. Ρανίλο, ανέλαβε την ποιμαντική των αγγλοφώνων. Ό ίδιος έχει αναλάβει και το Αγγλόφωνο τμήμα της Λεγεώνας που συγκεντρώνεται κάθε Δευτέρα μετά την Θεία Λειτουργία. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θέρμα γι’ αυτό που έκανε για τους αδελφούς που μιλάνε την αγγλική γλώσσα. Από το καλοκαίρι αυτή την ποιμαντική ανέλαβε ο Πατέρας Αγαπητός, τον οποίο θέλουμε να καλοσορίσουμε για μια ακόμη φορά. Πριν από τη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία αρκετοί πιστοί συγκεντρώνονται νωρίτερα και λέμε το Ροδάριο. Κάθε Δευτέρα το απόγευμα έχουμε την προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε την χορωδία, που κάθε Κυριακή με ψαλμούς και μουσική ομορφαίνει και εμψυχώνει την ευχαριστιακή τελετή.     

Διατήρησε την οικογένειά σου, Κύριε,

και χορήγησε σ’ αυτήν την αφθονία της ευσπλαχνίας σου

για να προοδεύει με τις ουράνιες διδασκαλίες και τα δώρα σου.

Δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας,

ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

Προηγούμενο Άρθρο

Κοπή της πίτας του Συλλόγου φίλων του Κέντρου Υγείας Τήνου

Επόμενο Άρθρο

Ελληνική Καθ. Εξαρχία : ΕΒΔΟΜΑΔΑ ειδικών δεήσεων υπέρ της των πάντων Ενώσεως

You might be interested in …

Ποιμαντική επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης

  Εδώ και αρκετό καιρό, ο Πρέσβης του Πάπα στη Ελλάδα, η Α.Ε. ο Αποστολικός Νούντσιος στη χώρα μας Σεβ.τος Savio Hon Tai – Fai, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί – στο πλαίσιο της γνωριμίας […]